Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem AKUMULAČNÍ KAMNA

ahoj vsem kutilum..Mam totaz ohledne akumulacnich kamen a jejich pripojeni do site.u nekterych typu(staticka akum.kamna,ktera zrejmne nejsou vhodna na vytapeni obytnych mistnosti)je uvedeno 230V strid.-to bych chapal,ale u dynamickych akum.kamen(vhodnych)je uvedeno napr.400/230V strid.muj dotaz je odkud se chytnout 400V ze site 230V?popripade jake mate zkusenosti s temito kamny a jaky typ(druh)je nejvhodnejsi na vytapeni mistnosti,popripade princip a funkci tohoto topeni. Predem diky za kazdou odpoved.

Předmět Autor Datum
Nejsem elektrikář, ale chytnou se asi přivedením více, v tomto případě ...ať nežeru:-D... třeba dvou…
čumil 19.11.2008 12:28
čumil
POZOR!! drtiva vetsina zarizeni vyzadujicich 400V je automaticky trifazova. Zatezovani jen dvou fazi…
JR_Ewing 19.11.2008 12:46
JR_Ewing
Akumulační kamna akumulují energii většinou do šamotových cihel v době nízkého tarifu od elektráren,…
jindra2 19.11.2008 14:13
jindra2
Nedavno jsem tim vsim prochazel. Pointa akumulacnich kamen je, ze se nahreji v dobe nizkeho tarifu c…
Jozka Skocdopole 29.09.2014 19:07
Jozka Skocdopole
Mozna jsem zamenil pasivni/aktivni za staticky/dynamicky. To prvni jsou kamna bez ventilatoru a topi… poslední
Jozka Skocdopole 29.09.2014 19:14
Jozka Skocdopole

Nejsem elektrikář, ale chytnou se asi přivedením více, v tomto případě ...ať nežeru:-D... třeba dvou fází.
Takže buď 230, nebo máš přivedeny tři fáze do cimry a vezmeš si dvě proti sobě aby daly těch 400.
Já bych si na to vzal elektrikáře. Tady končí kutění.
Na akumulačky se dávaly extra dráty, s těmi se počítalo při projektu a stavbě.
Ale třeba se pletu.

POZOR!! drtiva vetsina zarizeni vyzadujicich 400V je automaticky trifazova. Zatezovani jen dvou fazi ( nebo zapojovani dle vaseho navodu ) je chybou. U techto zarizeni je vzdycky provedene zapojeni 4 (5)-ti vodicove pomoci normalozovanych zasuvek a zastrcek s ochrannym vodicem. Pripadne stejne zapojit primo na venecek ve zdi. Chran buh zapojovat 400V na koliky klasicke zazuvky. No FUJ. U takovychto napeti konci veskera sranda, pokud chcete zustat nazivu.

Akumulační kamna akumulují energii většinou do šamotových cihel v době nízkého tarifu od elektráren, pro žádaný výkon musí být na 3 x 400 V, z jedné fáze je to nereálné. Všechny topidla na 230 V jsou jednofázové do zásuvky a topí bez ohledu na tarif a tím je topení také drahé. Pak jsou elektrické přímotopné panely na 230 V, ty vyžadují speciální tarif pro přímotopné vytápění, ale stejně je to nejdražší způsob vytápění.
Jindra

Nedavno jsem tim vsim prochazel. Pointa akumulacnich kamen je, ze se nahreji v dobe nizkeho tarifu cihly, pak v dobe vysokeho tarifu se vypnou a ventilator vyhani teplo ven podle nastaveni termostatu. Pro nizky tarif musi mit tato kamna 3-fazove vedeni z pojistkove skrine pres blokovaci stykac az do mistnosti kde jsou instalovane, ktery se ovlada kodovanym signalem (HDO) s krabicky (prijimace) kterou doda (zdarma) dodavatel elektriny na zaklade zpravy revizniho technika (ktery se musi zaplatit), a ten vyda zpravu o zarizeni.
Zapojeni 3-fazovych 'aktivnich' kamen (s ventilatorem) vyzaduje 6 vodicu: zem, neutral, 3 faze a jedna pomocna faze (ktera je stale pod proudem) a pres termostat zapina a vypina ventilator. 3 faze topeni se automaticky zapinaji v pojistkove skrini pres ten stykac v dobe nizkeho tarifu. Pasivni akumulatorova kamna (bez ventilatoru) maji jen 5 vodicu. Tyto vyhrivaji svym telem podobne jako horkovodni radiator.
Mel jsem stesti ze v mem dome byla instalace provedena husim krkem od pojistkove skrine, takze stacilo jen protahnout 3 draty pro 3faze 400V. Byla to piplacka, ale nemusel jsem dlabat extra vedeni do vsech mistnosti vcetne prvniho poschodi. Dneska se vetsinou domy dratuji kabelem (je levnejsi) a v tom pripade by se muselo dlabat pres cely dum a do kazde mistnosti kde by byly instalovane akum.kamna.
Akumulacni kamna do 3 kW (ne vic!)se daji osidit a zapojit primo do zasuvky 230V, vsechny 3 faze se zapoji dohromady a zapoji na bezny zasuvkovy okruh. Budou odebirat 13A, coz je legalne v poradku. Problem je, ze topi na vysoky tarif (bez blokovani) a to bude prilis drahe. Ale fungovat budou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru