Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přestavba vozidla na ethanol 85, E85

Přeji hezký den, všem uživatelům,
po dlouhém přemýšlení shánění a studování různých vozidel, jsem se rozhodl pořídit si Mitsubishi colt.

Jak všichni jistě tušíte mnozí už víte, jsem student. Tedy spotřeba pro mě hraje dost velkou roli. Přemýšlím tedy jak ještě více ušetřit. A jelikož můj bratr má automobil přestavený na E85, rád bych se zeptal zda by to u mě bylo vhodné. Jaké jsou pozitiva a naopak jaké jsou negativa.
Co jsem koukal na internetu (zatím jen tak zběžně), ceny jsou různé, proto by mě zajímalo v čem je rozdíl a na kolik by mě tedy (kvalitní) přestavba asi tak vyšla? A zda je to vůbec vhodné do automobilu tohoto typu:

Mitsubishi colt 1,3 - 55kW ročník 1998. Co si o tom myslíte?

Dále bych se ještě rád zeptal.
Pokoukáváme po nějakém vozítku pro přítelkyni. Velice se ji líbí to piďi auto (pokud se tomu tak dá říkat) Smart. Zatím o dalším autě nijak výrazně neuvažujeme jen bych se rád zeptal jak by to bylo s dítětem?
Jelikož je ta nákupní taška pouze dvoumístná, muselo by mít sedačku na místě spolujezdce je to možné? Co když je už dítě větší a sedí pouze na podsedáku? Smí se to? Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel.

Toto auto se mi tak nějak příčí, tedy pochybuji, že by u nás jednou parkovalo, ale přesto mě to zajímá. Raději bych ji jednou úpořídil brouka, který se ji líbí odjakživa, ale to už je jiná kapitola.

Předem Vám děkuji za odpověďi, přeji hezký zbytek dne :-).

Předmět Autor Datum
Ještě bych rád doplnil, že nemám zájem o LPG (přestavba už je na mě příliš nákladná).
studentL 11.03.2013 15:19
studentL
S etanolem jsem experimentoval ve feldě 1,3 MPi a docela pohoda,čekal jsem jakýsi umíráček,ale stal…
lemra 11.03.2013 17:03
lemra
Tak na to musím oponovat. Taky jsem to jednou nalil do nádrže k benzínu. Nevím jaký bol poměr ale je…
IkaSGC 04.06.2014 07:26
IkaSGC
- ethanolu - úprava v servise samozřejmě nutná bude, protože řídící jednotka si sama časování nenast…
Prasak 11.03.2013 20:09
Prasak
Dítě může jezdit ve předu pokud tam není erbek.
Tony.Dac 12.03.2013 10:52
Tony.Dac
Airbag musí být vypnutý jen, pokud je tam umístěna sedačka proti směru jízdy (takové ty skořápky pro…
JR_Ewing 12.03.2013 11:01
JR_Ewing
Já sám nemám problém,auto nijak upravované není,jezdí na čistý ethanol a to že by se jednotka nepřiz…
lemra 12.03.2013 21:23
lemra
Otec to lije do trojkovýho Golfa. Nebyl s tím v servisu na úpravu, ale nějak si to pošteloval sám (b…
Prasak 12.03.2013 22:20
Prasak
Ano,tohle ale platí u auta s rozdělovačem....tam sice jednotka v omezené míře nastavuje předstih tak…
lemra 12.03.2013 22:30
lemra
Děkuji všem za odpovědi. Právě jsem se shledal s tvrzením, že u tak starého auta (rok 98) jsou zbyte…
studentL 12.03.2013 17:11
studentL
Auto z roku 98 chceš provozovat ještě 5-10 let? Já bych tomu tak nefandil..Je fakt, že do takovýho a…
Redsnake 12.03.2013 17:19
Redsnake
No je mi jasné, že za deset let, to bude starý krám, ale pokud bude pojízdný budu rád. Vzhledem k to…
studentL 12.03.2013 18:23
studentL
Proč by se do takového auta nevyplatila investice ? Já mám taky rok 98 a spolehlivější auto jsem ješ… poslední
IkaSGC 04.06.2014 07:31
IkaSGC
Odskoušené to je,to je to samé jako se zázračnýma pilulkama na hubnutí nebo něco takového,ta jednotk…
lemra 12.03.2013 21:28
lemra
Ono to možná stojí za to prostě to vyzkoušet. Nalejt to tam a když to pojede dobře, tak se s tím nes…
Prasak 12.03.2013 22:22
Prasak
Zdravím, Nemáte někdo zkušenosti s E85 u peugeotu 406? Přemýšlím že bych na to začal jezdit, ale mám…
machule 03.04.2013 17:40
machule
Jo se 406tkou sem zkoušel jezdit bez přestavby. Mám motor jako ty 1,8 16V 81kW. Na směs třeba 1:1 to…
P406 03.06.2014 22:50
P406
clanek011.htm
iconek 04.06.2014 01:22
iconek

S etanolem jsem experimentoval ve feldě 1,3 MPi a docela pohoda,čekal jsem jakýsi umíráček,ale stal se pravý opak,auto má více síly a navíc etanol vyčistil celý palivový systém....přestavba u auta se vstřikováním myslímže není potřeba,řídící jednotka si sama upraví poměry směsi,délku vstřiku,předstih a podobně.....vyloženě nevhodné na E85 jsou auta s karburátorem,karburátor se sám nenastaví a auto špatně jede,na škodě 120 jsem musel přetryskovat a nastavit karburátor aby to na to jelo,ale u vícebodového vstřikování jsem nezaznamenal problém

Prvně jsem zkoušel 1:1 benzín/ethanol,později 2/3 ethanol 1/3 benzín a nakonec jen čistý ethanol,i v zimě nebyl problém,auto ráno za mrazu na dvě otočky startéru,akorát z toho jde více páry

Nevýhoda ethanolu je ta,že rozpouští těsnění,tzn že třeba těsnění čerpadla v nádrži může vzít za své a taky jak se může chovat motor po 100 tis,km na toto palivo netuším-takže zatím vidím pozitiva,ale jestli to motoru prospívá nebo škodí nevím.......ale viděl jsem rozdělaný motor škoda 1,3 po několikaletém provozu na čistý ethanol a nic mu nebylo

Tak na to musím oponovat. Taky jsem to jednou nalil do nádrže k benzínu. Nevím jaký bol poměr ale jednoznačně bylo benzínu víc a co z toho bylo? Chcípání motoru nic jiného. Jakmile se dostal ethanol do motoru tak byl konec s ježděním. Bez řídící jednotky neni naděje. Po brutálním naředění a výměně svíček za 5ti bodové se mi to podařilo spálit (nechtělo se mi vypouštět nádrž a svíčky už tak potřebovali výměnu).

Řídící jednotka si už z logikého důvodu nemůže nastavit spalování neznámé látky. V době kdy ty auta stavěli nikdo nepočítal s takovým palivem a pro to RJ nemůže ani vědět co dělat. Navíc je potřeba oklamat Lambda sondu protože při ethanolu začne dávat špatné údaje (neni stavěna/nastavena na takové emise)

- ethanolu - úprava v servise samozřejmě nutná bude, protože řídící jednotka si sama časování nenastaví, to je blbost. U nás to jeden autoservis dělá za 5 tisíc Kč.

- dítě v malým autě - samozřejmě může jezdit vedle řidiče, taky jsem to řešil a zákon nijak nerozlišuje pojem přední/zadní sedadlo. Takže prostě dítě usaď do patřičné sedačky a můžeš vyrazit. Sám tak vozím tříletýho synka.

Já sám nemám problém,auto nijak upravované není,jezdí na čistý ethanol a to že by se jednotka nepřizpůsobila se říct nedá...právě naopak,auto jede lépe
Myslím že ta přestavba je jenom ždímačka na peníze,každé palivo může být trochu odlišné a jednotka musí být schopna se tomu přizpůsobit-právě to je samá podstata vstřikování....sice ethanol je úplně jiné palivo,ale vlastnosti má podobné jak benzín,a každá jednotka má poměrně velkou schopnost se nastavit....a to že by jednotka ve felicii 1,3 MPi byla nějak zvlášť chytrá se říct nedá,a jede na to v pohodě

Otec to lije do trojkovýho Golfa. Nebyl s tím v servisu na úpravu, ale nějak si to pošteloval sám (bez zásahu do řídící jednotky), nějak upravoval přestih. Netuším jak, nebyl jsem u toho. Ale bylo to třeba trochu nastavit, jelo to jinak, než na benzín.

Ano,tohle ale platí u auta s rozdělovačem....tam sice jednotka v omezené míře nastavuje předstih taky,ale výraznější nastavení se musí provést ručně....jiná situace je u plně elektronicky ovládaného zapalování jako má třeba felicia 1,3 MPi(zapalovací lišta) ta si nastaví předstih sama bez zásahu a ani není nutné žádné seřizování..

Děkuji všem za odpovědi. Právě jsem se shledal s tvrzením, že u tak starého auta (rok 98) jsou zbytečné takřka jakékoliv investice (krom těch nutných). Že prý to mám brát tak, že auto mám spíše na dojezd. Což mi příjde hloupost, jelikož s autem plánuji jezdit minimálně dalších pět klidně i deset let - pokud bude stále sloužit. Mimo jiné jsem se dozvěděl, že stará auta nemají problém jezdit bez nějakých jednotek na E85 prý to je odzkoušené, ale tomu prostě nevěřím!

Ohledně té sedačky děkuji za info, nikdy jsem tomu nevěnoval výraznou pozornost, takže jsem vůbec netušil oč jde.
Děkuji...

Auto z roku 98 chceš provozovat ještě 5-10 let?
Já bych tomu tak nefandil..Je fakt, že do takovýho auta už se větší investice asi nevyplatí, chce si to trochu rozmyslet, jestli se to stihne vrátit a abys neprodělal nebo byl na svém, ale aby se to vyplatilo.
EDIT: nezapomeň taky a vem v úvahu že shánět nestandardní palivo bude opruz.

No je mi jasné, že za deset let, to bude starý krám, ale pokud bude pojízdný budu rád. Vzhledem k tomu že se jedná o Japonce o tom ani tolik nepochybuji, jsou to kvalitní auta. Popřípadě už bude dávno u někoho jiného a já budu vlastnit něco jiného. Každopádně bych rád aby auto vydrželo, alespoň do té doby, než si začnu normálně vydělávat to je, alespoň těch pět let. Z brigád se našetří vždy jen pár korun a při škole jde pracovat celkem obtížně (netvrdím že to nejde).
Ohledně toho ethanolu, přestavbu na něj ještě promyslím, u auta je spotřeba i tak optimální (cca 5L), ale jak se říká, každá koruna dobrá. A vzhledem k tomu, že bych s ethanolem ušetřil cca 0,50 Kč /km, myslím, že investice by se zanedlouho vrátila...
Ohledně toho nestandartního pravidla, kolem mého bydlíště a v blízkém okolí jsou hned dvě benzinky, které toto palivo prodávají a to bydlím opravdu v zapadákově. V ČR je habaděj benzinek na ethanol viz odkaz:

www.e85ka.cz - horní lišta "Kde čerpat E85?".

Na druhou stranu pravda, že nevím jak je to s tímto palivem v zahraničí. V případě dovolené by to byl celkem problém :-D....

Proč by se do takového auta nevyplatila investice ? Já mám taky rok 98 a spolehlivější auto jsem ještě neviděl. Mě táhli tak možná 4x za 5 let, za to já jsem táhl snad už všechny ve svém okolí a některé i vícekrát.

Pokud je auto spolehlivé tak nevím proč by nemělo cenu do něj vrazit prachy.

Odskoušené to je,to je to samé jako se zázračnýma pilulkama na hubnutí nebo něco takového,ta jednotka dostává informace ze spousty čidel,má přesné informace o teplotě vody,tlaku a teplotě nasávaného vzduchu,množství paliva,a hlavně z lambda sondy-pomocí ní upravuje směs
Můj osobní názor je ten,je že přestavbou platíš za to co už má jednotka v sobě od výroby-nevím jak to říct laičtěji,ale nikomu svůj názor nevnucuji,tak mě hned nekamenujte

Řídil jsem felicii s přestavbou i svoji felicii bez přestavby,stejný motor....moje jede lépe a méně žere

Zdravím,
Nemáte někdo zkušenosti s E85 u peugeotu 406? Přemýšlím že bych na to začal jezdit, ale mám strach aby se něco nepo..... Přecejen auto potřebuju každý den a na opravy moc peněz nezbývá. Mám 406 1,8 r.v. 98. Chtěl bych to zkusit bez přestavby. Myslíte že by šlo jezdit na čistý E85 nebo bude potřeba ředit s benzínem? Budu muset něco upravit nebo vyměnit? Případně co všechno by mohlo odejít?

Díky za reakce

Jo se 406tkou sem zkoušel jezdit bez přestavby. Mám motor jako ty 1,8 16V 81kW. Na směs třeba 1:1 to žere asi o 2 litry víc a na čistej e85 to nejede a nestartuje. Takže ve výsledku, co ušetříš za palivo to projedeš ve spotřebě. Počítal sem to a vyšlo mi že ethanol by musel být alestpň tak o 12 - 15 kč levnější než benzín aby se to vyplatilo. Ale můžeš to použít jako čistidlo na palivovej systém. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru