Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přejmenování fotek podle mnou zvoleného pořadí (ne podle kritérií)

Dobrý den, sháním program (pokud možno free) na přejmenování fotek - ale takový, kde si mohu pořadí sama určit - není podle žádných kritérií (ne podle data, typu a pod). Takový, kde si pořadí zadám sama (nejlépe přímo v programu s náhledem fotky)a následně přejmenuji tak, aby názvy odpovídaly mému pořadí. Znáte něco takového? Prosím, poraďte. Děkuji.

Předmět Autor Datum
XnView MP - freeware.
Dreamer 26.10.2012 22:29
Dreamer
Díky, zkusím. :-)
agrant 27.10.2012 08:38
agrant
Total Commander (ale bez náhledu fotky)
host 26.10.2012 22:29
host
Tak si je pojmenuj 001, 002, 003... a dej "podle názvu".
Kráťa 27.10.2012 00:06
Kráťa
Díky, ale to je právě dost nereálné, je jich 1300 - jinak mě to samozřejmě taky napadlo.
agrant 27.10.2012 08:37
agrant
Pokud jde o to, si třeba prohlédnout fotky v nějakém pořadí a ukazuješ to častěji (např fotky z dovo…
Kráťa 27.10.2012 11:04
Kráťa
Aha, díky, to bych taky mohla zkusit - s hudbou. Ale primárně mi šlo o ten seznam.
agrant 27.10.2012 12:42
agrant
Ty hlavne pises "prejmenovani", pak zase, ze prejmenovat by bylo pracne, tak se asi jedna o nejake z…
krata-mobil 27.10.2012 13:16
krata-mobil
Premenovanie nie je pracne, to dokaze XnView MP za par sekund, len predtym to usporiadat bude asi pr…
Dreamer 27.10.2012 16:27
Dreamer
Mě to úplně přijde, že má ty fotky naházené v jednom adresáři, smíchané dohromady 20 akcí (svatba/vý…
Kráťa 28.10.2012 00:14
Kráťa
Víte co, nejsem přece na hlavu. Jde mi opravdu o přejmenování fotek - je jich celkem 1300, proto by…
agrant 30.10.2012 21:00
agrant
Za blbce tu nejsi, i když jich tu máme dost... Snažili jsme se ti poradit, někdy se to holt nepoved…
host 30.10.2012 21:32
host
Rozhodně nehodnotím celou poradnu!!! Naopak jsem ráda, že se najdou podobná dikuzní fóra, kde se člo…
agrant 30.10.2012 22:14
agrant
Hmmm arogantní. Které? Škoda, že jsem tento příspěvek četl až po té, co jsem ti dělal půl hodiny obr…
Kráťa 31.10.2012 00:14
Kráťa
Dobře - asi jsme si prostě nerozumněli - v žádném případě se nechci hádat! Vážím si toho, že se mi (…
agrant 31.10.2012 03:47
agrant
Nojo. Jednomu vadí "sousedka na kafi" v příspěvku Dreamerovi, druhému zase vykání. Nikomu jsem nedov…
Kráťa 31.10.2012 04:22
Kráťa
Jeeee! Takže tykat! Promiň, fakt jsem nechtěla urazit, vykala jsem proto, abys mě ještě neměl za drz…
agrant 31.10.2012 06:23
agrant
Až teď z tebe vypadlo, jaká je situace, co vlastně máš a co chceš. Právě rozepsat to je při ptaní se…
Kráťa 31.10.2012 00:06
Kráťa
Díky, na tento program kouknu a vyzkouším. :-)
agrant 30.10.2012 21:01
agrant
Prosím Tě, zápasím s tou prezentací - je to super a snadné, ale kdybych se rozkrájela, nejede mi zvu…
agrant 29.10.2012 20:17
agrant
To netuším, zvuky jsem nikdy nepoužil (je to otrava). Zkus, jestli ten zvuk hraje, když se spustí v…
Kráťa 31.10.2012 00:08
Kráťa
Jestli jde o to, že jsou namíchané fotky z různých foťáků se špatnými daty, tak jde hlavně o to, roz…
rokator 31.10.2012 08:07
rokator
No vida, to je super nápad! :-) Díky. Tohle mě vážně nenapadlo. :-) Jednoduché a elegantní.
agrant 31.10.2012 08:49
agrant
Sorry za neskorsiu reakciu... Ak je tam spravny cas, tak to ide este jednoduchsie, premenovat podla… poslední
Dreamer 06.11.2012 00:00
Dreamer

Pokud jde o to, si třeba prohlédnout fotky v nějakém pořadí a ukazuješ to častěji (např fotky z dovolené návštěvě), stálo by možná za úvahu, udělat si prezentaci v nějakém prohlížeči obrázků (ne PPS). Umí to jistě vícero. Já používám Irfan View. Jde to pak i uložit a při další návštěvě jen načteš a spustíš.
[http://pc.poradna.net/file/view/11399-prezentace-g if]

kdysi jsem dělal nějaké obrázky pro kámoše, který si to chtěl vypálit s hudbou

[http://pc.poradna.net/file/view/11400-1-gif]
[http://pc.poradna.net/file/view/11401-2-gif]
[http://pc.poradna.net/file/view/11402-2a-gif]
[http://pc.poradna.net/file/view/11403-3-gif]

Premenovanie nie je pracne, to dokaze XnView MP za par sekund, len predtym to usporiadat bude asi pracne, ale nie zlozite, mysou.

Ak je tych fotiek vela, odporucam rozdelit si ich na skupiny, oznacit, potom tie presunut so priecinka 1, dalsie do 2 a nasledne v nich si ich usporiadat mysou a premenovat.

Este upozornujem ze XnView MP je stale beta a moze obcas spadnut, takze odporucam to premenovat po castiach, aby to po dlhej praci nespadlo a vsetko sa nestratilo.

Mě to úplně přijde, že má ty fotky naházené v jednom adresáři, smíchané dohromady 20 akcí (svatba/výlet/etc) a neumí to "přehrát" když přijde sousedka "na kafe", tak jen ten výlet.
Přitom kdyby byla každá akce v samostatném adresáři, tak jich tam má třeba 50.
Jak to ale je ve skutečnosti se můžeme pouze domnívat (já tedy určitě).

Víte co, nejsem přece na hlavu. Jde mi opravdu o přejmenování fotek - je jich celkem 1300, proto by to po jedné bylo na týden. Nemám dohromady naházené všechny akce, jak vám to připadá. Jedná se o fotky z expedice, které jsem dostala na seřazení z několika foťáků u kterých nebyly správně nastavené časy - nejde tedy asi seřadit podle data. Proto mám např. 5 fotek z 1. dne, pak 20 z 5. dne a podobně. Stačilo by je označit do několika skupin a tyto skupiny přetáhnout do požadovaného pořadí. Přejmenovávat ručně bych musela každou!!! Podsložky jsou řešením, ale nevyhovuje mi to zase z jiných důvodů - proto hledám program, kde bych si fotky seřadila podle sebe a následně mi je ten program přejmenoval (řadit podle jména je zase potřebuji z jiného důvodu - nebudu to tady rozepisovat). Popravdě, lidi, mě dost štve, že Vás požádám o radu, a jsem tu za blbce - přitom mi ani vy zatím poradit neumíte. S počítačem pracuji běžně a rady jako "přejmenuj si to 001, 002" mi přijdou jako od prvňáka. Takže díky za "ochotu" a raději se poohlédnu jinde.

Rozhodně nehodnotím celou poradnu!!! Naopak jsem ráda, že se najdou podobná dikuzní fóra, kde se člověk může obrátit o radu. Podívejte se, prosím, na celou diskuzi, reagovala jsem na odpověď (odpovědi) Kráti - ne na poradnu jako celek. Věřím, že všechny Kráťovy rady byly myšleny dobře, ale byly opravdu docela arogantní, navíc neřešily mnou popsaný problém. Proč si myslíte, že shazuji poradnu?! To v zádném přídadě - a neshazuji ani Kráťu, jen jsem se ohradila proti takové reakci.

Hmmm arogantní. Které? Škoda, že jsem tento příspěvek četl až po té, co jsem ti dělal půl hodiny obrázek a návod. Příště se zeptej na nějakém placeném místě. Jistě arogantní nebudou a ihned budou vědět, co chceš, jaké máš počítačové znalosti etc. a to samozřejmě telepaticky, aby neobtěžovali nějakým ptaním se na podrobnosti.

Dobře - asi jsme si prostě nerozumněli - v žádném případě se nechci hádat! Vážím si toho, že se mi (Vy nebo kdokooliv jiný) snažite pomoct, zadání jsem psala (nebo jsem se o to snažila - jasně. Hledala jsem "program na přejmenování dle mého pořadí". PROGRAM. Hlavně mi šlo o to, nepřejmenovávat ručně. A když píšu "arogantní" tak reaguji na tu "sousedku na kafe, které neumím ukázat fotky".
Za návod na prezentaci (opravdu velmi jasný a podrobný) Vám skutečně děkuji, stejně tak za minulý příspěvek. Reagovala jsem poze na to, že tou "sousedkou, kterou zvu na kafe" jste mě vážně docela setřel - že neumím do 5 napočítat.

Nojo. Jednomu vadí "sousedka na kafi" v příspěvku Dreamerovi, druhému zase vykání. Nikomu jsem nedovolil vykat mi a uráží mě to.
Beru to podle sebe. Když si s někým vykám, velmi snadno ho pošlu do háje, ale když si s někým tykám, pošlu ho do háje leda v žertu haj.html :-)

Jinak odpovědi na tvůj dotaz se ti dostalo hned v prvním příspěvku, kde jsi odepsala, že zkusíš. Jestli jsi to zkusila jsme se už nedozvěděli.
Z toho lze usuzovat, že jsi neměla na mysli přejmenování (neznáme tvou zdatnost na počítači). Spousta neznalých totiž používá chybné názvy, případně dokonce své vlastní, nebo své zkratky... A není vůbec lehké z nich vydolovat, co vlastně potřebují. Dokonce bych řekl, že u internetového poradenství to je jedna z nejtěžších věcí, jelikož se lidé často zbytečně urážejí.

Jeeee! Takže tykat! Promiň, fakt jsem nechtěla urazit, vykala jsem proto, abys mě ještě neměl za drzou!!! Nevím, kolik Ti je, tak jsem předpokládala, že jsi starší než já - já vykání považuji za zdvořilost. Každopádně to sem nepatří - omlouvám se tedy, děkuji za pomoc (s prezentací jsi mi pomohl - s tím přejmenováním zatím úplně ne, nevadí). Nebudeme to už snad dál řešit. Přeji hezký den.

Až teď z tebe vypadlo, jaká je situace, co vlastně máš a co chceš. Právě rozepsat to je při ptaní se to nejdůležitější. Do hlavy, ani na monitor ti nevidíme. Handicap této poradny je právě v tom, že je to pouze poradna a ne věštírna.
To co chceš, uděláš pohodlně v dávkové konverzi v Irfan View. Udělat pořadí ti asi bude trvat (Nebo to nějak házet a slučovat postupně po skupinách?) a program je pak přejmenuje během několika vteřin. Dokonce si můžeš určit dávkově název a k tomu připisovat číslo - viz nápověda.
Místo rozčilování se, si raději přečti
http://pc.poradna.net/a/view/690384-jak-se-ptat-kd yz-vas-zlobi-pocitac

Kdybys napsala hned v dotazu to, co teď, měla bys tu odpověď dávno, včetně obrázku

[11453-iv-davkove-prejmenovani-gif]

České stránky programu www.irfanview.cz

Také to asi bude umět celá řada dalších. Tipnu si třeba XnView xnview, nebo programy, co se specializují víceméně jen na to - http://www.slunecnice.cz/sw/name-and-property-modi fier/
Jsou toho tuny...

Jestli jde o to, že jsou namíchané fotky z různých foťáků se špatnými daty, tak jde hlavně o to, roztřídit si všechny fotky na skupinky podle těch jednotlivých foťáků. Na to stačí jen Průzkumník ve Windows.

Otevřít složku > Zobrazit > Zvolit podrobnosti > v seznamu zaškrtnout "Vyfotografováno" > OK

Složku si nechám zobrazit i s podrobnostmi, přibude další sloupec vlastností "Vyfotografováno" a když na něj kliknu, seřadí se mi fotky podle těch jednotlivých foťáků.

A pak už si ty jednotlivé sekce rozházím do složek nebo přejmenuji v TotalCom pomocí Ctrl+M.

U 1300 fotek to vidím práce tak na 15 minut i s kafem... :-)

Sorry za neskorsiu reakciu...

Ak je tam spravny cas, tak to ide este jednoduchsie, premenovat podla EXIF datumu v XnView alebo FreeCommander, mne to zaberie 15 sekund, so sablonou 5.

Ak je ale cas pri niektorych fotakoch nespravny, potom je to zlozitejsie, ale uz som to robil, po premenovani vsetkych fotiek podla EXIF datumu staci porovnat fotky ktore su podobne, tak sa da zistit priblizny rozdiel, potom najst v xnview vsetky fotky z daneho fotaku, browse/prehliadat, oznacit vsetky a zmenit casovy udaj - posunut cas podla potreby, jeden klik a cas sa upravi na vsetkych fotkach.

Teraz je dost mozne ze niekto si zmenil letny cas a niekto nie, aj ja som uz parkrat zabudol, vtedy to ide celkom lahko.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru