Avatar uživatele
Alesh

Proč tolik lidí furt brečí (nejen tady)?

Jak je všechno v pr…, draho, krize, vláda nás okrádá atd. atd.? Výsledky té bídy jsem viděl mj. včera, když jsem se cca po týdnu vydal do města: štrúdly aut valících se na hory, u obchoďáku jsem třikrát objel parkoviště a nakonec jsem musel jet zaparkovat jinam. V samotném obchoďáku všude mraky lidí, narvaný košíky žrádlem a kravinama. Tak kde je ta krize, ta bída, ten nedostatek?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? dudu, kapka, iceT, barnajka, fablen, Vlk-Gabriela před 4503 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
barnajka

Ty vidíš jenom jeden vzorek obyvatelstva, jednu složku naší populace. V dnešní době prakticky neexistuje střední třída – lidi se dělí už jen na ty, co jsou za vodou..a na ty, co počítají každou korunu a děsí se budoucnosti. Nevím, kudy chodíš, že zatím zřejmě potkáváš jenom ty ‚zazobance‘, ale možná že i to jejich bohatství je jenom zdánlivý.
Že lidi berou supermarkety útokem a dělají nákupy za ‚statisíce‘, to jo – to máš pravdu. Jenomže ty vidíš jen ten obraz: člověka s plným nákupním košem. Ale myslíš, že takový mega nákup ten človíček dělá každý den? Asi sotva… Většina lidí preferuje větší nákupy 1× týdně nebo měsíčně – je to jednak pohodlnější, jednak výhodnější (už kvůli benzínu). Když si vezmeš, že ten plný koš představuje třeba týdenní jídelníček pro čtyřčlennou rodinu, tak ono už to hned dostává jiný rozměr.
Další věc: vlez do nějakýho menšího krámku a uvidíš, že tak plno tam nebude. Důvod je logický: sídlištní maloobchodní sámoška si nemůže dovolit nasadit ceny tak nízko jako supermarkety. Mají menší odbyt, takže i menší rabat od dodavatele. V malým krámku na sídlišti je všechno dražší – kdyby měl člověk kompletní nákupy dělat tam, za 2 týdny má výplatu v čudu. Po této stránce se nedivím, že lidi radši sjedou do těch super/hypermarketů – když v nich nakoupíš aspoň na ten týden, dva dopředu, cenový rozdíl oproti nákupu v MO je opravdu hodně citelný.
Takže věčně narvaný supermarkety o ekonomické situaci lidí ještě nemusí nutně nic vypovídat.
A nebo vlastně možná jo..

A pokud jde o ty hory – taky souhlasím jen částečně.
Určitě na hory nejezdí každý – já třeba na horách nebyla ani jednou v životě a znám lidi, co jsou na tom stejně.
Ty davy lidí, co na hory proudí, jsou buď:

  1. pracháči, co na to skutečně maj'
  2. lidi, co si utrhávali od huby už od léta, aby si v zimě mohli dopřát týden skromnější horské lyžovačky
  3. lidi, kteří preferují zimu před létem, takže si místo týdnu v létě u moře radši dopřejí 2 týdny v zimě na horách
  4. víkendoví/krát­kodobí lyžaři===>že někdo jede na hory, ještě neznamená, že tam bude trčet dva týdny. Čím dál tím víc lidí jezdí na hory jen na otočku nebo prodloužený víkend, a to se ještě jakžtakž finančně utáhnout dá (pokud to není každý druhý den, že jo)
  5. zahraniční turisti

Já rozhodně netvrdím, že se u nás lidi mají dobře – bylo blbě, je blbě.. a nejspíš bude ještě hůř.
Na druhou stranu: dokud ještě máme střechu nad hlavou a aspoň ten suchý chleba do huby, jsme NESKUTEČNÍ boháči.Tak buďme rádi aspoň za to…
Pořád vidíme jenom to, jak DOBŘE se mají jinde ve světě a JIM se chceme rovnat…
…ale že některý země jsou na tom ještě hůř jak my, to už ve svým ‚hladu‘ vidět nedovedem. S TĚMAHLE chudákama se porovnávejme – a hned by nám mělo být o něco veseleji ;)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
venkovan

Říká se: „Když nenajdeš u vejskala, tak najdeš u stejskala“.
Že se zdražuje vidí každý, že se i pohnout platy nevidí nikdo.
Nicméně fakt je, že ceny na horu lezou a kupní síla se snižuje. Ale pořád je co do hrnce, tak je to ještě snesitelné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jikra

Protože to tento národ má zakódované v genech.Já na štěstí ze svého okolí(maloměs­to)neznám nikoho kdo by na tom byl vyloženě bídně a když tak to jsou takové existence které nemá cenu tady rozebírat. Znám poměrně chudé lidi kteří kupodivu ani moc nelamentují nad svým osudem jsou skromní a pokorní a berou život takový jaký je.Ale přímo ze svého okolí znám spoustu lidí kteří mají solidní životní úrověň ale přesto z nich dnes a denně přímo kape zloba a zášť a nenávist na všechny a na všechno.Takový holt jsme.A co se mě týká,tak si samozřejmě taky občas zabrblám(to asi každý)ovšem tzv.pláč není zrovna moje priorita.A víte proč?Protože já jsem vyřehtanej a spokojenej důchodce s vyrovnaným rozpočtem.Zatím!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Andělé

Za mě to napsala Baranajka a Jikra.
Jen dodám,že jsem samoživitelka dvou dětí bez práce. Je to sice velmi těžké,ale v životě bych si nedovolila tvrdit,že žijeme v bídě. Že se nestydí ten,kdo tvrdí,že zde máme bídu!
Jezdí se v autech,tele­fonuje,používá pc,pořád je co jíst,oproti pravým chudákům např.v Africe!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Máš sice pravdu, ale znám i celou řadu rodin z opačné strany. Mají vážné problémy s přežitím. A nejedná se o žádné flákače, alkoholiky či nemakačenky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

člověk si už nesmí ani zabečet. Tak jsem se sem těšil že si tady postěžuji na to jak jednoduchým a účinným způsobem posílaj lidi do sraˇek. Lidi maj chechtáky, ale já ne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Vlk-Gabriela

U filmu mi občas ještě nějaká slza ukápne, ale stěžovat si na hezky strávený život který prožívám nebo dokonce plakat určitě nebudu. Úsměv je pořád o mnoho lepší.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Protože :
http://letecka­posta.cz/318574539

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek