Avatar uživatele
anonym

Přeběhne-li přes cestu černobílá kočka, tak to značí, že přijde jen poloviční smůla?

Černá kočka je jasná, protože u té se to obečně říká, že přináší smůlu pokud někomu přebehne přes cestu. Pokud je však půl na půl třeba i v bílém provedení, tak je pak smůla poloviční?

Obr.: https://pixaba­y.com/cs/ko%C­4%8Dka-kitte-zv%C3%AD%C5%99e-tr%C3%A1va-pet-ko%C4%8Dky-832593/

Co se o nich povídá? Tak třeba…

Kočky byly již ve starém Egyptě uctívány jako božstvo a velmi obdivované. V pozdější historii se situace změnila. Například v dobách upalování čarodějnic se věřilo, že černá kočka je nepostradatelnou společnicí většiny čarodějnic. Lidé měli z černých koček strach, protože si mysleli, že se v nich ukrývá samotný ďábel. Černá barva koček podle nich znamenala, že nosí jistou smrt. Pokud tedy někomu přešla kočka přes cestu, věřilo se, že se dotyčný setkal se samotným ďáblem a přinese mu to jisté neštěstí.

Další z mnoha pověr o černých kočkách zase tvrdí, že pokud ji chováte doma, nenavštíví vás láska. Tuto pověru ale ke svému prospěchu využívali námořníci, kteří před odjezdem na moře dávali manželkám černé kočky, aby jim ženy zůstaly věrné.

Dodnes se také říká, že pokud černá kočka navštíví váš dvorek, čeká vás v brzké době milé překvapení. Pokud se ale naopak rozhodne u vás na dvorku zůstat, znamená to automaticky smůlu skoro na všechno.

Zajímavé je i to, že na pověry o černých kočkách v některých částech světa opravdu věří. Konkrétně máme na mysli Latinskou Ameriku – tam se černých koček bojí natolik, že když někomu nebohé zvíře přeběhne přes cestu, vrátí se „postižený“ domů a z něj pak vykročí znovu, i kdyby se měl vracet několik kilometrů! Naopak když v Evropě, konkrétně ve Velké Británii, uvidíte Brita zírat na černou kočku, nedivte se. Sleduje totiž, jestli se k němu kočka bude přibližovat, či se od něj vzdálí. Vykročí-li černá kočka k němu, čeká ho úspěšný den, v opačném případě může čekat smůlu.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2620 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jak je to s černou kočkou – viz odkaz.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-rika-ze-cerna-kocka-bezici-zprava-doleva-neprinasi-smulu-bezici-obracene-ano-proc-to-neni-naopak

Myslím si, že se tato pověra týká jen černé kočky. Přece byla pomocníkem čarodějnice a v černé kočce b její pomocník, tedy skrytý ďábel. Takže setkat se s černouj kočkou, znamenalo setkat s ďáblem. Ten je přece černý!!!

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Značí to pouze to, že přeběhla černobílá kočka. Nic víc a nic míň.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

To by musela být černo-bílá půl na půl. Pokud je z velké většiny bílá, přináší štěstí. 🙂 : http://nd01.jxs­.cz/564/946/933c809e9c_2­7693170_o2.jpg
Zdroj: cassiek.blog.cz

0 Nominace Nahlásit