Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Připojení NAS přes WiFi

Ahoj,
mám po baráku rozšířený wifi signál pomocí TPLink WR-1043ND.
Potřeboval bych připojit NAS Zyxel NSA-310, který ovšem wifi nemá.
Než bych něco domotal - můžu použít miniaturní Airlive n.mini, který přes RJ-45 připojím v režimu Client k tomu NASu?

Nebo nenapadá vás jiné řešení, které by dokázalo fungovat s vyšší propustností (využít teoretických 300Mbps co umí ten TPLink - tj. nemělo jen 10/100 připojení přes RJ45),nebylo za nehorázný peníz a v klidu mělo zanedbatelnou spotřebu?

Díky.

Předmět Autor Datum
Ine riesenie nie je, ale co sa tyka tych rychlosti som celkom skepticky. Vsetko zalezi od lokalnych…
fleg 16.09.2012 13:19
fleg
mit datové centrum připojené přes wifi ::) ... (chybí tu smajlík nevěřícně kroutící hlavou) přece po…
lední brtník 16.09.2012 13:41
lední brtník
Ono to ani tak nebude datové centrum jako spíš vzdálený disk, na který si čas od času automatem odli…
Moas 16.09.2012 19:59
Moas
je ti jasné, že rychlost tvé wifi půjde do kopru? Respektive že dosáhneš cca na 1/3 rychlosti kopíro…
touchwood 17.09.2012 08:13
touchwood
jj začínám se čím dál víc klonit k větší domácí úpravě. Navíc si dokážu živě představit, že těch mýc…
Moas 17.09.2012 09:51
Moas
Bycha na teplotu. Routru to ani podobnym zarizenim to nevadi. Cemu vadi teplota (a to uz nad 40° je…
JR_Ewing 17.09.2012 17:28
JR_Ewing
Neporadím, ale měl bych na Tebe otázku. Jak si spokojený s tím NASem? Měl bych na něj zálusk (ještě…
Siki83 16.09.2012 14:16
Siki83
Zatím leží v šupleti. Získal jsem ho v podstatě "za pusu" a pro účel komfortní duplikace důležitých…
Moas 16.09.2012 20:01
Moas
Aha, já pro něj zamýšlím jinou fci. Jelikož se pomalu, ale jistě poroučí stará CRT TV a bude se poři…
Siki83 16.09.2012 21:30
Siki83
já bych volil HTPC s dostatečným počtem disků. NAS, pokud bys měl prostorové problémy, se dá pořídit…
touchwood 17.09.2012 08:16
touchwood
Odvtedy, co som sponzal N40L myslim, ze vsetky NASka su zbytocny segment;o).
fleg 17.09.2012 08:20
fleg
taky si myslím, i když jsem zjistil, že v poslední době docela šly ceny nahoru.. :-(
touchwood 17.09.2012 08:24
touchwood
U nas akcia predlzena, stale sa to predava ako rozky. Volal som s obchodnickou z Asbisu, za den pred…
fleg 17.09.2012 08:36
fleg
Teorticka rychlost je fajn na oko. Prakticky je uplne na prd. Budes rad, kdyz se dostanes na 8MB/s a…
JR_Ewing 16.09.2012 14:38
JR_Ewing
Začínáš mě nalamovat k tomu, abych překopal infrastrukturu a odstěhoval AP do pryč a NAS do něj pích…
Moas 17.09.2012 07:12
Moas
Ono to nie je asi az tak horuce. Vsetko zalezi od vytazenia NASka. Podla tvojho popisu by ti naozaj…
fleg 17.09.2012 07:59
fleg
Wifi, zvlast s jednim AP a vice zarizenimi neni zadna vyhra, natoz pak vidina nejakych 300Mb, Wifi…
JR_Ewing 17.09.2012 09:02
JR_Ewing
Alfa a Omega je v zamyslanej priepustnosti priamy vyhlad na anteny komunikujucich zariadeni. Uvedene…
KiloViktor 16.09.2012 14:49
KiloViktor
Ahoj, k tomu n.mimi, měl jsem ho doma a dosáhl jsem s ním nejrychlejšího wifi přenosu (10MB/s) i pok… poslední
Danes 17.09.2012 18:42
Danes

Ine riesenie nie je, ale co sa tyka tych rychlosti som celkom skepticky. Vsetko zalezi od lokalnych podmienok, takze musis vyskusat.
Keby slo o p2p spoj odporucim ti M5Loco5, ale cena je tam za p2p spoj cca 2500 CZK. Vyhoda je, ze v byte dosiahnes rychlosti cez 100Mb uplne v pohode.

Ono to ani tak nebude datové centrum jako spíš vzdálený disk, na který si čas od času automatem odliju data do zálohy. Prvnotní kopie zabolí a pak už jen inkrementy - desítky MB. NAS nechci mít v obytné části domu, ovšem do neobytné se mi zase bude blbě dostávat UTP.

je ti jasné, že rychlost tvé wifi půjde do kopru? Respektive že dosáhneš cca na 1/3 rychlosti kopírování v poměru k "přípojné" rychlosti wifi, což nemusí být aní full-G, tj. 54Mbit/s (reálně tedy něco okolo 10Mbit/s (half duplex), tj. okolo 900KiB/s?

Já jen aby ses pak nedivil.

Obecně platí, že jakékoli "servery" mají být připojeny drátem, aby platilo, že data "potečou" po bezdrátu jen jednou - a ne aby se stalo, že pošleš data, APčko je přijme, a zase je musí odeslat na jiné wifi zařízení. V kombinaci s TCP spojením a CSMA/CD charakteristikou wifi je to totální zabiják šířky pásma.

jj začínám se čím dál víc klonit k větší domácí úpravě. Navíc si dokážu živě představit, že těch mých pár desítek MB denně se - po objevení možností, které NAS nabízí - může někam vyšplhat, byť teď nic neplánuju.

Edit: Tohle se může hodit. Když si tam budou router s NASem v bedýnce svorně topit, tak zimu snad přežijou. Akorát je na léto musím oddeklovat.

Bycha na teplotu. Routru to ani podobnym zarizenim to nevadi. Cemu vadi teplota (a to uz nad 40° je pevný disk. Pokud nemáš SSD, bacha na to. Větrat, větrat, větrat, stačí pomalu, ale pořád.

Aha, já pro něj zamýšlím jinou fci. Jelikož se pomalu, ale jistě poroučí stará CRT TV a bude se pořizovat "moderní" tak mám dilema jestli postavit "jen" HTPC se dvěma disky nebo k němu přidat i NAS z kterýho by se spouštěla sbírka dvd aj. (tím pádem by v HTPC stačil malý SSD), nebo zakoupit jen NAS a připojit k TV (otázkou ale je funkčnost takového řešení).

Teorticka rychlost je fajn na oko. Prakticky je uplne na prd. Budes rad, kdyz se dostanes na 8MB/s a to jeste z LAN zdroje.

Dovedes si predstavit, jak vypada provoz na mezi dvema zarizenimi na jedne wifi?

Zarizeni 1 vysila paket k zarizeni 2, zarizeni dve nemuze nic delat, neni volno pro vysilani ani pro prijem, APcko prijma.
AP zpracuje paket a vysila ho smerem k zarizeni 2, zarizeni 1 ceka, az dostane pokyn k vysilani. Zarizeni 2 prijma.

Takhle se to opakuje samozrejme spoustakrat do vteriny. Mezitim jeste periodicky AP hlida, jestli mu nepribyl nejaky dalsi klient, samozrejme stavova komunikace (TCP) neni jen o ceste paketu, ale v te komunikaci jeste zarizeni2 vysila potvrzeni, ze paket dorazil, pri te akci take zarizeni1 ceka. A to mluvime o situaci, kdy je na siti jen jedno zarizeni, pokud je tam dalsi, opet musi kazde zarizeni cekat, az dokonci prijem/vysilani jine zarizeni.

Ne, pokud chces rychle k NASu, tak to neni bezdratove.

Ono to nie je asi az tak horuce. Vsetko zalezi od vytazenia NASka. Podla tvojho popisu by ti naozaj stacilo riesenie co navrhujes...ak teda bude fungovat, co je pri wifi vzdy otazne. Ale na par MB denne naozaj nemusis robit zlozitu prestavbu siete.
Na druhej strane mna doma brzdi moja 100Mb siet a musim prebudovat na 1Gb, pretoze mi uz proste nepostacuje na narazove veci, takze ja by som sa s takym riesenim nemohol zdaleja uspokojit.

Wifi, zvlast s jednim AP a vice zarizenimi neni zadna vyhra, natoz pak vidina nejakych 300Mb,

Wifi je vzdycky HALF DUPLEX a jeste navic muze v jeden okamzik vysilat jen jeden ucastnik. Cim vic uzivatelu, tim vetsi sance na kolize (budou vysilat dve zarizeni najednou - prenos paketu se znehodnoti a musi se opakovat) a interference (odraz wifi dorazi k prijmaci stejna jako hlavni signal a muze tim znehodnotit nebo vyrazne zpomalit prenos)

Ani nejnovejsi prijmane normy jako 802.11ac, teoreticky umoznujici prenos az 1.73 Gbit/s pri sirce pasma 160MHz a sestave 2x2 (dve anteny) nebudou v tomto smeru prulomem. Specialne tuto normu vidim jako velkou nadeji pro uzce smerove PtP spoje (az se na trhu objevi zarizeni s touto normou, mozna vyrazne zlevni PtP pojitka s propustnosti 100Mbps a vyssi a taky bude mozne snad levne dosahnout na takovy spoj), nikoli do nasazeni na klientsky pristup. To by jeden "vsesmerovy" access point zabil cele pasmo. Snad budou provideri az do teto miry rozumni.

Pokud vsechny tyto aspekty zvazis, tak treba dojdes k tomu, ze takove umisteni nasu tvym pozadavkum nevadi. Jestli se jedna o par MB denne, tak to snad ani nema cenu resit :-).

Alfa a Omega je v zamyslanej priepustnosti priamy vyhlad na anteny komunikujucich zariadeni. Uvedene Airlive n.mini je uz tak mini, ze nesplna zakladne kriterium pre pouzitie vhodnych anten. V takej velkosti to ma anteny tzv.kratene, tudiz so zapornym ziskom. Navyse profesionalne naladenie anten robi 90% uspechu pouzitia vysielajuceho zariadenia. Velka vacsina miniaturnych wifi (bezne USB wifi) ma rozladene anteny.
Pre 300Mbps potrebujes na obidvoch stranach dvojstreamove zariadenie (2T2R) s minimalne dvoma antenami. Vyhodou je, ak ma zariadenie viac ako dve anteny, ale aj v takom pripade pouzitie najvyssej rychlosti je podmienene roznymi inymi faktormi ako interferencie ci uz vlastne, alebo cudzie. Castokrat sa da stretnut s vlastnymi interferenciami v pripade nevhodneho umiestnenia predmetov v prostredi kde sa wifi pouziva. Stale hovorim o jednom prietore bez prekazok v sireni signalu.
Ak do toho zahrnieme prekazky, je fungovanie wifi nahodnou udalostou zahrnujucu aj take veci ako je zavislost na pohybujucich sa predmetoch v blizkosti (ludia aj za stenou).

Ahoj, k tomu n.mimi, měl jsem ho doma a dosáhl jsem s ním nejrychlejšího wifi přenosu (10MB/s) i pokrytí bylo velice dobré.

Daleko lepší než D-lik DAP-1522 DIR-625. Jediné co bylo podobně rychlé je DIR-655.

Teď mám linksys E3000 a E2500 s DDWRT a ty jsou super

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru