Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přehrávání videa v PC-vysvětlení

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, abych si v tom udělal jasno. Jaký hardware má na starosti přehrávání videa v PC (normální video v přehrávači a streamované video na internetu) - jestli procesor nebo grafická karta. Na čem tedy závisí výsledná kvalita přehrávaného videa (plynulost, zasekávání, kostičkování, atd. Tedy vyjma kvality videa samotného)? Četl jsem totiž několik recenzí různých procesorů, grafických karet a zejména jednotek APU. Častokrát tam zmiňovali jak výkon procesoru, tak i grafické karty, ale i kombinace obojího pro přehrávání různých videíí a rozlišení. Trochu v tom tedy tápu. Děkuji.

Předmět Autor Datum
To je do školy? Je divné, že by nikde nic nebylo psáno...
ms 11.06.2012 18:11
ms
http://www.digilidi.cz/navod-dxva-gpu-akcelerace-v idea-mpc-hc-media-center
ms 11.06.2012 18:17
ms
Dobrý den, do školy to určitě není. Zajímá mě to, často o tom čtu v recenzích, ale ve skutečnosti mi…
Zako 04.11.2012 22:01
Zako
Zavisi od toho jak mas nastaveny dany prehravac (ci mas povolene HW urychlovanie), a od toho jak mod…
MM.. 11.06.2012 19:06
MM..
čo konkrétne bude alebo nebude akcelerovať prehrávanie videa závisí od použitého kodeku,ktorým je vý…
audax 12.06.2012 14:44
audax
Dobrý den, pokud jsem to tedy zatím pochopil správně, tak: Ještě celkem donedávna (cca 2-3 roky zpět… poslední
Zako 04.11.2012 22:50
Zako

Dobrý den, do školy to určitě není. Zajímá mě to, často o tom čtu v recenzích, ale ve skutečnosti mi to nic moc neříká.Rád bych se v tom chtěl trochu zorientovat, ať vík co a jak. Děkuji za odkaz. Je to sice přímo návod, ale něco se z toho pochopit nedá.

Zavisi od toho jak mas nastaveny dany prehravac (ci mas povolene HW urychlovanie), a od toho jak moderna je grafika (starsie vedia urychlovat len MPEG2, najnovsie aj MPEG4), od tychto dvoch veci zavisi ze nakolko sa odlahci CPU (ono sa neodlahci nikdy uplne ptz CPU musi aspon parsovat kontajner :)

čo konkrétne bude alebo nebude akcelerovať prehrávanie videa závisí od použitého kodeku,ktorým je výsledné video vytvorené,pokial kodek nemá podporu v hardwari počítača,bude dekodované video výlučne softwarovou cestou a plynulé prehrávanie bude ťahať hlavný procesor počítača,pokial má videokodek podporu grafického hardwaru,bude dekodovanie prebiehať z väčšej časti alebo kompletne na videokoprocesore/gpu grafickej karty alebo inej videoakceleračnej karty v počítači a hlavný procesor bude len koordinátor činnosti systému...plynulé prehrávanie videa priamo online na webe obvykle závisí aj od kvality a rýchlosti pripojenia na internet,pokial máš pomalé pripojenie,nepomôže ani supersilný počítač,video sa bude sekať kvôli pomalému pripojeniu,nie kvôli slabému procesoru alebo grafickej karte ap....

Dobrý den,
pokud jsem to tedy zatím pochopil správně, tak: Ještě celkem donedávna (cca 2-3 roky zpět) fungovalo přehrávání tak, že byla videa přehrávána pomocí výpočetní síly procesoru (grafická karta se na přehrávání podílela také, ale jen specifikou činností-nepomáhala mu). Když procesor neměl dostatečný výkon, nešlo přehrát video plynule a kvalitně. Nyní již ano - Později se však přišlo na to, že grafická karta dokáže zpracovat určitý typ dat (např. přehrávání videíí, převody videí, atd.) dat snáze a rychleji než procesor, a tak se začaly vytvářet grafické karty s podporu pro GPGPU (zpracování dat grafickou kartou, které běžné zpracovává procesor). U Nvidie se tato technologie jmenuje CUDA, u AMD Ati Stream. Aby ale grafická karta mohla pomáhat procesoru s přehráváním videa, musí na to být sama stavěná (musí mít CUDA/Stream jednotky), musí být také nainstalovány ovladače s příslušným doplňkem a hlavně to musí podporovat daný videoformát a program, ve kterém je video spuštěno a přehráváno. Chápu to tedy zatím správně?
To vše funguje automaticky (např. když systém zjistí, že procesoru "dochází dech" automaticky aktivuje funkci přehrávání pomocí grafické karty)? Nebo je potřeba tuto funkci manuálně aktivovat/nastavit (v ovladačích/přehrávači)?
Děkuji za vysvětlení.
P.S. Prosím o případné doplnění nebo úpravu nepřesností, hlavně ale tak, abych to pochopil běžný člověk. Díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru