Předmět Autor Datum
Otec mi říkával, že prořez ořešáku provádět v létě. Tu je odkaz oresak.html
uri 22.02.2012 13:23
uri
Odporucam rezat v obdoby, ked budu mat nove zelene prirastky dlzku cca 5-10cm.
pablito 22.02.2012 13:53
pablito
Ořech prořezávání moc nerad. Já jsem prořezával z důvodu velkého množství starého dřeva, a pak taky…
FilipS 22.02.2012 15:28
FilipS
Niekedy sa odporucalo robit rez v auguste, no novsie poznatky poukazuju na to, ze po reze v obdobi o…
pablito 22.02.2012 16:03
pablito
řez se dělá v létě, jinak hrozí silný klejotok
petrmed 22.02.2012 19:11
petrmed
Dobrý den, při koupi zahrady před 35 léty byl v zahradě již vzrostlý ořešák, který pravidelně rodil…
vesmar 11.07.2014 09:47
vesmar
Já bych byl opatrný. My máme cca 70 let starý ořešák, krásný velký strom to byl, plodil výborně, jen…
filuna 18.07.2014 13:39
filuna
Výhradne v lete, aby sa včas zahojila rezná rana. Mne elektrikári obrezali ešte pred pučaním veľký a…
nuda 18.07.2014 14:11
nuda
Řezal jsem začátkem září a pěkně se to zahojilo. Pokud je to strom v síle, rychle se znovu rozroste,… poslední
kejki 19.07.2014 22:32
kejki

Dobrý den,

při koupi zahrady před 35 léty byl v zahradě již vzrostlý ořešák, který pravidelně rodil chuťově vynikající ořechy. Jeho stáří nedovedeme tedy odhadnout.V posledních 3 létech rodí minimálně - výjimkou byl předloňský rok, kdy pomrzlo vše vč.ořešáků v celém okolí - loni ani letos ale nebyl určitě mrazem poškozený. Je důvodem jeho stáří? Před léty měl odřezané pouze nejspodnější větve, což se nijak na úrodě neprojevilo, loni pouze zcela suché větve.
Děkuji.

Já bych byl opatrný. My máme cca 70 let starý ořešák, krásný velký strom to byl, plodil výborně, jenže pak se rodiče před nějakými 7 lety rozhodli ho seříznout, páč se báli že při větru se ulomí větev, spadne sousedovi na kůlnu a budou to muset s ním nějak řešit, což se jim z různých důvodů nechtělo. Řez provedla "odborná firma", nicméně ničím to nezatřeli a napadla to nějaká houba. Strom už tak z půlky odumřel, zbytek zatím žije, ale mám strach, že je s ním amen. Letos má plodů hodně (na tý půlce co žije) ale loni taky nějaké byly a byly tak 50/50 dobrý/špatný.
Náš děda, starý zahradník, co vypěstuje rajčata i na přistávací dráze, říká, že ořešák se prořezávat nemá. Tak nevím. My už s tím nic neuděláme, ale je mi ho dost líto. Přeci jen je se mnou celý život.

mimochodem, kdyby tu byl nějaký odborník a věděl co s tou houbou udělat, budu rád za každou radu.

Výhradne v lete, aby sa včas zahojila rezná rana. Mne elektrikári obrezali ešte pred pučaním veľký a zdravý orech vo februári, cca 30cm v priemere boli odrezané tri hlavné konáre habitusu koruny.

Bol som nútený v mesiaci máj, kvôli "mega litrom" výtoku miazgy, ranu obtiahnuť hrubým igelitom a drôtom utesniť igelit k päte zrezaného konára, aby sa výtok zastavil. Igelit na reze sa vyslovene nadul, nafúkol ako lopta pod tlakom kvapaliny, ktorú nakoniec konár v lete absorboval. Ale aj tak, po tomto ošetrení, dostal orech zabrať, že sa tri roky sťažka spamätával. Pevne verím, že by bez zásahu "vykrvácal"

Letný rez platí aj pri kôstkovinách.

Řezal jsem začátkem září a pěkně se to zahojilo. Pokud je to strom v síle, rychle se znovu rozroste, takže já budu letos operaci opakovat. Problémem u mne je zahušťování koruny, i když je to obluda veliká, vysoká, rostou tam větve i svisle dolů i do koruny - to pak podporuje houbovou chorobu ořešáků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru