Avatar uživatele
Gestas

Proč většina světových náboženství vznikla v částech Asie s europoidním obyvatelstvem?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2690 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

souvisí s tím, že se starověké civilizace formovaly tam, kde byly vhodné podmínky pro život, tedy v blízkosti vodních toků a kolem roku 3000 př. n. l. pak vznikly první městské státy v Mezopotámii (název znamená země mezi řekami, tedy mezi řekami Eufrat a Tigris), utvořil se centralizovaný stát v Egyptě, rozložený podél břehů Nilu, v dnešní Indii vznikla kultura poříčí Indu. Čína vznikla z městských států, které se shromažďovaly kolem Žluté řeky.

Na konci dynastie Čou žili dva z největších čínských filosofů, Konfucius, zakladatel konfucianismu, a Lao-c', zakladatel taoismu atd.

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/D%C4%9Bjiny_lid­stva

Takže v těchto oblastech se rozvíjelo – kromě jiných důkazů vyspělosti kultur – něco, co se dá nazvat náboženstvím, i když to má mnoho pojetí a definicí.

Předpodkládá se, že prvotní formy náboženství vznikly ve vztahu k přírodě, tehdy často nevysvětlitelných jevů, ve víře v duchy, v posmrtný život. Prvotní formy se projevovaly v podobě animatizmu (víra v moc přírody), animismu
(víra v něco nehmotného – jedno tělo – jedna duše) a fetišismu (uctívání určitých předmětů atd.), užití magie.
Rozdílné kultury a rozvoj myšlení převedly své představy do různé podoby či formy a lidé vytvořily konkrétní rituály, které uctívaly a zbožňovaly obrazy neviditelných „bohů“, jichž se báli a snažili jejich hněv zmírnit určitými rituály.

V historickém vývoji se náboženství objevilo jako kmenové, národní (státní) a světové (Buddhismus, judaismus, křesťanství, Islam.). Zrodila se filozofie atd.
--

Za europoidní rasy se dnes považují vedle lidí evropského původu také lidé pocházející z Blízkého Východu, severní Afriky, střední Asie.

Docházelo k migraci obyvatelstva koncem starověku a během středověku a docházelo k promíchání lidí, kultur, ale vzniku i kultury nové.

V Indii kulturu vytvořilo pravděpodobně drávidské obyvatelstvo, tmavší pleti (míšenci europoidní a australoidní rasy), později vytlačeni Árijci na jih Indie, zde žijí dodnes. Stejně tak v západní Asii a severní Africe.
Mongoloidní – východní a jihovýchodní Asie.

Podle učiva filozofie

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Příčinou je zřejmě to, že v těchto oblastech taky vznikly první civilizace. Ale není to tak docela pravda, další velká náboženství vznikla i v oblastech obydlených mongoloidní rasou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Náboženství je produktem lidí.
Logicky jich muselo nejvíc vzniknout tam,
kde žilo nejvíce lidí…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek