Avatar uživatele
Drap

Proč u nás slavíme Štědrý den už v předvečer Božího hodu a Mikuláše už na Jitku?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, rouzi před 2351 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Je několik možností.
Původ č. 1 jsem neznala. Ale pro zajímavost uvádím i ty známější.

1. „Je pravda, že stejně jako svátek svatého Mikuláše i počátek Vánoc oslavujeme o den dřív, je prastarým vyjádřením vzdoru našich předků, který nevědomky přebíráme od generací před námi už skoro pět století. Vzdoru proti čemu? Ani ne tak proti vrchnosti, jako spíše proti pokroku. Ale před půl tisíciletím to tak lidé nechápali a dodnes se jejich nevole promítá i v našich zvycích a kalendářích.
Za vším stojí přechod na jiný, "mechanický německý čas“ v roce 1547. Byl to tehdy skutečně revoluční skok pro celou společnost a není divu, že se proti tomu zvedl odpor. Lidé totiž do té doby vnímali a počítali čas úplně jinak než my – i den pro ně začínal a končil úplně jindy, než jsme dnes zvyklí. Právě to stojí za posunem v oslavách dvou významných svátků atd.."

Jak se čas počítal do 16. století, je popsané v odkazu.
http://tn.nova­.cz/clanek/proc-chodi-mikulas-o-den-driv-je-to-ceska-rebelie-proti-casu.html

2. "Původně pohanský svátek uprostřed tuhých mrazů vítal zlomový okamžik – zimní slunovrat. Dával naději, že světla a tepla začne zase brzy přibývat. Starověcí pohané slavili 25. prosince svátek slunce a křesťané ho později nahradili svým „sluncem“ – Ježíšem. Namísto zrození nového života na polích vítali Příchod Páně. Podle vatikánských znalců se tak stalo oficiálně poprvé v roce 354.

Mesiáš, Spasitel, tedy náš známý Ježíšek se měl narodit 25. prosince. „Náš Štědrý den se označuje jako vigilie, bdělost,“ uvádí Dagmar Šottnerová v publikaci Lidové tradice, „je očekáváním slavného dne. Narození Ježíše v Betlémě pak připadá na 25. prosince, Hod boží vánoční.“
https://www.vi­talia.cz/speci­aly/zprava-o-stavu-vanoc/proc-vlastne-slavime-vanoce/

3. "Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní,která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše Krista.

Advent končí 24. 12., v předvečer Kristova narození, tedy jeho očekávání. Začíná oslava Vánoc. Samotné Vánoce podle křesťanské tradice (respektující starší židovskou zvyklost počítání nového dne od soumraku) začínají s vyjitím první večerní hvězdy 24. prosince." atd.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/V%C3%A1noce

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… no, já našel tuto odpověď: „Skutečnost, že Mikuláš a jeho doprovod chodí v předvečer jeho svátku, tj. 5. prosince, vychází z historických zvyků. Dříve oslavy všech svátků začínaly v jejich předvečer, aby byl následující sváteční den klidný.“ ( https://homean­dlife.cz/proc-chodi-mikulas-cert-a-andel/ ) a docela to sedí, vezmemeli v úvahu, že sice štědrej den slavíme 24., ale hlavní svátkyjsou 25. a 26. … kdysi bejval i štědrej den pracovní a ve světě i nadále ve většině je, vyjma 14 výjimek, včetně nás: http://www.sto­plusjednicka.cz/vol­no-na-stedry-den-v-evrope-spise-vyjimka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

IMHO to má důvod v židovském zvyku považovat západ slunce za počátek nového dne.
Je to na samém začátku Starého zákona: …a byla noc a byl den, den druhý, třetí atd.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
independent

Mám to chápat tak že když se v Bibli píše, že byla třetí hodina odpolední, tak na dnešní pojem času bylo hodin úplně jinak?

před 2351 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Není to jednoznačné. I překlady se různí. Žiodovský kalendář uvádí jinak, stejně jako gregorianský či juliánský kalendář atd. Dokonce se píše, že se Ježíš nenarodil v prosinci.

před 2350 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek