Avatar uživatele
anonym

Proč, když zabiju psa, je to problém, ale když zabiju komára, nikdo ani nemrkne? Komáři se oficiálně můžou?

Musí dané zvíře či člověk být dostatečně velký, aby když ho někdo zabije, z toho měl problém?
To samé mravenec, moucha, motýl, světluška atd…

Jídlo jako jídlo…

bububabu, takže podle tebe je to tak, že když určité zvíře není věrné člověku, tak vůbec nevadí, když umře?

Upravil/a: annas

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, pája139, Kulpix před 2794 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Existuje zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání.

Podle § 1 odst. 1: Účelem zákona je chránit zvířata, jež jsou živými tvory schopnými pociťovat bolest a utrpení, před týráním, poškozováním jejich zdraví a jejich usmrcením bez důvodu, pokud byly způsobeny, byť i z nedbalosti, člověkem.

Podle § 3 písm. a) se zvířetem rozumí každý živý obratlovec, kromě člověka, nikoliv však plod nebo embryo.

Takže komár, ryba, mravenec, žížala nejsou obratlovci a nejsou tímto zákonem chráněni. Co se týče bezdůvodného zabití, tak když např. utluču lopatou potkana, tak k tomu mám důvod, protože je to škůdce a přenašeč chorob. Neměl bych jen tak z plezíru zašlápnout žábu, to je bezdůvodné zabití obratlovce, který nikomu neškodí. Zaříznutí slepice do polívky je důvodné zabití obratlovce, slepičí vývar mi udělá neobyčejně dobře.

Pro zajímavost, buddhisti, pokud vím, rozšířili zákaz bezdůvodně zabít živého tvora na všechny živočichy včetně hmyzu. Dost buddhistů je kvůli tomu vegetariány. Ti masožraví uznávají usmrcení zvířetepouze za účelem jeho konzumace.

http://www.za­konyprolidi.cz/cs/1992-246#cast1

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Podobný dotaz jsem položil i já, hledej v archivu. Nevím. Myslím, že s velikostí to souvisí. Mám dojem, že svévolně je možno vraždit vše, co můžeš nechat ležet v trávě. Dále pak vše, co jen přihrneš listím a nebo co jde tak 20 čísel do země (hlodavci atd.). No ale protizákonné je zavraždit cokoliv, na co už je třeba ďoura 50+! Takže ani mimino či liliputa nelze, stejně jako kohokoli velkýho.

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že by se měla udělovat Nobelova cena míru za zaplácnutí několika šílenců, kteří k patří prý ke druhu Homo sapiens sapiens. Spíše non sapiens. Ti totiž dělají na téhle nebohé planetě nejhorší zlo. Tak nevím, proč by mi měli dělat problémy nějací hmyzové.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bububabu

Už logicky snad vidíš ten rozdíl mezi psem a komárem pokud nejsi 5leté dítě.
Pes je přítel člověka který tě má rád i když nic nemáš dokonce ani jídlo i tak ti bude věrný. Kolikrát ani člověk k člověku nemá takový cit!
Kočka ta tě opustí hned jak ti dojde tlačenka, ale pes je přítel a ne večeře!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
verunáček

musel jsem to udelat,byla velmi nemocna 11let psi kamaradkou.mela mou uctu a ja ji mohl osobne prokazat tu cest..ps-je snad lepsi najemny vrah v podobe napr.veterina­re.chapu,ciste ruce mit,alibi sve ctit.Chlapi vymiraj hlavne pred bouri,jen zadne strachy,ti pravi bdi.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Někteří tvorové jsou od přírody dravci, cizopasníci apod. Těm se musí člověk a jiní tvorové bránit. Když člověk zabíjí jen pro potěšení, je to kromě malých výjimek zločin, zločinců je mezi námi hafó…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek