Avatar uživatele
anonym

Proč tvrdne kůrka chleba, i když jej mám v uložený v utěrce?

Peču si vlastní domácí chleba bezlepkový v pekárně. Poté jej nechám pár hodin vyležet a pak zabalím do utěrky. Se někde psal,že to stačí. Nechci tu zbytečný chlebník navíc a rodičům do chlebníku to dávat nebudu když tam je samej lepek. Bylo by řešením uložit jej do dvou utěrek? Vevnitř je chleba fajn i po pár dnech a rozhodně vydrží déle, než kterýkoliv kupovaný co pamatuji dřív, než mi zjistili celiakii. Je i nějaký jiný trik krome utěrky? Balit to do sáčku nebo igelitky je taky řešení a kůrka pak netvrdne, ale igelitka je zbytečně velká a sáček zas moc malej. Obojí mi taky příjde takový nepřirozený a navíc zbytečně vytvářím odpad plastů páč to musím občas vymenit, ale utěrku stačí vyprat.

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2883 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jedním z rozhodujících faktorů je také doba pečení: když se chleba peče déle, má silnější kůrku a déle vydrží.

V různých diskuzích jsem našla, že výrobky s bezlepkovou moukou snadněji tvrdnou. Takže je to zřejmě obecný problém.

Máte pekárnu pro pečení bezlepkového pečiva?

Jak by se měl chléb nejlépe uchovávat?
Rozhodně ne v igelitu, kde nemůže dýchat a mohl by rychleji zplesnivět. Chlebu nejlépe svědčí, když je zabalený v plátěné utěrce a uložený ve větratelné chlebovce. Zůstane vláčný a chutný tři až čtyři dny. Může být i v lednici.

Zdroj: http://ekonomi­ka.idnes.cz/co-vsechno-byste-meli-vedet-o-chlebu-dbf-/test.aspx?c=A060929­_591622_test_plz

Zkuste si přečíst postup při pečení. Porovnejte, třeba pomůže.

http://pixy.cz/pi­xynergia/2007/07/08­/neco-o-bezlepkove-diete-a-jako-privazek-recept-na-pohankovy-nikoli-nutne-bezlepkovy-chleb

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Utěrkami přístupu vzduchu nezabráníš, tak to vysychá. Ideální je mikroten, ten propouští vzduch jen nepatrně a neuvolňuje žádné nežádoucí srágory jako igelit. Dá se koupit v různých velikostech a už jenom tím, že ho budeš používat opakovaně, přírodnímu prostředí pomůžeš. Praní za užití prášku taky není zrovna ekologické.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Útěrka je asi nejlepší řešení. Pokud uzavřeš do igelitu, nebo mikrotenu, vydrží déle, ale zase se tam dříve tvoří spóry plísní.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

annas: Děkuji za informace. :) V podstatě se jedná o pekárnu z Lídlu, která ma však dobré recenze a musím říct, že to souhlasí. Obsahuje program na bezlepkové pečení, takže zvládá i jiné druhy programů. Snad třeba i marmeláda a máma v tom už párkrát udělala i obyčejný chléb. Jedl jsem z toho bezlepkový chléb od Nominy ze směsi se lněnou vlákninou, pohankovou, rustikální pak ještě nějaký druh ze směsi tuším Jizerka se tomu říka a snad ještě jedna směs u které si na název asi nevzpomenu. Dělají se pekárny co umějí pouze bezlepkové pečení bez ničeho dalšího? To by mohlo mít zajímavou cenu.

před 2883 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

minerz
Jsem alergická na lepek, jím proto žitný chléb, jinak používám rýžovou mouku, pohanku, jáhly atd. Někdy si koupím i bezlepkový chléb, ale opravdu brzy tvrdne. Naštěstí je to jen malé balení.

Pro vás je to těžší, musíte se hlídat. Jo, kaše z Nominy si dávám na snídani, mám je ráda.

S pekárnou vám neporadím, našla jsem to rovněž v diskuzi. Ale domnívám se, že ta vaše by měla být dostačující.

před 2883 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek