Avatar uživatele
independent

Proč, když napíšu do URL řádku google.com, tak se to samo předělá na google.cz?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2444 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

Google zřejmě kontroluje IP adresu, ze které přistupuješ a protože má zaregistrovánu národní doménu .cz, tak tě na ni přesměruje. Obsah vyhledávání se asi moc lišit nebude, hlavně s tebou automaticky mluví česky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Altair-AC

Protože jsi v České Republice

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Alesh

Přesně tak, jak píše kolega… lokalizuje IP adresu a podle toho přesměrovává na národní domény, pokud je vlastní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Protože vás google přesměruje na národní doménu podle vámi preferovaného jazyka. Váš prohlížeč v každém požadavku HTTP protokolu totiž posílá i informaci o vámi preferovaném jazyku (odkud ho zná ? no přece ví v jakém jazyce je prostředí vašeho prohlížeče a operačního systému). Do HTTP hlavičky požadavku tak prohlížeč vloží text Accept-Language: cs, a google (nebo kterýkoliv jiný web) na základě toho nastaví vhodný jazyk stránek případně i přesměruje na doménu která je uživateli dané národnosti bližší (u nás je to jednoznačně doména .cz která působí vlídněji než doména .com) Google tím uživateli posílá podvědomě informaci že je pro češtinu optimalizován a to nejen překladem prostředí vyhledávače ale i způsobem indexování obsahu a práce s jazykem. Důvodem tohoto přesměrování je tedy snaha vyvolat ve vás pocit že google je s češtinou sžitý lépe než jiné vyhledávače, podvědomě to tak jistě působí. Zkuste si zajít na vyhledávač duckduckgo.com, ten zůstává na původní doméně, a tento psychický efekt ignoruje. Zůstane ve vás pocit že není pro vyhledávání na českých stránkách tak vhodný jako google.cz. Je to jen pocit ale i ten je důležitý a ovládá vaše rozhodování.

Google pochopitelně skoupil všechny dostupné domény které by mohl někdo zneužít k tomu aby na googlu parazitoval a poskytoval na národních doménách lidem obsah, který ve skutečnosti s googlem nemá nic společného a tak když uvažovali nad tím jak tyto domény využít a zda přesměrovávat všechny národní domény na google.com nebo spíš google.com přesměrovávat na národní domény podle zvyklostí každého uživatele, vyhrála to celkem logicky druhá možnost. Protože jít proti zvyklostem a očekávání uživatele bývá obvykle chybný přístup zatímco přizpůsobení se potřebám jednotlivce bývá přístup správný.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
independent

… aha a já už myslel že je to tím že nás velký bratr sleduje

před 2443 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

No v podstatě sleduje 🙂

před 2443 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek