Avatar uživatele
pizlicka

Proč v domě nejde v jedné polovině okruhu proud?

V pátek vypli od 8h do 12h elektřinu-EON,po zapnutí elektřiny jde jen okruh v půlce domu,v druhé ne.Jak zjistit příčinu,děkuji.

Zajímavá 0 před 2531 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hlada

Jestli je do domu přivedeno 3×400V, tak nejde minimálně jedna fáze. Pokud jsou pojistky v domě v pořádku, je potřeba závadu hlásit dodavateli.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?led Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Prověřit, zda jsou pozapínané všechny jističe (případně chrániče, pokud jsou instalovány) pro vedení, jak v nefunkční, tak i funkční části domu, počínaje u elektroměru. Je nutno vědět, kde jsou rozvaděče, pokud je jich v domě víc. Pokud by jistič byl vypnut a po zapnutí opět „vypadne“, je závada někde v instalaci, případně zapojený vadný el. spotřebič. Pak odpojit všechny spotřebiče, v nefunkční části domu a opakovat. Pokud opět vypadne, je vada v instalaci. Tu ponechat odborníkovi! Pokud jste vyložený laik, doporučuji kontaktovat někoho znalejšího, nejlépe odborníka-elektrikáře.
Montáž a opravy el. zařízení smí provádět pouze odborník s el. kvalifikací dle vyhl. 50/78 Sb.
Mohlo by ještě jít eventuálně i o přerušení některé pojistky (fáze) v přípojkové skříni. Tuto možno, pokud do ní máte přístup, vyměnit, ale lépe zavolat údržbu RZ, která výměnu zajistí. Přípojková skříň je majetkem RZ a výměnu pojistek a opravy provádí bezplatně.

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cukrar

Jak zjistit příčinu,děkuji
jedině měřením, nikoliv odhadem, že se stalo tamto, či toto.
Pokud je to jen u Vás, tak shodit hlavní jistič, a natáhnout ho znova.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Tohle bude ve fázi. Ne že by vám to teď pomohlo. Z toho důvodu jsme pro SVJ koupili motorgenerátory, protože řešit sousedské spory na úrovni toho, že on může a já ne, tak to fakt jako nechcete. A elektrikáře většinou seženete až po víkendu nebo tak. Takže jako v rámci zachování zdravého rozumu všech jsme nahazovali druhou polovinu domu přes zálohu.

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

cochee/hlada- Dochy má pravdu. Značí se jednofázové okruhy/obvody 1×230V AC (střídavých) a 3×400V AC. Dřív to bylo 1×220V a 3×380V. Pak je ještě rozdíl v základní ochraně před nebezpečným dotykovým napětím, která je ve většině ČR „nulováním“, pouze jižní Morava měla „zemněním“. Ale i tam už se postupně přechází, nebo přešlo, na nulování. Ta je provedena pomocí ochranného vodiče PE, v rozvodné síti provedený sdruženě s vodičem N, síť TNC (combination)- 4 vodiče. Takže 3 fáze a vodič PEN. V instalacích už dnes je povoleno pouze 3 vodiče – 230V+N+PE a v třífázové 5-ti vodič 3×400V+N+PE, síť TNS (separé). To jenom k té teorii rozvodů a jejich značení. A pokud by někdo svépomocně (což by neměl) něco zapojoval. Ale Češi jsou „všeumělci“ a důležité je mít aspoň dostatečné vědomosti.

před 2530 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Hlada, technická: 400 V ~ je napětí mezi dvěmi fázemi ve třífázovém rozvodu. V něm jednotlivé fáze mají napětí 230 V ~ proti zemi a jejich sinusoidy jsou vzájemně fázově posunuty o 120°. Tedy rozvod je 3×230 V ~, nikoliv 3×400.

před 2531 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Technicky máš sice pravdu, ale praxe je taková, že se značí rozvody jako 230V, nebo 3×400V.
Můj ničím nepodložený názor je, že při znalosti používaných rozvodů nás „3×400V“ informuje i o tom, že jde o 3 uspořádané fáze a ne o 3 dráty vedoucí třeba jedno shodné fázové napětí.

před 2531 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek