Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Písmeno jednotky

V PC mám disky
200GB IDE system
250GB SATA P. 1

Kdybych přikoupil další sata disk a ten 250 dal na druhý konektor sata, tak změní se ve WIN jeho písmenko?
Nebo písmeno nemá na pozici v řadiči vliv?
Mohl bych na disk v sata 2.pozici nainstalovat WIN a původní IDE disk nechat tak jak je se zálohou starých?
A v biosu bych si volil jestli odkud bootovat?
Nebo bootovat lze jen z primary master?
848P

Předmět Autor Datum
Písmeno oddílu (mluvme o oddílech, protože disk může mít více oddílů a každý má své písmeno) lze lib…
Pytlík 26.03.2008 13:29
Pytlík
děkuji. Vím jak se mění písmenko manuálně ale neodpověděl jsi na muj dotaz kompletně.
kecafon 26.03.2008 14:04
kecafon
A na co jsem, jaxi, si dovolil neodpovědět tak zcela kompletně? Že by jeho vysokoblahorodí drobnou z…
Pytlík 26.03.2008 14:08
Pytlík
volba bootovani instalace systemu samovolna zmena pismenka
kecafon 26.03.2008 14:14
kecafon
Dobrá tedy, jak pro malýho: - disk ze kterého budeš bootovat musíš, nastojte, volit v BIOSu. Ve Wokn…
Pytlík 26.03.2008 14:42
Pytlík
Koupis disk pripojis ve win se nic nezmeni novemu disku se priradi nove (nepouzivane) pismeno. Novy…
madzio 26.03.2008 16:43
madzio
tak jednoduché jak to vidí kolega m. to nebude, to asi tušíš sám. je dobře že chceš vyprat datový d… poslední
lední brtník 26.03.2008 17:58
lední brtník

Písmeno oddílu (mluvme o oddílech, protože disk může mít více oddílů a každý má své písmeno) lze libovolně měnit a dokud se disk s tímto oddílem neodpojí, tak mu zůstane přiděleno. Má to své vyjímky, hlavně že nelze měnit písmeno oddílu s operačním systémem a dále, že se v jednom okamžiku nemouhou (nesmějí, nebude dovoleno, ani se nepovede) existovat dva oddíly se stejným písmenem. Písmeno se mění ve Správě disků, nejsnáze se tam dostaneš:
Tento počítač (Vlastnosti) - Spravovat - Správa disků

Dobrá tedy, jak pro malýho:
- disk ze kterého budeš bootovat musíš, nastojte, volit v BIOSu. Ve Woknech na to žádná volba není a nemůže být. Může se bootovat jak z primárního oddílu disku zvoleného v BIOSu jako bootovací, tak z prvního logického disku rozšířeného oddílu tohoto disku (podle toho, co je nastaveno jako aktivní).
- operační systém lze pravděpodobně nainstalovat na libovolný oddíl libovolného disku, ale nevím to tak zcela přesně, protože bych považoval za ne zcela vhodné tahat do bootování i jinou mechaniku, než na které je operační systém - v případě poruchy této jiné mechaniky bude bezmocný celý operační systém. Proto jsem ani nikdy nebádal (a nezkoušel), jestli je to možné. Lépe bootovat z mechaniky, na které je operační systém.
- o samovolné změně písmenka jsem psal, ale protože jsi to nepochopil, tak tedy: dokud buď nezměníš písmenko ručně, nebo odpojením mechaniky neumožníš přiřazení tohoto písmenka jinému zájemci (a dokud skutečnš nedojde k přiřazení tohoto uvolněného písmena), tak ke změně nedojde, ani při změně konektoru SATA či ATA. Vyjímkou je systémový oddíl, protože s ním se pracuje i v době, kdy nejsou písmena přidělena z registrů, ale podle názoru BIOSu.
Doufám, že jsem Vás, jeho vysokoprevoschoditělstvo, uspokojil ;-)

tak jednoduché jak to vidí kolega m. to nebude, to asi tušíš sám.

je dobře že chceš vyprat datový disk na nějakou další sata pozici, ať se neplete do číslování disků při bootování. úplně nejlepší pokud to jde, je když má datový disk čistě jen extended oddíl, není na něm primary partition. pokud ho potřebuješ někam přenést, nebude se cpát jinde mezi písmena systémových disků. nainstalovaná windows po startu projdou připojené disky, a pokud nebylo ručně změněno jinak, přiřadí jim písmena v pořadí: disk/na něm první primární oddíl, další disky, pak další primární oddíly.
bohužel stejný nápad můžou windows dostat i při instalaci, kdy budeš chtít bootovat ze svého sata, nezávisle na starém disku ide (jestli v pc je nebo není, jestli se tím změní pořadí disků. proto taky datový disk odsouváš na poslední kanál řadiče, to je správné pro všechny případy)

a) nejspolehlivější pro nezávislou instalaci windows, bez ohledu na jakési pořadí disků, je pokud se sata řadič detekuje jako zvláštní zařízení (určitě to dělají přídavné řadiče raid na desce mimo klasický southbridge). takový řadič bude mít v boot.ini číslovanou vlastní skupinu disků bez ohledu na ide řadič.

b) naopak pokud se díky nastavení v biosu (sata jako emulace ide) nainstaluje sata disk až jako n-tý běžný disk v pořadí za ide, tzn. v boot.ini bude záznam rdisk(n), pak bych se skoro bál ten ide disk vytáhnout ať ještě z nového systému nabootuju. možná by pro ten případ pomohlo doplnit alternativní záznam v boot.ini:
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDO WS="XP na SATA disku, bez IDE" /fastdetect ...

no a jak dopadne případ instalace kdy v biosu bude volba "native sata" a xp budou chtít při instalaci disketu s ovladači sata řadiče, ví jen levá noha microsoftova - ale každopádně to bude jeden ze dvou předchozích případů :)

samozřejmě přitom předpokládám pořadí bootování přednastavené v biosu už na konkrétní disk, ať si ještě navzájem nepřepisují právě svoje boot.ini.

čili windows xp nemusí startovat jen z master řadiče. a ani ne nutně z primary oddílu.

drobné riziko tu je: v případě b) se může stát, že windows při startu/instalaci vidí ide disk s nižším pořadovým číslem, a vidí na něm primary oddíl. potom pravá smradlavá noha microsoftova nedostane lepší nápad než místo instalace na C: ti tu sata instalačku opísmenkuje třeba jako F:
(nebo tam zatím žádný není ale jednou ho tam před svoje sata C: přidáš)
dá se s tím žít, funguje to, ale jen do té doby než vytáhneš z pc ten ide disk (nebo mu na jiný sata kanál nevrazíš disk kterému dá řadič nižší číslo). pak se může stát že windows při startu zareaguje s genialitou sobě vlastní, přepísmenkuje si systém, a v postatě jsi skončil - ty windows jsou prakticky mrtvé.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru