Avatar uživatele
anonym

Přejete učitelům,tak vysoké platy jako mají a budou mít?Švagrové to vychází 360Kč na hodinu.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4994 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Uvedu na pravou míru. Učitelé mají jen 8 týdnů dovolené. O jarních a ostatních prázdninách mají jiné povinnosti – školení, vzdělávání atd. Inspekce, hospitace, srovnávací testy… Dovolenou nemohou čerpat, kdy se jim zachce.

Být učitelem znamená i jiné povinnosti, kteří si nezasvěcení často neuvědomují. Různé vzdělávací projekty, kterou jsou povinností, v posledních letech státní maturity, písemné práce, jejich opravy atd.
Studenti dovedou dost často zabrnkat na nervy, vyhýbají se povinnostem atd. Někdy těch 45 minut dá pořádně zabrat! Třídní učitel – nejen výkazy, ale styky s rodiči, občas nepříjemné…

Jistě že učitel tělesné výchovy má zdánlivě jednodušší situaci, ale když dojde v úrazu – vše padá na jeho hlavu. Tak jako v každém povolání, všude jsou lidé dobří či špatní…

Ale domnívám se, že v této profesi by nemělo jít tak o peníze, ale je nutné je vykonávat s láskou a brát jako poslání. To se u mnohých nenosí.

Úprava mezd má zvýšit určitou společenskou prestiž tohoto povolání a přivést před katedru i muže, jichž je stále nedostatek. Chybí mužské vzory.

Ostatní skutečnosti, třeba i zničené zdraví, ostatní nevidí…

Doplňuji:
Martino, zmínila jsem se o tom, že v učitelské profesi by opravdu nemělo jít o peníze, i když s mým názorem by mnozí učitelé
nesouhlasili…

Vždy jsem tvrdila, když se učit někomu nelíbí, má možnost odejít. Ale to udělá málokdo. Všechno má rub a líc.

Víc bych se nerada rozepisovala. Ještě to, že si vážím práce lékařů (i když jsou rozdíly) i sester. Nejcennější je lidské zdraví a péče o ně…

Někdo nepřeje právníkům, další politikům, podnikatelům atd. Věčná nespokojensot. Čím víc hlav, tím víc rozumu.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
verka

A smím se zeptat v kterém státě pracuje?
Doplňuji:
Sedět 45 min a vykládat látku mohl možná Komenský, dneska je to utopie, stejně jako ten plat. Učitel není protežovaný, studovat může každý.
A dobrý učitel je k nezaplacení.

Upravil/a: verka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
martina1

paní annas,sice vás mám na dálku ráda a netvrdím,že nemáte pravdu,ale čeho je moc toho je příliš.Nemyslím,že pracuji v oboru,kde není situace jiná a myslím,že mnohdy je to ve zdravotnictví náročnější a jsme častěji"jednou nohou v kriminále".Ani my si nemůžeme vybrat dovolené,kdy se nám zachce,ale když se na oddělení maluje a omezí se provoz v letních měsících.A máme 25dní dovolené.O policii ani nemluví a řadový policista má menší plat něž učitel na malém městě.Mám několik kamarádek,které učí a jsou s penězi více než spokojené.Nevím kolik jim to dělá hodinovým průměrem,ale jedna se přiznala že má přes dvacet tisíc na základní škole.Pro představu má sestra 89Kč/hodinu a policista ve funkci 109Kč/h.A ještě jim peníze seberou.Přijde mi to více než nespravedlivé.Pokud je někdo nespokojený s platy ve školství,ať jde jinam.Myslím,že dobrý učitel,který bere práci jako poslání,tak bude učit i za míň.A když už chce stát šetřit,tak všude.Nemyslím,že učitelé jsou nadlidi",kteří jsou nejlepší a zaslouží nejvíc.
Doplňuji:
Má odpověd neměla vyznít,že mám plné zuby vás paní annas,ikdyž teď když to čtu,tak to tak vypadá.Jinak si stojím za názorem,že učitelé to lehké nemají a když je žák líný a rodiče ho ještě podporují,tak je těžké ho něco naučit,člověk musí chtít sám.Ale mají za to slušné peníze,které jim to ulehčují,ať si říká kdo chce co chce.Ani nemluvím o našem celoživotním vzdělávání,kdy objíždíme semináře,sami si platíme školné a ještě si vybíráme neplacené volno,abychom nepřišli o registraci a nevyhodili nás,ale.....

Upravil/a: martina1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Musím súhlasiť s pani profesorkou annas, len by som doplnila.
V tej výške platu nie sú len aktívne hodiny(priame učenie 45min) ale aj príprava a samovzdelávanie sa. Dobrý učiteľ sa učí celý život. A pozabudli ste aj na psychické zaťaženie učiteľov.
Navrhujem:
než začnete vykrikovať, skúste si to. Postavte sa pred triedu plnú detí a uvedomte si: Vaše slovo je slovo božie – neomyľné. Ako to naučíte, tak to budú vedieť a uplatňovať ďalej.
Ruku na srdce,
vy čo máte školopovinné deti, koľko ráz vás skoro šľak trafil pri domácom učení sa vašich ratolestí?
Žiadna profesia nie je ľahká, niektorá fyzicky, niektorá psychicky náročná. Ale sú profesie, ktoré sa raz naučíte a robíte celý život, po skončení práce máte relax alebo môžte ísť do druhej práce (fuška,brigáda) – učiteľ nie.
martina1:
Zdravotníctvo a iné príbuzné odbory sú naozaj stresujúce i fyzicky namáhavé a podhodnotené. Všetká česť vám všetkým. To súhlasím.
Štát musí šetriť,
ale môže šetriť len vo svojej pôsobnosti v štátnych a verejných službách, u súkromnej-podnikateľskej sfére jedine odvodmi a sprísnenými pravidlami.
Jambalaya:
nič vám nebráni, ak máte príslušnú kvalifikáciu ísť učiť. dobrých učiteľov je málo.
pod čiaru:
učila som ako rok ako zastupujúca učiteľka maturitný ročník s 2,5× vyšším platom, než mám u mňa v práci a keď to skončilo, vydýchla som si, tak som bola vyčerpaná. A to desiatky rokov učím v práci nových ľudí.
Doplňuji:
Prepáčte, ale neodolala som odpovedať na príspevok pána pondělí…ak som mala zlé známky v škole, väčšinou bola chyba vo mne, nechcelo sa mi učiť. Niektorí učitelia mi aj preto boli nesympatickí. Ale predsa preto nemusím zanevrieť na celý učiteľský stav? Myslíte, že len mladí všetko vedia a všetko robia dobre a starí, practe sa do minulosti?
Ak je to pravda, bola škoda sa v škole s vami namáhať. Koniec. Bodka.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jambalaya

Ne, že bych si myslela, že nejsou učitelé potřební, ale mají 3 měsíce prázdnin a velice krátký pracovní den. Myslím, že je spousta jiných oborů, kteří si zaslouží přidat peníze mnohem více, např. zdravotní sestry, máme plné nemocnice ukrajinek a proč asi? Kantoři si posedí 45 minut ve třídě, povykládají látku, kterou znají nazpaměť a jdou domů. Tohle protěžování fakt nechápu, chtěla bych se mít jako oni.
Doplňuji:
To je zajímavé, jak tady všichni všechno uvádějí na pravou míru ☹. A uvědomujete si vůbec, že:

  1. Učitelé za své „nemalé platy“ ze 4 let odpracují jenom 3 roky? Zatímco my ostatní 3 roky a 8 měsíců?
  2. Že učitelé vůbec nemají málo peněz a jejich výše platu se dá porovnat s průměrným příjmem přepážkového pracovníka banky?
  3. Že učitelé zadají žákům písemku, či jinou samostatnou práci a u toho si opravují diktáty? To, že by si je nosili domů je velmi výjimečné
  4. Přípravu potřebují možná tak první dva roky, neboť pak již není potřeba se připravovat, husitské války se již po staletí nikterak nezměnily
  5. I jiní lidé chodí na různá školení aby se uživili a dokonce si je musí sami platit? A ta školení nejsou zrovna levná
  6. Že i jiní lidé než učitelé mají v práci nervy a problémy a je to třeba plných osm hodin bez přestávky?

Je mi úplně jedno, že si tady znepřátelím nějaké učitele. A vůbec, mezi mou klientelu patří okrajově i několik státních škol, nejen, že nemají malé platy, ale vyhazují peníze za věci, které vůbec nepotřebují, jen aby se jim nesnížil rozpočet na příští rok. To se děje vždy na konci období, což pravděpodobně mnozí z vás ani netuší.
Rezervy jsou totiž úplně všude a proto se všude musejí hledat. Jo všichni vykládají o šetření, ale na sobě nikdo šetřit nechce. A rovněž si nemyslím, že by se zvedla taková vlna odporu, kdyby chtěl někdo přidat peníze do zdravotnictví, záchranářství apod.
A ještě náborový příspěvek, no to už je vůbec vrchol, asi proto, aby si absolvent pedagogické fakulty mohl hned koupit auto, ne?

Upravil/a: Jambalaya

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vlastina

A to jsou někteří učitélé hodně nepříjemní

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

prosím, poučte mě, jak jste došel(a) k tomu výsledku?
Děkuji

závist vládne a klidne si to zde rozházím, páč závist vládne hlavně vlevo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Miroslavst

Je mi líto, ale k této otázce se nechci vyjadřovat, jelikož svou odpovědí bych si zřejmě znepřátelil plno lidí zde na odpovědích.
Uvedu pouze toto:
Proč se hrne tolik lidí do učitelování, když si pak stěžují, že mají málo? Já taky nepůjdu tam, kde vím, že je málo peněz.
Proč učitelka řekla, že se nemůže věnovat jen našemu klukovi, že má ve třídě víc dětí, když škola na něj brala peníze? Raději napsala poznámku, že neměl DÚ namísto toho, aby zkontrolovala, jestli ho má zaznamenaný v notýsku. Syn byl na ZŠ s LMD hiperaktivita a měl stanovený individuelní plán. Kdo to zná, ví o čem mluvím.
A za vrchol neprofesionality považuji tvrzení učitelky, která bodovala a při určitém počtu bodů známkovala a řekla, pokud by mi nakreslil ten válec, dostal by půl bodu a měl by lepší známku. Když při další písemce syn iniciativně nakreslil válec a ještě další, tak řekla, že to nechtěla, takže nemůže počítat.
Co si myslíte o učitelce, která na třídní schůzce o sobě prohlásí, že je vysokoškolsky vzdělaná..... no vlastně my ostatní rodiče jsme jen nějaký póvl asi?
No nic, dál neříkám nic, jelikož ze zkušeností s učiteli (ano, byly i vyjímky) se mi otevírá kudla v kapse a tak jako burákovi mi jde pára ze všech tělesných otvorů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pondělí

Učitelům mladším než třicet to schvaluji,je mezi nima mnoho kteří chtějí předávat vědění,ti starší jsou jen socialistický odvar a každý víme co byl učitel za socializmu,jen marast,bez vlastní vůle,
myslím,že mnoho českých takzvaných učitelů,by se podivilo jak se učí a co znamená učitelství v jiných zemích,ne jen v německu,ale skandinávské země,mnoho našich jak by museli pracovat tak jak tam,by hned utekli
A JEŠTĚ JEDEN SMUTNÝ DODATEK,KTERÝ ZNÁTE KAŽDÝ,U NÁS NENÍ ŠPATNÉHO UČITELE ,JEN BLBEJ ŽÁK

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

laický výpočet:
plat/počet odučených hodín=hodinová mzda
samopríprava, papierovačky = to nie je výkon 😁

před 4993 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek