Avatar uživatele
vas999

Proč uhlík patří mezi nekovy?

Mám takový dotaz. Uhlík ve formě grafitu vede elektriku a má i magnetické vlastnosti, což jsou vlastnosti typické pro kovy. Proč se tedy řadí mezi nekovy nebo proč má ty vlastnosti kovů?

Zajímavá 0 před 2628 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Protože se chemickým vlastnostmi kovům příliš nepodobá (kyselinotvornost, elektronegativita, ionizační energie apod.).

Upravil/a: Lamalam

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

S kovy má společné jen to, že vede elektřinu, magnetické vlastnosti nemá (s výjimkou chemicky upraveného grafenu – novinka). Je to nekov, protože postrádá fyzikální a materiiálové vlastnosti kovů: kujnost, tažnost, tepelnou vodivost, lesk aj.
Z chemického hlediska jsou kovy charakterizované jako elektropozitivní, mají snahu předávat valenční elektrony a tvořit jednoatomové kationty. (wiki)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Proč spojuješ kovy a magnetické vlastnosti? Magnetické kovy jsou jenom 4 a tvoří naprostou výjimku mezi desítkami ostatních kovů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Kovy jsou charakterizovány řadou vlastností. Pokud jsou splněny pouze některé a to ještě ne ty nejhlavnější,nemůže být uhlík řazen mezi kovy. Takto se chová pouze grafit, ale jiná modifikace – diamant má zcela jiné vlastnosti. Kovy mají kovový lesk, vodivost, ale také určitou reakci vůči kyselinám, ve kterých se rozpouštějí, tedy jsou si chemicky podobné. Grafit se v kyselinách nerozpouští, neuvolňuje vodík atd.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek