Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Připojení WiFi routeru do sítě Netbox

Zdravím vás všechny a mám dotaz: mám internetové připojení od Netboxu, kde od nich využívám jak net, tak i TV: Balíček TV + NET. Od netboxu jsem dostal switch, do kterého přichází WAN, na výstupech LAN je připojen kabel pro STB na TV, a druhý kabel pro stolní PC. Chtěl jsem do daného zapojení vřadit svůj nově koupený D-Link DIR615 (Netbox pro své zákazníky dodává D-Link DR600) s tím, že bych nahradil switch svým routerem, do kterého bych naklonoval MAC adresu stolního PC. Jenže z technické podpory mně dopisovatelka odpověděla, že takto to nejde a daný switch tam musí zůstat.

Viz citát z mailu Netboxu: Pokud si pořídíte nový router, je potřeba nejdříve zařízení zaregistrovat k nám do sítě.
Co se týče zapojení tím, že od nás využíváte jak internetovou tak televizní službu, musíte mít hlavní přívodní kabel zapojený do switche (malá černá rozvodní krabička, kde máte zapojenou veškerou kabeláž) ze switche Vám vede zvlášť kabel na TV, který je zapojený do STB a pak další kabel, který máte zapojený do PC.
Nový router napojíte do switche a z routeru případně dalším kabelem do PC.

Ještě mně napadá, že daný router neumožňuje průchod signálu pro STB na rozdíl od jimi dodávaného switche. Má tato dáma v technické sekci pravdu nebo nepochopila, o co mi jde a neměl by být problém switch routerem nahradit? Přikládám obrázek pro lepší pochopení. Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
a druhý kabel pro stolní PC místo pc zapojíš wan vstup routeru - v čem je problém?
lední brtník 16.01.2014 21:32
lední brtník
Chtěl jsem jen nahradit switch WiFi routerem a tím ušetřit jeden díl v datové cestě a i jeden napaje…
vasekpetr1 17.01.2014 10:47
vasekpetr1
věř kabelovkářům: když píšou "zachovat switch", dej na ně. další router necpi do toho bordelu, ale v…
lední brtník 17.01.2014 23:20
lední brtník
Aniž bych odporoval výše diskutujícím, tak musím poznamenat, že řešení bez switche existuje. Nicméně…
touchwood 18.01.2014 08:47
touchwood
Díky touchwood, zkusím to podle tvého návodu nakonfigurovat. Tu MACku z PC budu asi muset naklonovat…
vasekpetr1 18.01.2014 16:57
vasekpetr1
možná to půjde nastavit pomocí příkazů v shellu, ale ten DIR je postavený na atherosu, což je trochu… poslední
touchwood 18.01.2014 17:31
touchwood

Aniž bych odporoval výše diskutujícím, tak musím poznamenat, že řešení bez switche existuje. Nicméně vyžaduje to router, který má buď rovnou podporu konfigurovatelných HW VLAN (např. mikrotik), nebo podporuje DD-WRT (což tento DIR615 podporuje: DIR-615C ,ovšem vlany podporují pouze Broadcom chipsety).

Podstatou "zrušení" switche je to, že se nakonfiguruje jeden LAN port routeru jako bridge k WAN portu (tj. obětuješ jeden LAN port a přiřadíš jej do bridge k WAN portu). Na tento port pak lze připojit STB, který bude připojen do "WAN switche" vytvořeného v routeru.

možná to půjde nastavit pomocí příkazů v shellu, ale ten DIR je postavený na atherosu, což je trochu problém - mně to nikdy spolehlivě nefungovalo, po restartu většinou došlo k totálnímu zátuhu a nutnosti provést factory reset.

edit: klonování MAC nebo registraci nové se tak jako tak nevyhneš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru