Předmět Autor Datum
Ubuntu je distribuce Linuxu. Nainstalovat Wi7 nejspíš půjde (32 bit). Pokud se na počítači nebude hr…
Mayhem 25.05.2014 19:18
Mayhem
Krabici bohužel ne, sehnal jsem si cd i s product key, já bych si to UBUNTU nechal, ale bohužel mi n…
Jaroslav12 25.05.2014 19:47
Jaroslav12
V Ubuntu se instaluje přes softwarové centrum, popřípadě přes terminál nebo instalovatelným balíčkem…
Mayhem 25.05.2014 19:55
Mayhem
Aplikace Wine funguje! Děkuji Vám za užitečnou radu! :-)
Jaroslav12 25.05.2014 20:12
Jaroslav12
Není zač. :) Je nutné počítat s tím, že to není 100% (ne všechny aplikace jdou dobře emulovat, napří…
Mayhem 25.05.2014 20:16
Mayhem
Po napsání wine na google mě to naverbovalo do centra Ubuntu, takže už jen vybírám další aplikace, m…
Jaroslav12 25.05.2014 20:29
Jaroslav12
Jinak preinstalace Ubuntu na Windows 7 se dela tak, ze si nejprve na tom PC odzalohujes sva uzivatel… poslední
RedMaX 25.05.2014 22:57
RedMaX

Krabici bohužel ne, sehnal jsem si cd i s product key, já bych si to UBUNTU nechal, ale bohužel mi nejde nic nainstalovat, takže zkouším variantu na změnu OS, na internetu hledám neustálé rady jak na to, ale zatim se mi nějak nedaří. Nevíte jak na to prosím?

V Ubuntu se instaluje přes softwarové centrum, popřípadě přes terminál nebo instalovatelným balíčkem s příponou .deb.
Pokud chcete nainstalovat nějakou Windows aplikaci (většina má svou alternativu pro linux, třeba prohlížeče), je nutné naintalovat aplikaci Wine a pak jdou instalovat normální .exe soubory jako ve Windows.

Pokud se ptáte, jak nainstalovat Windows, nevím, zda je dobrý nápad se do toho pouštět sám, pokud vůbec nevíte, jak na to.
Jinak vložíte CD do mechaniky, restartujete počítač a klávesou (nejčastěji asi F8, píše to na obrazovce) vyberete bootování z CD/DVD a nainstalujete Windows. Poté bude nutné ještě nainstalovat ovladače základní desky a grafické karty. Pak by to asi mělo šlapat. :)

Není zač. :)
Je nutné počítat s tím, že to není 100% (ne všechny aplikace jdou dobře emulovat, například některé hry či složitější aplikace nejdou).
A pokud to jde, je lepší použít instalačku přímo pro Ubuntu (přípona .deb). Třeba Skype, Opera, VLC a většina dalších rozšířených programů má i linuxovou variantu. Lze taky použít softwarové centrum (mělo by být v tom levém menu) a tam aplikaci vyhledat.
Aplikace přímo pro Ubuntu bývají mnohem stabilnější než ty emulované a jsou i rychlejší. :) Pokud byste potřeboval ještě s něčím pomoci, napište. :)

Jinak preinstalace Ubuntu na Windows 7 se dela tak, ze si nejprve na tom PC odzalohujes sva uzivatelska data nekam mimo ten pocitac, potom vezmes CD s Windows 7, vrazis ho do PC, v Setupu BIOSu nastavis boot z mechaniky jako prvni, potom se restartujes PC, nabehne instalacka Windows 7, v ni odstranis vsechny oddily na disku a potvrdis tomu instalacnimu programu Windows 7, ze do prazdneho mista (to jest na cely disk) ma nainstalovat Windows 7 a dal pokracujes naprosto standardni instalaci jako pri koupi noveho PC, nic sloziteho.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru