Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Připojení odběrného místa (beznaděj v jednání s ČEZ)

Zdravím všechny přítomné.Potřeboval bych poradit jestli je nebo není jiná možnost než nového připojení (třeba to ČEZ nechce říct).
Jde mi o to že jsem si pronajal byt v domě kde kdysi sídlil za komunismu lékař a prováděly se zde rehabilitace(sauna a bazén).Dům je připojen ke stávající trafostanici v areálu firmy.Platí zde taky tarify pro podnikatele.Pro areál je zde namontován 250A jistič s měřícími transformátory.Odtud je veden přívod do tohoto domu a z domu rozvod do pár objektů okolo.Pro tento byt je vyveden přívod s podružným měřením.Jelikož se v bytě topí,vaří a ohrívá voda elektřinou, potřeboval bych tady mít tarif pro domácnost.To ale prý nejde jelikož jsem zapojen za trafostanicí která napájí firemní objekty.Firma je v konkurzu a správce konkurzní podstaty navrhnul že mi z jističe 250 A uvolní potřebných 25 A pro tento byt.To ale znamená výměna za stávající 250A osazením 200A a výměna traf.Poté nový přívod.Finančně neůnosné, já na to mít nebudu a správce nehodlá taky investovat do něčeho co se bude za pár let prodávat.Druhá varianta je, požádat o nové připojení, ČEZ natáhne nový přívod k patce domu a zbytek si zaplatím, to je cca 25m kabelu, rozvaděč a jističe.Plus za každou ampéru 500 kč tj 12500.Do toho se mi taky nechce.Sakra když tady kabely jsou, není jiné řešení než výše popsané?Je problém užívat podružné měření a na základě odpočtu stanovit cenu spotřebované elektřiny ale s tarifem pro domácnost?Když by správce firmy chtěl změnit tarif z AKUMULACE na PŘÍMOTOP musel by být minimální příkon topných těles min 60KW.Nechci platit tak drahou elektřinu.Neví někdo jestli neexistuje nějaké řešení?ČEZ se s nikým nebaví.V budoucnu bych chtěl tento dům koupit, stejně je tady jen ten byt, zbytek je vybydlenej a nepoužitelnej tak od toho se bude odvíjet i cena, ale to je jen mimo mísu.
Díky za rady.S pozdravem Tomáš

Předmět Autor Datum
Zatiaľ sa nemáš na co sťažovať. Jednajú s tebou seriozne a informace sú zrejme správne. Uvádzaš: v…
Joseph 01.03.2012 11:44
Joseph
Majitel "Lokální Distribuční Sítě" je tedy v konkursu? Vy užíváte prostor zkolaudovaný, jako byt? V…
mirektatra 01.03.2012 19:50
mirektatra
Jde mi jen o to abych nemusel platit za nový jistič těch 12500 kč plus náklady na vybudování (nový k…
iconek 01.03.2012 21:02
iconek
Byt vám byl pronajat jako "byt" a dodávají Vám elektřinu ze své LDS, předpokládám tedy, že mají konc…
mirektatra 02.03.2012 07:30
mirektatra
Stav bezvládí vo firmách v konkursu. Fígle správcov, ich činnosť v prospech nekoho, často také nečin…
Joseph 02.03.2012 09:31
Joseph
Proto preferuji dohodu, ale musím znát možnosti svoje i protistrany. Není moudré situaci hrotit, pro… poslední
mirektatra 02.03.2012 12:10
mirektatra

Zatiaľ sa nemáš na co sťažovať. Jednajú s tebou seriozne a informace sú zrejme správne.

Uvádzaš: v budoucnu bych chtěl tento dům koupit , značí: v budúcnosti budeš stejne potrebovat samostatný prívod.
V budúcnosti cena za prácu a materiál určite nižšia nebude.

Majitel "Lokální Distribuční Sítě" je tedy v konkursu? Vy užíváte prostor zkolaudovaný, jako byt? V nájemní smlouvě je uvedeno "byt"? Máte samostatné, smluvně zajištěné měření pro "byt"? Pokud ano, tak:

1) Majitel-provozovatel LDS je Zákonem vázán dodávat Vám nadále elektřinu. K tomu sám musí splňovat podmínky pro distribuci a prodej, m.j. k tomu musí mít speciální oprávnění od ERÚ. Vy musíte prokázat /např.revizí/, že Vaše zařízení je bezpečné a odpovídá předpisům.
2) Cenu elektřiny upravuje "Elektrizační Zákon" pro jednotlivé způsoby odběrů - z hlediska Zákona jste jako "obyvatel" tzv. "chráněným zákazníkem", jako "podnikatelský maloodběr" jste pak "oprávněný zákazník" /rozdíl v Zákonné ochraně/. Stanovené ceny jsou uvedeny ve vyhlášce ERÚ jako MAXIMÁLNÍ a jsou závazné. K účtování musí dodavatel používat "úředně ověřené měřidlo",resp. celé měřící zařízení.

b]Shrnuto:[/b] Pokud Vám elektřinu majitel-provozovatel v minulosti kontinuálně smluvně dodával, je nový provozovatel-vlastník vázán povinností v tom pokračovat. Ceny stanovuje ERÚ jako maximální, nad které nelze jít ani smluvně a ty zhruba kopírují ceny ČEZ/EON. Distributor je povinen Vám elektřinu dodávat ve stanovené kvalitě, přerušení dodávky hlásit předem... Cenové relace, jaké má sjednány Váš dodavatel Vás nezajímají, ale je-li v oboru vzdělaný, nemůže prodělat, protože provozováním LDS má nárok na státní dotace na dodanou energii, stejně jako ČEZ... Jinými slovy - měl byste dosáhnout stejných podmínek od jako od ČEZu, bez dalších Vašich investic /možná náklady na měřící místo při změně tarifu, pokud k ní došlo, tedy rozvaděč pro elektroměr/.

Jde mi jen o to abych nemusel platit za nový jistič těch 12500 kč plus náklady na vybudování (nový kabel,budku pro elektroměr a rozvaděč) a využil bych stávajícího podružného měření jen s tím rozdílem že já zaplatím spotřebu jako domácnost a spotřeba bude odečtena majiteli hlavního elektroměru.Jde mi hlavně připojit ten dům (byt) co nejlevněji.
Prostory byly vybudovány jako kanceláře, později přehlášeny na byt.Revize by někde měla být založena v archivu správce.No zejtra spolu máme jednání o tom že nebudu zatím platit nájem a pokryji pouze spotřebu elektřiny.Bydlím tady krátce.Děkuji za informace.Tomáš

Byt vám byl pronajat jako "byt" a dodávají Vám elektřinu ze své LDS, předpokládám tedy, že mají koncesi ERÚ pro prodej elektřiny. Pokud podle "elektrizačního zákona" splníte podmínky pro přiznání sazby pro byt, tedy:
1) pronájem a užívání, jako byt,tedy sazba , jako byt.
2) dosavadní stávající odběr, tedy žádná nová platba "za zřízení odběru" /ten už je zřízen a při snížení se neplatí/
3) název "podružný, nebo odečtový" elektroměr Zákon nezná. Je to předávací místo s osazenou "měřící soupravou", která je dodavatele, musí splňovat podmínky pro férový prodej a zodpovídá za to dodavatel.
4) Maximální sazbu stanovuje ERÚ a přes to nejede vlak...
5) Pokud Vám elektřinu dodávali kontinuálně dosud (a účtovali, což je důkazem pro předchozí stav), nesmí dodávku přerušit, ani ukončit, ale musí ji dát do souladu se Zákonem.

Výsledek?
1) Smlouva v intencích Zákona
2) Tarif dle ERÚ - za kolik nakupuje dodavatel, je jeho věc
3) Úpravy měření - přívod a skříň na náklad majitele, pouze pokud nevyhovuje osazení elektroměru předpisům
4) Úpravy mimo byt i stav v bytě /který není Váš/, jdou na účet majitele
5) Byl bych v klidu a při domluvě poukazoval na Elektrizační Zákon. Jste tzv. "chráněný zákazník" a to znamená, že máte značná práva ...

Stav bezvládí vo firmách v konkursu.
Fígle správcov, ich činnosť v prospech nekoho, často také nečinnosť.

V tomto chaosu, spolehat na smlouvy so zaniknutým subjektom, vidí sa mi poněkud pošetilé. Smlouva je cár papíru, jak pújde o peníze ...
Dají se očekávat jednostranné kroky dodávateľov energiíí a médii, z titulu neuhradených pohledávek ...

Aby si ešte nekupoval malú elektrocentrálu ...

Proto preferuji dohodu, ale musím znát možnosti svoje i protistrany. Není moudré situaci hrotit, protože i špatná dohoda je lepší, než dobrý rozsudek. Na druhou stranu by měl vědět správce, že si nájemce je vědom svých práv a přesto je ochoten k přijatelnému kompromisu.
Pokud správce neuplatňuje státní dotace na provoz LDS, utíkají mu peníze a potom se jistě shodnou oba na vstřícném řešení, které přinese úsporu oběma...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru