Avatar uživatele
Michal Kole

Co je to laboratorní myš za zvíře? To je jen na pokusy?Viděl jsem ji zverimexu a má sotva 5 cm pokud nepočítám ocásek

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4095 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lucijej

Myš laboratorní (Mus musculus var. alba)

Pro pokusné účely se používají zejména bílé myši chované speciálně k laboratorním účelům. Bílá myš je albinotická forma myši domácí, jež velmi špatně snášejí zajetí. Prvně ji chovali podomácku Číňané a Japonci, kteří z ní postupně získali stálý typ bílé myši. Proti jiným laboratorním zvířatům je poměrně plachá. Během dne střídavě spí, nebo zase rychle běhá a šplhá po stěnách klece nebo akvária (polyfázické zvíře).
http://www.sav­ci.upol.cz/te­orie/labor.htm

Myš jako modelový organismus

Rozklíčování sekvencí lidského, myšího a dalších genomů na přelomu tisíciletí poskytlo nové informace funkční, srovnávací a evoluční genomice a vytvořilo základ novodobé strategie výzkumu funkce genů i nekódujících oblastí genomu. V současnosti, v tzv. postgenomickém období, kdy známe sekvence všech lidských i myších genů a jejich genomovou organizaci, se zvyšuje efektivnost v poznání funkce každého jednotlivého genu a v tomto úsilí dominují myší mutantní modely.

Myší model poskytuje řadu unikátních rysů, jako je definované genetické pozadí, sofistikované nástroje pro manipulaci genů i krátká reprodukční doba. Při využití myši jako modelu pro výzkum lidských genů a jejich fyziologických a patologických funkcí je však nejdůležitější značná genetická podobnost obou organismů. Myš a člověk sdílejí víc než 99 % genů. Snahou mnoha prestižních vědeckých institucí je během nadcházejícího desetiletí vytvořit myší modely, u nichž by každý jednotlivý gen mohl být podmínečně funkčně vyřazen. Tak bychom získali informace o jeho funkci a dostali souhrnný obraz o působení genů v organismu. V první fázi se připravují mutace každého genu na úrovni embryonálních kmenových buněk, ve fázi druhé se vytváří vlastní myší modely, které jsou následně charakterizovány (tzv. fenotypizace).
http://www.ves­mir.cz/clanek/tran­sgenni-technologie-a-laboratorni-mysi

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano, ksou to zvížata, která se většinou chovají za téměř sterilních podmínek, dost často i s rodokmenem a jsou určena převážně pro pokusy a testy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
honza19hk

myš je pořád myš

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

ve Zverimexu si je kupují chovatelé hadů a ještěrů..

před 4094 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek