Avatar uživatele
anonym

Píše se o Augiášově chlívku v bibli?

Docela rád bych se o tom něco dozvěděl. Lze to nalézt ve Starém nebo Novém zákoně? Jsou tam i obrázky/ilustrace jak ten chlívek mohl vypadat?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? mosol před 2873 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jde o řecký mytologický pojem.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/vite-ze-reky-alfeios-a-peneios-zmenily-tok-a-augiasuv-chlev-je-stale-plny

http://www.roz­hlas.cz/stred­nicechy/slova/_zpra­va/augiasuv-chlev--81237

"Ano, Augiášův chlév se vymetá a také čistí, o to totiž šlo při té historce z řecké mytologie, z níž naše slovní spojení pochází. Už jsem tu několikrát mluvil o dvanácti úkolech, které plnil jeden z největších hrdinů řeckých mýtů Hérakles, latinsky Hercules, na příkaz mykénského krále Eurysthea. H. musel plnit náročné úkoly, ale vyčistit chlév krále Augeia, kterému staří Čechové říkali Augiáš, patřil k těm jednodušším.

Ve zmíněném královském chlévě bylo ustájeno tři tisíce kusů dobytka a nikdy se tam neuklízelo. Což by normálním zvířatům vadilo tak, že by dříve nebo později pomřela, Augeiův dobytek však byl, přiznám se, že nevím proč, z rozhodnutí bohů chráněn proti všem nemocem. Takže ten svinčík vadil jen lidem, Augiášovy chlévy prý nakonec smrděly po celém Peloponésu. Héraklés chlév vyčistil za jeden jediný den. Dobytek vyhnal ven a do chléva svedl koryta řek Alfeia a Péneia. Řeky se den činily, odnesly všechen ten hnůj a Héraklés pak jen zas vodní toky odvedl do původních koryt. Že Eurysthees splnění tohoto úkolu Héraklovi nechtěl uznat, protože hrdina si za něj nechal zaplatit desetinou Augeiova stáda, je už jiná písnička"

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Augiáš nemá s Bliblí nic společného, hledal byste ho tam i s chlívkem marně. Zbytek viz. odpověď od Annas

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek