Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přípojení odpadu z pračky

Zdravím, potřeboval bych poradit s připojením odpadu k pračce. Výrobce pračky uvádí, že odpad má být minimálně ve výšce 65cm. V koupelně, kde bude pračka umístěna, ho máme 55cm nad zemí. Nestačilo by v tomto případě vést odpadní hadici v původních úchytkách po obvodu pračky (vysoká je 85cm) a poté jí zahnout a připojit k tomu odpadu v 55cm výšce? Podle mě, když ta hadice bude takto vyvedena výše než bude hladina vody, tak by neměl nastat žádný problém. Píšu o radu jen proto, že všude se úvádí jak vysoko má být odpadní otvor, ale když je ta hadice jednou výše než hladina vody, tak pak už je jedno, v jaké výšce ji směrem dolů připojím, ne? Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Ano, tvoje úvaha se mi zdá logická.
host 18.02.2014 16:40
host
správně, je jedno jestli je odpad na zemi nebo kde, ale musí se tam vytvořit ten ohyb na pračce, pře…
Uroboros 18.02.2014 18:06
Uroboros
Tak tomu bych tak úplně nevěřil. Pokud by to tak bylo, tak by výrobce napsal, že má být hadice veden…
Zerozero 20.02.2014 00:50
Zerozero
Přesně tak, jak píše Zerozero :!: Kdo úspěšně vychodil základní školu, nebo někdy stáčel benzín z tá… poslední
mirektatra 20.02.2014 06:53
mirektatra

Tak tomu bych tak úplně nevěřil. Pokud by to tak bylo, tak by výrobce napsal, že má být hadice vedena tímto způsobem a ne že má být výtok v uvedené výšce.
Proč? Staticky vzato, tak uvedený ohyb ve větší výšce by stačil.
Hladina vody by byla níž, než ohyb hadice a voda by tam nevystoupila.
Ale pokud pračka pere, vznikají ve vodě dost silné tlakové rázy.
Tyto rázy způsobí, že voda v hadici není ve stabilní poloze, dané klidovou výškou vody. Těch cca dvacet cm navíc vylétne jako nic. Pokud je hadice vyvedena v doporučené výšce, maximálně trochu vyběhne a nic se nestane. Pokud je však níž, tak pokud voda tlakovým rázem přesáhne horní ohyb, tak může (ale hned nemusí) dojít k nasátí a samospádovému vytečení vody do úrovně výtoku. Pokud by byla hadice níž než spodek vany, vytekla by celá pračka. Nemusíme na to vůbec přijít. Pračka si úbytek vody dopustí. Situace se může opakovat.
Píšu to proto, že uvedený jev jsem viděl při provizorním odpadu z pračky na vlastní bulvy.::):puff:

Přesně tak, jak píše Zerozero :!: Kdo úspěšně vychodil základní školu, nebo někdy stáčel benzín z tátovy nádrže, ten ví, že nejvyšší místo uzavřeného potrubí, nebo X ohybů, nemají vliv na to, zda po úplném zaplnění jím samospádem kapalina poteče, nebo ne. Záleží opravdu jen na rozdílu hladin - tedy nejvyšší možné hladiny v pračce a zakončení hadice, kde přejde do potrubí tak širokého, aby se vodní sloupec ZCELA A BEZ NÁSLEDNÉHO PODTLAKU VZDUCHU, přerušil. A k úplnému zaplnění potrubí dojde vždy při vypouštění.
Je to velmi častým zdrojem příjmu opravářů praček. :-p

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru