Avatar uživatele
nyjono

Při zasouvání zástrčky do zásuvky oranžově problesklo. Je spojení bezpečné?

Zajímavá 0 před 2453 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Ano, některé zdroje, zejména spínané, u počítačů, tiskáren a pod. mají velké hodnoty filtračních kondenzátorů a při připojení k síti naběhne mžikově velký proud k nabití těchto kondenzátorů. Což se při zasouvání zástrčky projevuje zábleskem v zásuvce. Přístroj by měl být správně vypnutý. Pokud nevypadl jistič nebo pojistka, je to bez problémů a nemusíš se obávat. Z tohoto důvodu se montují jističe které mají zpoždění na vypnutí při dosažení jmenovitého proudu.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dr.luha

Elektrika občas hází jiskry. Zvláště, když je na vstupu kondenzátor. Pokud to nejiskří na svorkách v zásuvce, tak se nic neděje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Nejsem na to žádný odborník, ale jednou mi začala hořet zásuvka na bytovém rozvodu, který ještě používal hliníkové vodiče. Ty se časem otlačí a kontakt je nedokonalý, nutno občas dotahovat svorky. Jinak snad pomůže tento odkaz: http://www.cti­doma.cz/zpravo­dajstvi-zivot-v-regionu/2017-01-10-nejcasteji-hori-od-vadne-elektroinstalace-malickosti-ktere

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

U síťového napětí může dojít k přeskoku na vzdálenost menší, než 0,2mm. Pokud netrpíte mimořádným třesem rukou, nemůže se při zasouvání zástrčky do zásuvky žádný oblouk objevit. Doporučuju kontrolu zásuvky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pentoda

NENÍ možné, dát relevantní odpověď. Je nutno znát, CO se připojovalo do zásuvky. Jinak je to jenom věštění z křišťálové koule. Možná i nebezpečné. Takže prosím, doplňte svůj dotaz!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Zajiskří … usměrňovací zdroj nabíječka k mobilu, tabletu. To nevadí. Ale na tom vidím že je lepší strčit kabel micro USB do přístroje dřív a potom nabíječku do zásuvky. Aby se neupalovaly chatrné kontakty.

před 2452 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

dr.luha : a kdeže jinde by to mělo jiskřit?

před 2453 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Vypínací charakteristiky
Charakteristiky běžných jističů se označují písmeny B, C a D. Všechny charakteristiky mají stejnou tepelnou část, liší se pouze ve zkratové části.
B Nejpoužívanější charakteristika – Jistič (odporové spotřebiče) – vypíná do 0,1 s při 3–5 násobku jmenovitého proudu. Staré značení L

C Jistič (motory s lehkým rozběhem) – vypíná do 0,1 s při 5–10 násobku jmenovitého proudu. Staré značení U

D Motorový jistič (pro motory s těžkým rozběhem) – vypíná do 0,1 s při 10–20 násobku jmenovitého proudu. Staré značení M

před 2453 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek