Avatar uživatele
Monyszek

Psaní recenzí

Jak přesně napsat recenzi (např. filmu), aby měla hlavu a patu, stála za to?Popř. Co všechno musí recenze obsahovat, aby jí to dalo jistou kvalitu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, Pájo před 4216 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Recenze předpokládá určitý přehled a znalosti o dané věci. Dobrou recenzi například o filmu, divadelním představení nebo hudbě nelze napsat bez znalosti věci. Recenze totiž není převyprávěním děje ani emocionální výlev. Po nápaditém titulku následuje perex v rozsahu několika vět, oba dva mnohdy rozhodnou, zda bude čtenář textu nadále věnovat pozornost. V těchto větách jde o vystižení atmosféry, u hudební recenze se lze třeba zmínit, kdy se akce konala, nikoli však začít text časovým údajem typu „včera“. Podobně odradí i perex plný cizích slov a myšlenkové náročnosti.

Následovat by u filmové recenze mělo stručné seznámení s dějem (nejde o převyprávění filmu, jeho směřování nebo vyústění stačí naznačit) a postavami (pro přehlednost lze do závorky uvést jména herců a případně filmy, kde také hráli). Samozřejmě nemůže chybět druh žánru a jméno režiséra. Pro strukturování textu bývá vhodné doplnit jej o mezititulky. Podstatné je, že recenze je především zhodnocením, kritikou a subjektivním pohledem na věc. Jde o kritiku věcnou, nezaujatou, bez zbytečných emocí. Přes subjektivní pohled je zapotřebí vycházet z faktů, dokázat svůj názor zdůvodnit. Text kvalitně oživí zdůraznění zajímavého detailu.

Čtenář, by si ze závěrů recenze měl udělat jasnou představu o tom, zda stojí za to právě na tento film se vypravit do kina. Velmi důležitá je tudíž znalost podobných filmů, bez ní není možno srovnávat, chybí měřítko kvality. V závěru lze kromě shrnutí nabídnout i pár dalších informací (jak je kým film hodnocen, jak dlouho vznikal apod.)

http://www.cte­narska-gramotnost.cz/me­dialni-vychova/mv-casopisy/recenze-2

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek