Avatar uživatele
Paetur

Proč v lese kamera natáčí v horší kvalitě?

Zajímavá 0 před 2446 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

V lese je většinou málo světla. Čas je daný frekvencí snímků, clona již zmenšit nepůjde. Fotoaparát automaticky zvedne ISO a vzroste šum.
Nebo když do lesa svítí slunce je v lese velké rozpětí jasů. Záznam takovéhoto rozpětí umí zaznamenat jenom velmi drahé kamery a foťáky s full frame čipem a větším. Stejně ale celý rozsah nezachytí. Načeš foťák v mobilu s pidičipem. Foťák pak nastavuje expozici buď na světla nebo na šero a na snímku vždy je něco špatně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Nevím, ale domnívám se, že to může být způsobeno pronikáním slunečního světla, které je však místy stíněno stromy. Chvilku světlo, chvíli stín a fotoaparát si nedokáže vybrat zda je světlo, stín nebo tma.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Dříve, u klasické filmové kamery šlo hlavně o „světelnost“ objektivu. Nyní u digitálů jde rovněž o kvalitu objektivu a zejména o citlivost a schopnosti snímacího čipu.
V případě horších světelných podmínek je i snímaný obraz méně kvalitní. Délka osvitu je dána rychlostí (množstvím snímaných snímků za sec.). Čip pak musí reagovat na dané množství světla a jeho změny a v případě že jej není dostatek i kvalita je horší. To asi tak nějak jednoduše a laicky. Jinak si o problematice kamer a objektivů a jejich schopnostech (rozlišení, citlivosti a.t.d) možno přečíst třeba zde:
http://www.ve­ria.eu/portfo­lio-produktu/kamerove-systemy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Jak je tomu při natáčení nevím, ale při focení nedělá problémy celkový nedostatek světla, ale vysoký dynamický rozsah scény (střídají se silně osvětlená a velmi slabě ovětlená místa). Tomu se dá částečně předejít volbou vhodné techniky (větší čip) a čekáním na lepší počasí (když je obloha zcela zatažená, fotí se v lese nejlépe).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mzm

Jak píše Raibek, je to málo světla. Málo světla = málo fotonů a málo fotonů je větší podíl šumu v signálu (protože světlo šumí).
Velké rozpětí světelných intenzit (dynamický rozsah) je pak jen jiný pohled na přítomnost šumu v obraze. Samozřejmě souvisí i rozsahem převodníku atd, ale primárně je to o šumu.

před 2445 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mzm

..jak píše mosoj, omlouvám se za nepřesnost…

před 2445 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek