Avatar uživatele
Makina

Proč si žáci ke svým učitelům dovolují čím dál tím víc?

Co se tak zásadního změnilo? Dřív (z vyprávění rodičů) to bylo tak, že když dítě doneslo ze školy poznámku, tak dostalo na zadek, aby si to pořádně pamatovalo. V době mé povinné školní docházky (před cca 10 lety) to bylo ještě hodně podobné, učitelka mohla říci na rodičáku, maminko, tatínku Vaše dcera, Váš syn ten předmět fláká, neučí se a ejhle…dítko se začalo aspon trochu a v rámci možností snažit…A DNES?…Dnes jsem v pozici učitelky na gymnáziu já…a proč najednou dochází k tomu, že si žáci dovolí naprosto vše, jsou „chytří“ jak rádia a když se jim něco řekne, vysmějí se učiteli do obličeje? Proč druhý den přiletí rozběsněná maminka s tím, že co jsem si to vůbec dovolila tohle říkat…jejich miláčkovi, který je naprosto dokonalý přece. Proč si dnešní rodiče dovolí před žáčkem doma říct, ser na učitelku, je to kráva a dřív byl pan učitel a pan farář skoro nejsvětějšími lidmi ve městě. Vaše názory…:-)
Doplňuji:
Nejde o můj konkrétní problém…spíše o problém celého dnešního systému…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 12Pro koho je otázka zajímavá? ReHu, dudu, iceT, Andělé, johana 56, tom004, barnajka, Drap, lukas.zmizik, fcoop, Adula.57, Damiana před 4462 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Damiana

Společenský systém, ztráta hierarchie hodnot, komerce všude a ve všem. Zhrublost a pokles přirozené inteligence. Chybí úcta, pokora i morálka. Chybí strach z chyb a touha po vzdělávání se. Vždyť si vezměte, že i sem přijdou tací, kteří doslova vynadají odpovídajícím, že za ně odmítají řešit domácí úkoly!
Z poznámky si nikdo nic nedělá, důtky i snížené známky z chování jsou k smíchu. Vyhazov se jen tak nekoná, školy jsou rády, že mají žáky a také sponzory v podání některých otců. Generace dnešních rodičů, kteří sotva prodají jednu ukradenou pneumatiku a už jsou páni velkopodnikatelé, se neumí chovat. A ani vychovávat. Nejsou tací všichni, samozřejmě – ale je jich víc než dost. Někteří své děti neadekvátně nadhodnocují, dělají z nich mistry světa. A jiní si přes ně s učiteli vyřazují to, že byli sami cepováni ve škole. Teď už můžou nahlas říci o učitelce co chtějí – jejich rodiče je ještě drželi zkrátka – a učí to i své děti.
Vše je v rodině. Neúcta k partnerovi, k čemukoli, snadná dostupnost všeho, na co dříve musel být člověk vyspělý. Děti se v tom ztrácí, vše je jim tolerováno, jejich rodiče to neřeší. Nemají na ně čas, ani mít nechtějí. Dítě má tatínka, kterého občas navštíví u jeho nové partnerky s novým dítětem, maminka nemůže najít nového partnera a tak se na něj ale upne a má ho jako náhradu dospělého. Dítě šéfuje a máti ho poslouchá. Tak za něj oroduje i ve škole – i neprávem. Rodiče totiž absolutně nezajímá, že učitel musí být respektován jako vychovatel a vzdělávatel jejich dítěte, ale léčí si na něm své mindráky. Učitel je v tomto státě snad jediné povolání, na kterém si kdekdo může bezstarostně zchladit žáhu.
Měli jsme kdysi ve třídě jednoho (!) zlého vyvrhela, sprosťáka a rváče. Slovně napadl učitelku a odlifrovali ho do pasťáku. Proti dnešním dětem byl čajíček. Dnes jsou takoví exoti na denním pořádku. Jsem zastánce toho, že jedna facka v pravou chvíli nikdy neuškodí. Igora Hnízda a Ždímáka na ně!

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
lukas.zmizik

ted je zrovna doba, kdy mladez, tesne po revoluci oblbovana amerikanizaci v mediich a americkymi serialy, kde svoboda slova a vlastni nazor je povysovan na nezdravou miru – tak ted je ta doba, kdy tato mladez, vychovavana se zvyklostmi minuleho rezimu „po staru“, nyni zaklada rodiny a prave jejich deti, vychovavane „po novu“ jsou ty, co sme na ne zakazali rakosky a ted nas strasne prudi…

vidim v tom trochu souvislost
Doplňuji:
Skinn3r:

  1. tak to mne pobavilo – „mluvit umim, k cemu cestinu?“ mluvit mozna ano, ale ses si jistej, ze i psat umis?
  2. ses si jistej, ze ze stredoskolska matika ani cestina ti k nicemu nebude? v tom pripade by mne zajimalo, jak bys bez matiky zvladal nektere odborne profese, uz jen „obycejny“ programator cnc stroju, a mohl bych pokracovat…
  3. ale samozrejme muzes si nagelovat vlasy, vyfasovat kozenou brasnu a sako a jit nabizet vyhodne telefonni tarify
  4. muzes byt take reditelem a davat praci lidem (treba tem, co umi matematiku), ovsem pokud takovi jeste budou – kazdy z nich by totiz rad byl zrovna takovym reditelem jako ty (a pokud uz se nekdo takovy najde, poznas, jak to pro nej bude vyhodne, ze jeho sef nezvlada matematiku)
  5. muzes take psat do novin, tam se dnes znalosti ceskeho jazyka nevyzaduji

_____________­________________________­____
secteno, podtrzeno – podle dnesnich maturantu jsou veskere znalosti zbytecne, protoze na vsechno se daji obednat lidi, kteri to udelaji za vas…

Upravil/a: lukas.zmizik

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tom004

Ve státě kde rodičům i učitelům hrozí za potrestání dětí/žáků,kteří něco provedou vězení,se není čemu divit.Dokáži si představit potomka,který po zaslouženém výprasku „práskne“ otce,který si „zaslouženě“ odkroutí nějaký ten trest.Tedy v lepším případě.Je docela možné.že „spravedlnost“ vezme potomek do svých rukou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RyuzakiKate

Též mě to trápí, a to jsem zrovna ta generace (17), která to zažila převážně na základce. Je nechutný se dívat na to, jak jsou z toho někteří učitelé zoufalí a těm povedeným dětičkám je to ještě k smíchu. Ano, je to tou slavnou volnou výchovou, protože trestáním dětí se přece kazí charakter a nemůžou se rozvíjet, že jo… Jsou to rozcápaní smradi ze snobáckejch rodin, na ně bych se nestyděla používat staré metody (rákoska, pohlavek) – nejsem násilník, ale takovýchto výchovných prostředků je třeba čím dál víc, protože co pak z těch dětí bude?
Co se týče učitelů, tak z nich musí čišit respekt, který by si měli získat už při první hodině. Uvedu příklad: Chodím na gymnázium. Naše chemikářka vejde do třídy a všichni okamžitě ztichnou jako pěny a celou hodinu sedí se sevřenejma půlkama. Kdyby někdo jen něco špitnul, hned se za ním otočí s argumentem. A protikladem je naše dějepisářka pánbíčkářka, která má ukrutně nudné hodiny a nedělá nic s tím, že většina lidí se baví, hrajou hry a podobně.
Kantor má mít zkrátka vždycky navrch a měl by umět dokázat, že toho umí o 80% víc než nějakej vyskakující si frajírek. Samozřejmě, že každý třeba nemá rád zvýšený hlas a řvaní, ale je to bohužel potřeba, umět lidi sesadit…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hippeace

žáci jsou, ted už boužel celkem často, „posilněni“ např Marihuanou či jinými drogami ale proč se o ně rodiče nestarají to nevím mne rodiče věčně kvůli něčemu (uhledně školy) napomínají, ale pubertáci si umí vymíšlet pěkné historky samo sebou rodiče jim to sežerou do posledního detailu :(

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mapel

Skinn3r uvedl důvody se kterými se setkávám, ale později pozná, že to tak přece jenom není. Ale k otázce.

Jak už zde bylo řečeno, tak ryba smrdí od hlavy. Snažíme se vystupovat demokraticky, stále se ve sdělovacích prostředcích propagují práva, jak jsou děti utiskované atd. Zapomíná se však, že děti mají také povinnosti a těch skutečně utiskovaných je jen 1%. Proč se řídíme tím 1%, tak jako u menšin. Pro nezačínat besedy a diskuze povinnostmi a pak zdůraznit, že tu je i 1% týraných dětí, které mohou získat pomoc tam a tam. Před 10 lety mi syn řekl, že na mě zavolá policajty. Tak jsem mu odpověděl ať je zavolá a dostane takovej výprask, aby měli důvod proč přijít. Vícekrát mi tu už neřekl. Každý zkouší co si může dovolit, až dojde na určitou hranici. My jsme jí posunuli dost daleko.

A ještě k Skinn3r. Po škole jde každý dělat co mu nejvíc vynese. Teď letí číšník a za za půl roku jde na instalatéra, protože to víc nese a za dalších půl roku dělá plynaře. A to může být problém, tam už jde i o život a ne jenom svůj. Měli by ve školách promítat obrázky těch tragédií, kdy neznalost oboru zavinila smrt. Možná by to s někým pohnulo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Znám několik učitelů a těžce zápasí se „systémem“.
Učitelé mají velmi omezené pravomoci, rodiče žáky – děti nevychovávají a přesouvají odpovědnost na školu.
Ta má ale snad především učit. Výchova je až po výuce.
Navíc rodiče mnohdy učitele v očích žáků znevažují.
Dnešní žáci nemají k učitelům téměř žádný respekt.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
barnajka

Nevím, jestli tě to aspoň malinko utěší, ale stejnak si přečti, jak se o učitelské profesi vyjádřil Otokar Březina.
Před více než sto lety :)
http://raynovot­ny.blog.cz/0809/o­tokar-brezina-ucitel

Mění se doba, mění se poměry, mění se i chování dětí.
Ale vždycky když vztáhneš ty dobový poměry k dobovýmu chování dětí, závěr bude stejný v kterýmkoliv století: děti jsou drzí spratci, kteří si neváží nikoho a ničeho :))

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Skinn3r

To vam muzu rict uplne presne jako z pohledu žáka maturitního oboru . Ucení uz nikoho nezajímá je to nesmysl kterej nikdo nepotrebuje,k cemu složitou matematiku k cemu cestinu mluvit umim už to vzdelání neni jako driv . A vemte si stejne dneska každej skončí v kanclu u stolu nebo u mašiny .Stačí se podívat do vlády ty neviděli školu ani z dálky . A pokud ste trochu chytrejsi skolu nepotrebujete a začnete podnikat tak to vidíme my školáci dnes .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Já se tomu ani moc nedivím. říkavalo se že ryba smrdí od hlavy. A stačí se podívat co za věci vymýšlí pan monistr školství. Zřejmě jde o vládní strategii zdecimovat školství. V zemědělství se jim to už povedlo.A že se jim to úspěšně daří je vidět na znalostech absolventů našich škol

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Adula.57

My ve škole máme hodně učitelů s různými druhy povahy. Je tam učitelka, která je uječená a vzteklá. Všichni se na její hodiny bojí a nikdo si k n í nic nedovolí, protože by to byl hrozný problém. Jsou tam ale i takový, jako jeden náš skvělej učitel, který nám řekl aby jsme si nepsaly zápisy, že to je jen na nás, ale že písemka je hlavně ze zápisů. Každý si tak vše dělá tak jak má. Je to navíc vtipný učitel, koukáme se s ním na filmy- samozřejmě ohledně tématu- vyprávíme vtipy. Na takové hodiny se člověk těší. A co proti tomu aby se vám nesmály? Hlavně jim nenadávejte a nekřičte na ně. Zkuste to brát s humorem, ale když přesáhnou určitou mezi, dejte jim poznámku, a potom další a další, aby věděli co si můžou dovolit.

Na jaké škole učíte?

Je to hlavně počítačema a televizí…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Aktuality a zábava