Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přenositelná Instalace WinXP

Mám XPéčko doživotní licenci, ale je problém normálně stabilní všechno, ale jak mile se něco stane se základovkou a musím j ivyměnit tak musím i reinstalovat Windows. Vím že jde udělat live verze ale tam zase nedjou instalovat běžné ovladače jedna z verzí je Reatogo, ale chci se zeptat čím je způsobeno že klasická instalace XP vyžaduje instal pro každou desku zvlášť a zda není nějaký ten ovladač, který bych tam dal a xp by běžel na všech deskách

Předmět Autor Datum
protoze si XP instaluji drivery podle pouzite desky, takze pokud tam nahodis neco uplne jinyho, tak…
RedMaX 06.12.2010 20:30
RedMaX
přeslechl jsem tu formulaci o doživotní licenci - tu má každý kdo si windows koupí. (otázka je k čem…
lední brtník 06.12.2010 20:30
lední brtník
třeba ubuntu linux to umí ale zase ty svobodné aplikace jsou pro kancelář ale já dělám hudbu a pracu…
honzik30 06.12.2010 20:44
honzik30
wtf? vypadám snad že se vyptávám na tučňáka a jeho aplikace? nebo se na něj ptal původní tazatel - t…
lední brtník 06.12.2010 22:43
lední brtník
Ještě horší, než "doživotní licence", je "doživotní záruka". Spousta lidí žije v domnění, že je to z…
Kráťa 06.12.2010 23:26
Kráťa
jj, samozrejme, myslel jsem to tak, ze to lze aspon zkusit jako nouzovku se to nekdy da rozbehnout.…
RedMaX 06.12.2010 23:31
RedMaX
ale jak mile se něco stane se základovkou a musím j ivyměnit tak musím i reinstalovat Windows Tak s…
MM_tank 06.12.2010 20:48
MM_tank
Nevím jestli nemá tazatel na mysli spíš nutnou opětovnou aktivaci systému. Co se týče výměny MB, pří… poslední
TarasBulba 07.12.2010 08:07
TarasBulba

protoze si XP instaluji drivery podle pouzite desky, takze pokud tam nahodis neco uplne jinyho, tak se xp nedokazou nabootovat, ale neni pravda, ze by to nedokazaly pri kazde vymene desky, kdysi jsem to zkousel a myslim, ze z 9 pokusu jsem rozjel 6, ale uz si to presne nepamatuju. Jen vim, ze me samotnyho prekvapilo, ze to slo. Pokazdy to byly ruzny chipsety a jednou to prezilo i zmenu platformy Intel na AMD.

přeslechl jsem tu formulaci o doživotní licenci - tu má každý kdo si windows koupí. (otázka je k čemu mu to doživotně bude)

zdá se mi že zaměňuješ jakési servisní verze windows na cd, s verzemi které normálně pracovně používáš a chceš od nich v rámci možností co největší výkon, automatickou detekci a sw ovládání veškerého hw "zasuň a hej si", a přiměřené možnosti nastavení. proto optimalizace na různý hardware pomocí konkrétních driverů: driver chipsetu základní desky který samoadmini zásadně neinstalují a pak jim to pořádně nefunguje, pak ostatní drivery pro periferie.

zda není nějaký ten ovladač, který bych tam dal a xp by běžel na všech deskách

tebou nainstalovaný pc bych chtěl potkat jedině s fdiskem.

ad rudý předkolega: jde to když jsou procesory stejné generace (kvůli hal.dll), a když jde o starší šrot než je vydání windows - aby znaly oba chipsety. a to jsou ještě z licenčních důvodů oem verze jinak citlivě na počet změněného hw než krabicové verze.
čili může to jít, ale nehádal bych takovým windows stejnou stabilitu jako originálně instalovaným, a i když se mi taky omylem povedlo spustit takový image na jiném hw, nedělal bych to.

třeba ubuntu linux to umí ale zase ty svobodné aplikace jsou pro kancelář ale já dělám hudbu a pracuju s adobe premiere koupenou domací licencí no sice laciná osekačka premiere pro ale mně to stačí a umí to dost věcí cčetně blue screen efektu používaném při trikovích videoklipech a to linux rozhodně neumí a to co umí hudební software Reaper či Magix taky ne sice je emulace Wine HQ ale já mám zvukovku m-audio která nemá hlavní mixer tudíž ji wine hq neumí používat Tudíž Windowsi jsou snad nejlepší protože programy jako Crazy talk adobe či jiné podobné pro tučnaka nejsou a pro Maca sice ano ale kde vzít na Jablíčko peníze? Jinak si na widle nestěžuju a dokonce 7edmičky reinstaluju jenom když mi odejde deska jinak sami o sobě nepadají

Ještě horší, než "doživotní licence", je "doživotní záruka". Spousta lidí žije v domnění, že je to záruka do konce jejich života, ale obchodníci jsou lstiví Afgánci a je to doživotní záruka toho, co si koupili. Ale není to tak vždy. Pokaždé platí to doživotí, které je kratší. Například si někdo koupí nože s doživotní zárukou, druhý den ho přejede tramvaj, je po něm i po záruce. Nebo se mu po deseti letech používání rozpadne hasák s doživotní zárukou a v tom případě platí životnost toho hasáku - 6 let, takže mu ještě řeknou, že to vydrželo o 4 roky víc. :-)

jj, samozrejme, myslel jsem to tak, ze to lze aspon zkusit jako nouzovku se to nekdy da rozbehnout. Kolega se az v dalsim prispevku vyjadril, ze by z toho chtel neco jako live CD linuxu, aby mu na tom sel jeho zvukovy software. :-D

---

Pro kolegu co meni desky: Pokud teda nechces preinstalovavat, tak si kup stejnou desku, kdyz ti tam stara odejde, nemusi byt stejny vyrobce desky, staci stejny chipset. Problem muze byt u OEM Windows ale vetsinou se to da reaktivovat.
jinak duvod proc to nejde oproti tomu linuxu je hlavne ten, ze linux je na to primo staveny - proto jsou ruzna live CD. Windows tak ale MS nestavi zamerne, uz jenom proto, aby to piratum jeste vice neusnadnoval.
A mimochodem si zkus dohledat, jestli ten tvuj soft bezi v linuxu pres Wine, treba jo a muzes pouzivat linux. :-)

ale jak mile se něco stane se základovkou a musím j ivyměnit tak musím i reinstalovat Windows

Tak si kup stejnou základovku do zásoby dokud se ještě dělají.
To co popisuješ je vlastnost XP (a v menší míře i novějších OS) a nijak ho z těch xp neodpářeš.

Nevím jestli nemá tazatel na mysli spíš nutnou opětovnou aktivaci systému. Co se týče výměny MB, případně jiného výrazného zásahu do HW, tak se v převážné většině dá stará instalace opravit a pokračovat na ní.
Co ale WXP v takovém případě většinou vyžadují, je opětovná aktivace. Vyžadují ji proto, že mají dojem, že se je pokoušíš natlačit na další (úplně jiný) počítač. Jelikož se ale základovka nemění každý měsíc, tak většinou není problém OS znovu aktivovat i bez asistence, rovnou po internetu. No a v případě selhání, přes telefon nebývá (alespoň podle mých zkušeností) žádný problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru