Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Příjem a vysílání WIFI

Dobrý den, můj dotaz je již několiksetkrát zodpovězený v mnoha jiných příspěvcích, ale ani trochu z toho nejsem moudrý, proto konkrétně prosím o radu Vás.
Před časem jsem zakoupil 2,4Ghz anténu s N konektorem a pomocí pigtail N/R-SMA připojil na interní Wifi kartu v pc. Poněvadž mám pc dvě (obě WinXP), vyřešil jsem přijení druhého pomocí "sdílení internetového připojení" (nevýhoda: musím zapínat první pc, pokud chci na druhém pc pracovat s internetem). Nyní se chystám k přechodu min. na Win7. Vzhledem k tomu, že je rodina vybavena chytrými telefony, tablety.., potřebuji signál šířit po domě. Jak to mám udělat?
Pořebuji signál WIFI přijímat a zároveň ho vysílat. Co jsem vyčetl, tak pravděpodobně bych potřeboval AP+client, ale k věci od začátku...
1. dotaz: Mám stavět 2,4Ghz síť nebo 5Ghz? Pokud budu přijímat 5Ghz zákonitě budu i 5Ghz vysílat? Budu v tu chvíli schopen telefony a tablety přijímat signál? Nebo můžu 5Ghz přijímat a 2,4Ghz vysílat?
2. dotaz: Anténu s N konektorem pomocí pigtail můžu připojit k nějakému routeru, který má odnímatelnou anténu a nebo musím sehnat anténu, která se připojuje pomocí RJ-45? Antény s připojením přes RJ-45 jsou bez dalšího napajení nebo jsou k nim adaptéry do elektřiny?
3. dotaz: Asi bych mohl použít tzv. "opakovač" (to, co pracuje duálně v režimu AP+client), ale snižuje prý signál na polovinu a špatně se schání, takže je lepší použít 2 zařízení, abychom mohli jet naplno všude?

Moc Vás prosím, doporučte mi, jak by jste to řešili právě Vy a pomocí jakých zařízení?
Moc Vám děkuji za reakce!

Předmět Autor Datum
No, zkusím něco poradit: ad 1) Já osobně doporučuju pro interní použití 2,4GHz. Má menší teoretickou…
JR_Ewing 21.03.2014 08:09
JR_Ewing
"Jet naplno vsude" znamena dat do kazdej miestnosti AP. Bohuzial tak to je a nic take ako sirenie ce…
KiloViktor 21.03.2014 11:12
KiloViktor
Skusim zjednodusit pomerne odborne odpovede nadomnou. 1. Indoor urcite 2.4. Prijimat zvonku by si ma…
fleg 21.03.2014 18:23
fleg
Neslušne sa votriem k profíkom vyššie. Outdoor 5GHz, Indoor 2,4GHz. Alebo snáď všetky chytré telefó… poslední
pme 21.03.2014 18:35
pme

No, zkusím něco poradit:
ad 1) Já osobně doporučuju pro interní použití 2,4GHz. Má menší teoretickou propustnost, protože v něm není tolik kanálů, ale cokoli je označené WiFi v něm bude fungovat. Což se nedá říct o pásmu 5GHz - tam podpora u zařízení přibývá poměrně rozpačitě, není totiž do budoucna jasné, jestli bude masově využíváno pro indoor nebo ne. Tak se do toho výrobci moc nehrnou. Vyžaduje to totiž na zařízení duální rádio a to něco stojí. 2.4 GHz má také lepší radiové vlasnosti uvnitř budov. Má větši propustnost přes zdi. Jedno pásmo pro vysílání a druhé pro příjem to nepůjde, tak to opravdu nefunguje.

ad 2) Jsou v zásadě dvě možnosti. a) Použít dvě nezávislá zařízení, jedno pro připojení na poskytovatele, druhé na šíření signálu dál. Nebo b) najít zařízení, které má dvě nezávislá rádia (mikrotik a do něj příslušné wifi karty). Cenově to vyjde zhruba na stejno, konfiguračně (v případě mikrotiku) je druhá možnost náročnější.
Já osobně bych volil možnost a) ovšem s tím, že pro příjem použiju nějaké integrované zařízení (klient s anténou v jedné krabičce, která se dává na střechu) ze kterého se svede jen normální počítačová síť. Anténa s připojením RJ-45 neexistuje :-) to je to integrované zařízení. Dole pak už mám obyčejný router. Doporučuji se optat, jestli tvůj poskytovatel nemá náhodou také možnost připojení v pásmu 5GHz, to je naopak na venkovní aplikace lepší.

ad 3) Tím se výbec nezabývej, ztráta času (a posléze i nervů).

Na šíření signálu libovolný router, pro příjem něco ze sortimentu Ubiquiti - NanoStationM nebo NanoBridgeM (podle vzálenosti k poskytovateli a podle pásma). NanoBridge se neumí připojit na ne-N přístupový bod (802.11n).

"Jet naplno vsude" znamena dat do kazdej miestnosti AP. Bohuzial tak to je a nic take ako sirenie cez stenu, nebodaj niekolko stien nieje optimalne ak trvas na "jet naplno vsude". Dokonca aj ked to budes mat takto spravene mozes zazit neskutocne problemy s odrazmi vlastneho signalu od stien.
Dalej plati, ze nikto ti od zeleneho stola nepovie ci ti to pojde "naplno" ked si kupis zariadenie "A" a antenu "B", pripadne ci kombinacia zariadenia "X" a zariadenia "Y" s antenami "Z" bude lepsia. Treba to odskusat na mieste, pretoze kazdy mame iny priestor a predmety v nom umiestnene.
Ak kupis viacantenove wifi AP/Router, a budes chciet experimentovat s antenami, je nutne vymienat vsetky anteny, ktore to obsahuje a nie len jednu z troch napriklad.
My si zrejme mame domysliet ake zariadenia pouzivas, vlastnis a pre ktore potrebujes vediet odpoved vsakze.
Antena s "N" konektorom je urcena do vonkajsieho prostredia. Napriklad Yagi nepracuje dobre vovnutri domu.

Skusim zjednodusit pomerne odborne odpovede nadomnou.
1. Indoor urcite 2.4. Prijimat zvonku by si mal cez 5GHz (rozhoduje, ale ISP) a dalej siris po dome cez 2.4GHz.
2. Ziadna antena sa nepripojuje cez RJ45, anteny nemaju napajacie zdroje, na routrocj je sma-r konektor, ku ktoremu pripojis priamo antenu alebo prepokovaci kabel smar-N(F) alebo (M).
3. Repeater je blbost, nielenze klesa priepustnost, ale spojenie je nespolahlive a nachylne na samorusenie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru