Avatar uživatele
Rohlik

Proč za výtah v paneláku platí všichni stejně?

Proč platí za výtah lidi v přízemí nebo v prvním patře stejně jako lidi v patře nejvyšším? Proč se to neřeší skrz nějaký koeficient, který by se zvyšoval rovnoměrně s rostoucím podlažím?
Je přeci jasné, že lidi bydlící v 6. patře jezdí výtahem mnohem častěji než lidi z prvního patra, kteří výtah nevyužívají téměř vůbec. Beru průměrného zdravého člověka.

Za centrální vytápění v bytech se již taky pár let neplatí stejný paušál (celková útrata paneláku vydělená počtem bytů), ale je zde několik proměnných a záleží na tom, zda máte krajní byt nebo zda máte byt hned nad sklepem atd.
Proč něco takového není možné zavést i u výtahů?

Zajímavá 0 před 2392 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

V nových domech bývá pod přízemním podlažím ještě prostor garáží a sklepů. Je tedy zjevné, že i ten, kdo žije v přízemí, výtah používá. Potřebuje něco těžšího vyvést z auta, použije výtah, nulový poplatek by tedy nedával smysl. Jistě by se dalo zařídit, aby výtah fungoval jen na čip, kdo platí příspěvek, dostane čip a může výtahem jezdit. Kdo čip nemá, tomu se ani neotevře … toto by jistě bylo spravedlivé dokonce natolik že bychom přesně věděli, kolik metrů výtahem kdo najezdil a podle toho by se mohly poplatky přesně přepočítávat 🙂 výrazně by tím ale trpěly veškeré návštěvy bez těchto čipů 🙂 Kvůli návštěvám by se muselo elegantní řešení zkomplikovat časovým oprávněním pro příchozí. Kdy někdo zazvoní dole u dveří, vy mu přes svůj telefon na dálku otevřete a tím dočasně, cca na minutu odemknete výtah komukoliv i bez čipu za předpokladu, že vy sám platíte poplatek. Pokud ne, můžete na dálku otevřít vchod, ale výtah se neodemkne. To už je pro starší lidi poněkud komplikované a nakonec se tedy zdá nejrozumnější rozdělit to rovným dílem mezi všechny.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Zřejmě proto, že bys těžko prokazoval, že do nejvyššího patra na návštěvy nejezdíš a ani si z toho patra výtah nepřivoláváš. To je celé.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Jasné není nic a já to třeba vidím jinak ;).
Kdysi jsme měli dveře výtahu v 1. patře zablokované a nájemníci chodili pěšky, neplatili za výtah. Nyní platí a jezdí (staří lidé, s kočárkama, děti i mladí).

Byty byly přidělovány většinou tak, že si nájemník nemohl vybrat/rozhodovat, v kterém podlaží mu bude byt přidělen. Později byli tito nájemníci „přinuceni, dobrovolně, povinně“ odkoupit si byt, aby jim střechu nad hlavou nekoupil někdo jiný. Který by po deregulaci nájemného museli platit třeba „majlant“. A aby nebyli vystěhováni jinam, do jiné obce v okrese apod., do náhradního bydlení.
Koupili si staré ruiny, které musí udržovat, zateplovat, nechat udělat nové rozvody plynu, vody, odpadu, elektřiny, vyměnit výtahy atd. Spravovat svůj „nedobrovolně“ nabytý majetek.
Vy byste „trestal“ lidi bydlící ve vyšších patrech za to, že jezdí výš než jiní…?
Proč? A za co?
To by pak třeba od 4. patra mohly být panelákové byty prázdné…:/

U vytápění to logiku má. Prostřední byty jsou vyhřívány sousedy ze všech stran.
Přízemní byty, byty pod sřechou ne a rohové místnosti mají 2 stěny nekryté, nevyhřívané.

Já bych naopak mohla být třeba pro, aby nájemníci v horních patrech měli slevu/jezdili bez poplatku, za to, že mají odvahu/ jsou ochotní bydlet v 7., 13. nebo 20. patře a podstupují určité riziko (požár) a čekání na výtah, než se vyvezou ti do 2. a 3. patra.
… 😁

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jepik

Bydlím v panelovém domě s výtahem. Všechny byty jsou v osobním vlastnictví. Jsme SVJ (společenství vlastníků jednotek), nejvyšším orgánem SVJ je členská schůze (shromáždění). Na shromáždění jsme si odhlasovali – kolik se bude paušálně platit na osobu v bytě, u nás 20 Kč, výše záleží na okolnostech, stáří výtahu a platby servisní firmě, která provádí kontrolu výtahu a pravidelné revize. Dále jsme si odhlasovali, že byty v 1. patře platí částku 5 Kč na byt a je jedno, kolik v bytě je přihlášeno lidí. Přízemí neplatí nic. Jak je to u bytových družstev netuším, v nájemních domech také ne.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
independent

Já si teda osobně myslím, že za výtah se platí až od třetího patra. Ačkoli osobní zkušenost nemám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Kdysi se u nás platilo za výtah od 2.patra nahoru.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek