Avatar uživatele
anonym

Proč veganům nevadí zabíjení zvířat, jako jsou třeba mouchy, komáři, mravenci, pavouci atd? Dokonce je i sami zabíjejí.

Nejsou tím pádem přeci nijak odlišní od nás, kteří si na masíčku velice moc rádi pochutnávají. Tato zvířata přeci trpí úplně stejně, ne-li více…

Já osobně bych byl třeba mnohem radši podříznut, a byl rychle mrtvý (jako prasátka a kravičky), než se několik minut trápit v bolestech na podlaze celý mokrý od smrtelného spreje (jako třeba komárci)…

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2798 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Záleží na filozofii, na které své veganství staví. Evropští vegatariáni a vegané s oblibou poukazují nejen na zabíjení zvířat, ale hlavně na způsob jejich chovu, který považují za neetický až týrající.
Naopak třeba džinisté v Indii odmítají zabíjení i takových tvorů, jako jsou mouchy, komáři apod. , ti nejortodoxnější z nich nejen že nejedí maso a nepoužívají žádné insekticidy, ae ještě před sebou zametají, aby na hmyz nešlápli a nosí roušky, aby mouchu mylem nevdechli. Ale takoví u nás nejsou, tady spíš potkáte tu výše zmíněnou kategorii.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… vegani nechtěj zabíjet tvory pro jídlo, o válkách a bojích řeč nebyla, to nejni na maso…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Pro mnohé je vegetariánství nebo veganství jen póza, kterou se chtějí odlišit. Šríla Prabhupáda na adresu takových říkal „Zachrání velrybu, ale snědí kapra“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Vegan většinou nejí živočišné produkty, často vyjma mléka, což teda nevím proč. Vegan miluje třeba zakysanou smetánku, je to pro něj přímo mana, bez které si často ani neuvaří.
Ale co s tím má společného to, jestli je dotyčný mírumilovným člověkem a nebo je to třeba vrah, tak to tedy opravdu netuším!

Vezmi si třeba takovýho slona. Ten krev a mlíko vůbec neřeší. Dokonalý vegan! No ale občas, když ho třeba něco štípne, tak se ožene třeba chobotem a pak muchy, mravenci, pavouci, hovada atd. jsou nasra*čku.
Možná tototo vysvětluje.

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lota

A vegani mouchy, komáry, mravence, pavouky atd. zabíjejí? A i kdyby, nežerou je.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dravocado

Kdo říká, že jim to nevadí?

Některým (možná většině) to určitě vadí.
Takoví dají přednost prevenci (například použití síťek proti hmyzu do oken).
A pokud se jim nějaký hmyz domů dostane, tak ho raději vyženou/vynesou ven. Než aby ho zabíjeli.

V případě většího zamoření může i vegan zvolit cestu zabíjením, to ale přece ještě neznamená, že z toho má dobrý pocit a že mu to nevadí.

Pokud napadne člověka divoké zvíře, tak se bude bránit, i jako vegan. Tak proč by se nebránil hmyzu.

Veganství je snaha o minimalizaci zbytečného utrpení zvířat. Uplné vymýcení veškerého utrpení ale možné není.

Je velký rozdíl mezi zabitím pro svou obranu, kdy není zbytí,
a mezi systematickým množením a zabíjením zvířat pro vlastní potěchu (pro chuť z jídla), což je něco zbytečného, protože stravovat chutně (a zdravě) se dá i rostlinně.

Zvířata chovaná pro maso nám nic neudělala, přesto je množíme, a týráme, se záměrem je zabít.
U much, komárů a pavouků ale přece neplatí, žebychom je záměrně množili s úmyslem je pak hromadně zabíjet a nějak využít pro potěchu.

Pokud jde o sytametické množení a využívání jiného hmyzu pro vlastní potřebu (třeba včel, nebo cvrčků a moučných červů), tak to veganům skutečně mnohdy vadí.

V porovnáním s masným a mléčným průmyslem je to ale poměrně okrajová záležitost, takže se o tom pochopitelně tolik nemluví.

Pokud někomu dělá dobře a cítí pocit zadostiučinění z toho, že usprejuje komára k smrti, tak takoký člověk by se pravděpodobně neměl považovat za vegana.

Upravil/a: dravocado

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
xxx3

fgh: nemáš z těch veganů nějakou obsesi? Jdi a zeptej se jich sám. Patrně ti každý řekne něco jiného. Jako neuvažují stejně ti, kteří např. pijí víno, tak neuvažují stejně všichni světoví vegani.

před 2797 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Pochybuju, že by mi na to nějaký vegan dokázal hned odpovědět. Musel by si pečlivě připravit nějakou argumentaci.

před 2797 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek