Avatar uživatele
maia

Proč řídí v Americe od 16 a v Evropě ne?

Dobrý den, zajímalo by mě, proč se v Evropě nesmí řídit auta od 16 let. Nemyslím Aixamy atp.. ale normální auta, když je to v Americe možné. Uvažovala o tom někdy vláda, nebo je připravovaná nějaká reforma? Děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 4422 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Ella

myslím, že neuvažovala, protože tady by řízení od šestnácti bylo rozsudkem smrti…

v americe se jezdí bezpečněji a hlavně s ohleduplností na ostatní řidiče. Řidičák je v USA vlastně jako občankou, kdo nemá řidičák, dostane tzv. řidičák pro neřidičiče, a je to nejpoužívanější doklad totožnosti, mladiství do 21 mají řidičák na výšku, plnoletí na šířku, takže když si chtějí koupit alkohol, který je od 21, stačí ukázat prodavači řidičák a ten bez luštění datumu narození okamžitě zjistí jestli už jste překročili hranici věku.

V americe se velmi dbá na předpisy – policejní hlídky jezdí v provozu a staví jenom když je auto, příp. řidič, potenciálně nebezpečný pro ostatní nebo spáchá přestupek, na což vás ostatní klidně můžou nahlásit policii a policajti se s váma mazat nebudou, klidně na vás vytáhnou pistoli, když se nebudete chovat jak máte.

Nějaký čas stejně musí jezdit s někým kdo má řidičák a složit zkoušku, teprve pak dostanou pravý řidičák, do té doby mají jen „učednický“. Stejně tak mají nějaké omezení, co se řízení v noci týče, dokud jim není 18.

V USA veřejná doprava nefunguje tak jako u nás, s autobusy ve městech jezdí akorát divní lidi a různé sociální živle, protože většina normálních lidí má auto a nejenom jedno, protože jsou tam levná, takže kdo nemá auto je v háji, hlavně v malých městech, kde se bez auta nikam nedostanou a pěšky je to na několik hodin chůze, takže do školy, na kroužky, na brigády, všude by teenagery museli vozit rodiče a to není zrovna to, co si rodiny představujou, hlavně by to ani nestíhali.

U nás rozhodně řidičák od 16 nikdy nebude, není to potřeba a podle toho jak se u nás dospívající chovají, tak by to nebylo ani rozumné. Amerika je obrovská, vzdálenosti neúměrné našim, auto je tam potřeba pro každodenní život, pro docházku do školy, u nás ne.

Taková pikantnost pro nedočkavé teengary u nás – v některých státech USA je možné mít řidičák už od 14… teď si stěžujte :D
Myslím ,že počkat u nás do osmnácti je jen rozumný krok, i tak je u nás nehod jak hub po dešti, většinou způsobené alkoholem, drogama, rychlou jízdou a blbostí, v americe by to nikomu neprošlo

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Dobrý den. Nejspíš to bude tím, že to zákony USA dovolují. U nás je to naštěstí jinak. Někdy se na silnici ptám, kdo mohl dát řidičské oprávnění řidiči, který na 150 metrech udělá tři hrubé přestupky. Stává se to a bojím se, že v případě mládeže od 16 do 18 let by byl tenhle stav ještě horší. Navíc je u nás zodpovědnost před zákonem dána plnoletostí, t.j. 18 lety. Řidič vozidla je zodpovědný za jeho řízení. U nedospělého by to bylo tak, že by v případě nehody byli rodiče zodpovědni za to, že potomka nechali řídit. To by potom vypadalo i posouzení dopravní nehody jinak a podle mne by nebylo spravedlivé.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pokazdejinak

zase pít alkohol se smí v USA až od 21 – co by sis vybrala radši? :)
ve Státech jsou taky mnohem rozšířenější auta s automatickou převodovkou a řízení je tak jednodušší…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
WeeBear

Prostě jsou tak stanoveny zákony. V každé zemi je něco jinak.

K tomu mám dojem (snad se nepletu), že v Americe lidé nemají nic jako občanské průkazy a ŘP je tudíž jejich formou dokladu totožnosti. Mimo to, ne úplně všechno je tam tak blízko, jako u nás a děti nemůžou být stále závislé na rodičích. Byť můžeme oponovat našimi vlaky a MHD, jak to máme my, tak mají prostě stanovu jinak.

O reformě nic netuším, akorát vím, že se naopak ještě posouval řidičák na motorku (netuším teď o kterou skupinu přesně se jednalo) a kupodivu se věková hranice pro řidičák na ni nesnížila, ale naopak zvýšila o dva roky. Tudíž pochybuji, že by nějaká reforma pro snížení věku na auta snížila. K tomu, nehod rok od roku přibývá..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek