Avatar uživatele
Markdragon

Proč v bibli v knize Gn 8, 7 Noe vypustil nejdříve krkavce a až potom holubici?

Jediné možné odpovědi, na které jsme přišly jsou:

  1. holubice má větší cenu než nějaký krkavec
  2. jelikož byl tento text psán zpětně, tak je možné, že tím chtěli kritizovat tehdejší pohanství (krkavce si představuji jako častý symbol pohanských zvyků)
  3. omeleta z vajíček holubice je chutnější než z vajíček krkavce

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Questman, gagaga před 3743 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vidím to nějak takto.

Havrani a holubice jsou symbolem kontrastů. Havrani – černá barva – smutek (asociace E. A. Poe). Říká se, že je to nečistý pták. protože sní téměř cokoliv, včetně mršin. To byl zřejmě důvod, proč Noe vypustil krkavce, protože určitě zahynulo mnoho živých tvorů, na souši se objevila i mršina, takže havran měl potravu.

Ale to Noemu nestačilo, proto vyslal holubici, aby určila, zda může archu opustit. Holubice, je symbolem čistoty. Zdroje její potravy jsou především rostlinného původu, tudíž je možné, že Noe chtěl zjisti, že na souši je k dispozici zelená potrava.

Havran byl průzkumník souše, teprve holubice určila ten správný okamžik.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Krkavec je vták s veľkou schopnosťou prežiť aj v najťažších podmienkach. Preto bol aj často spájaný so smrťou. Symbol minulosti.
Holubica navonok s pokojnou dušou, ale vo vnútri bojovnica, predstavuje svojim kľudom mier a pokoj na zemi. Symbol budúcnosti.
Najprv ide prieskumník a schopný z mála získať množstvo informácií, potom bojovník, ktorý všetko dobyje a zaberie. To sú tie plánované straty.
…a až potom nastupujú tí nepostrádateľní, soľ budúcnosti, úradníci, ktorí všetko zaškatulkujú, ocenia a zdania,,, Veď než Noe pristál, bolo treba pripraviť budúcu administratívu, colnú a daňovú správu, preto plavba trvala tak dlho…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
arygnoc

asi ani jedno.

nakoľko vieme, krkavec je veľmi inteligentný vták.
nakoľko už mal toho plné zuby (lietania bez možnosti niekde si oddýchnuť), proste odmietol ďalší prieskumný let.

no a holuby (holubice), ako vieme, príliš múdrosti nepobrali, tak tá sa nechala ukecať.

ako ďalej vieme, šťastie sadá skôr na blbcov ako na múdrych, tak mala šťastie a na druhý pokus našla olivu (a predstavte, si, rovno so zelenou ratolesťou!!!), ošklbala ju a priniesla noeovi.

toť vše.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Jednoduše proto, že krkavci přežívají v daleko těžších podmínkách a v mnohem vyšších polohách než jiní ptáci, např. holubi. Oba druhy jsou ale schopné létat na velké vzdálenosti. A o to tam šlo.
Důvodem proč Noe oba ptáky vypustil, bylo zjistit, nakolik už voda opadla. Krkavec se usadil někde u vrcholu hory. Noe tedy věděl, že voda už sice opadává, ale na zakotvení je ještě brzo. Když se později nevrátila holubice, bylo jasné, že je možné se přiblížit pevnině, dostatečně suché, aby se na ní mohl usadit.
Doplňuji:
Ano, a možná v tom sehrála roli i ta inteligence daných ptáků, jak píše arygnoc. Vajíčka tak důležitá nebyla. Noe měl na lodi i jiné druhy ptactva, jejichž vejce jsou daleko oblíbenější.
Navíc vnímavý čtenář Bible si všimne, že před Potopou se toho živočišného v jídelníčku lidí moc neobjevovalo. Nevím tedy, jak to bylo s vejci, ale maso určitě ne.

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Questman

Protože bible není nic směrodatného.
Je to splácanina všelijakých historek různých kultur, z nichž některé historky jsou i několik tisíc let staré.
Je tedy přirozené, že v bibli je mnoho chyb a nesouvislostí či nelogičností. Nedá se o ní tedy přemýšlet jako o kronice nebo něčem takovém, spíš bych ji přirovnal ke knize pohádek a říkadel, z nichž si každý vezme, co uzná za vhodné.
Jestli tě zajímají takovéto chyby v bibli, koukni se na kanál uživatele DarkMatter2525 na youtube.com, ten se takovými chybami zabývá a baví :)

Jinak ještě k tvé otázce, já osobně bych se přiklonil k možnosti číslo 2. Na to jste přišly samy? Dobrá dedukce a zajímavé vysvětlení :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek