Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přehřívá se mi počítač a problém se Speedfanem

Ahoj,
mám dva problémy s větráním.
Za prve, používám program SpeedFan, abych zjistil teplotu procesoru a rychlost větráků, ale ta teplota se aktualizuje jenom při restartu počítače, jinak se za chodu Windows hodnota vypisovaná programem nezávisle na skutečnosti nemění. Netuší někdo čím to může být?
A druhý problém: Přehřívá se mi počítač a občas se stane, že se procesor přepne do pomalejšího režimu. Někdy to spraví restart, někdy musím použít obnovení systému. Dříve se toto nestávalo, přinejhorším se počítač vypnul. Neví někdo, co má na takovéto chování systému vliv? S tím souvisí i to, že procesor se přehřívá, ačkoli SpeedFan ukazuje, že CPU Fan na běží na 3800-3900 RPM. (Tato hodnota se neustále mírně mění, z čehož usuzuji, že ji program zobrazuje narozdíl od teplot správně.) Tato hodnota je podle mě optimální, netuší tedy někdo proč se potom procesor přehřívá?
Děkuji
Petr Kryštof

Změna předmětu, původně: větráky (host)

Předmět Autor Datum
že se procesor přepne do pomalejšího režimu Do jakého pomalejšího režimu? Jaký procesor? přinejhor…
host 17.08.2007 21:18
host
AMD Athlon 1,8 GHz, s tím režimem - v manuálu je pro tuto situaci napsáno "system running at a lower…
maherik 17.08.2007 21:37
maherik
80,- Kč za větrák? No tak to asi opravdu nebude žádný zázrak. Důležitá je ale zejména pasivní část -…
host 17.08.2007 21:59
host
60 stupňů celsia, to je sice dost To je opravdu dost. A kolik to má při zatížení?
karel 17.08.2007 22:23
karel
Taj jsem zjistil, že problém není v procesoru ale v hardisku, už nějakou dobu v bedně škrundal, ale…
maherik 19.08.2007 01:34
maherik
Musím konstatovat, že to z Vás leze jak z chlupaté deky. Na stabilitu a funkčnost PC mohou mít samoz…
jbo 20.08.2007 10:49
jbo
1. Bud ti ten speedfan vobec nefunguje alebo ho mas blbo nastaveny (typ HWMonitoring chipu alebo typ…
MM.. 20.08.2007 15:31
MM..
Většina desek ukazuje teploty i otáčky v "Biosu" tak bych se podíval tam. 60stupňů je na takový proc… poslední
MM_tank 20.08.2007 21:11
MM_tank

že se procesor přepne do pomalejšího režimu

Do jakého pomalejšího režimu? Jaký procesor?

přinejhorším se počítač vypnul

To jsi docela klidný na to, že se ti počítač vypíná z důvodu přehřátí.

Tato hodnota je podle mě optimální

Otáčky větráku nic nevypovídají o teplotě procesoru! Takže nejdřív si zjisti skutečnou teplotu a napiš nějaké bližší info. Použitý chladič, jestli jsi použil teplovodivou pastu atd...?

Jaká je celková konfigurace? Jaký case? Jsou ve skříni přídavné větráky?

AMD Athlon 1,8 GHz, s tím režimem - v manuálu je pro tuto situaci napsáno "system running at a lower frequency";
skutečná teplota, která se vypisuje při startu počítače je okolo 60 stupňů celsia, to je sice dost ale myslím že zas ne nějaká závratná hodnota; větrák na CPU není značkový, stál mě 80 Kč; pastu jsem použil, nedávno jsem ji dokonce přidal; jinak chladič klasicky kus kovu s plátky, na kterých je větrák přimontovaný

80,- Kč za větrák? No tak to asi opravdu nebude žádný zázrak. Důležitá je ale zejména pasivní část - chladič. Jeho tvar, žebrování, velikost, materiál... A aby byl dobře usazen na procesoru. To ti opravdu počítač a jeho stabilita nestojí za víc než 80,- korun? Že bys třeba koupil nějaký Arctic Cooling?

pastu jsem použil, nedávno jsem ji dokonce přidal;

To může být pravě chyba! Množství pasty by mělo být minimální, jen na vyrovnání nerovností. Ne tam toho naplácat půl centimetru!

Taj jsem zjistil, že problém není v procesoru ale v hardisku, už nějakou dobu v bedně škrundal, ale myslel jsem že je to ze základovky ten signál o přehřátí procesoru, což byla hloupost. Včera se už Windows nenačetly, tak jsem to zformátoval a nainstaloval znovu. Myslíte že je normální, že nějaká chyba v hardisku může způsobit zpomalení počítače? Napadlo mě, jestli tam není ještě něco jiného.

Musím konstatovat, že to z Vás leze jak z chlupaté deky. Na stabilitu a funkčnost PC mohou mít samozřejmě vliv všechny součástky, proto je vhodné při podobných dotazech popsat celou sestavu. Z hlediska teplot samozřejmě nejvíc topí procesor, výkonné grafické karty a pak disky. Při boji s teplotou je třeba zajistit správný tok vzduchu ve skříni (nejčastěji se dává jeden větrák vpředu dole před disk a pak druhý vzadu u procesoru, taky je potřeba si pohrát s kabely ve skříni, aby moc nezavazely). Samozřejmě bych také min. vyměnil větrák procesoru (za 80 Kč toho opravdu asi moc neuchladí a otáčky nad 3000 asi dělají pěkný kravál). Jinak program Speedfan je schopen monitorovat i teploty pevných disků (podporují-li to, což dnes už snad všechny).

1. Bud ti ten speedfan vobec nefunguje alebo ho mas blbo nastaveny (typ HWMonitoring chipu alebo typ senzorov alebo periodu merania) alebo robis nieco blbo.
2. Odkial beries ze sa prehrieva, ked ani nevies aku tam mas teplotu? Odkial beres ze sa "CPU prepne do pomalejsiho rezimu"?

Většina desek ukazuje teploty i otáčky v "Biosu" tak bych se podíval tam. 60stupňů je na takový procesor moc. vyměnil bych ten chladič a nepřeháněl to s tou pastou..není ten chladič blbě nasazený ?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru