Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Příprava na rozvod TV po baráku

V RD se plánuje cca na 6 místech s TV zásuvkou (ne, že by bylo tolik TV, ale jeden při stavbě nikdy neví, kde nakonec televizory budou). Není rozhodnuto, zda DVB-T nebo satelit. Každopádně by měla být zachována možnost zapojit najednou šest televizorů a sledovat na nich nezávislé kanály.

Pod střechou na půdě bude vyvedena elektřina pro případný zesilovač (či slučovač či jak se to jmenuje) a bridge pro příjem wifi internetu (z bridge cat-5/6 kabel do pracovny s routerem, od něj kabelová LAN po celém baráku). Na půdě taky budou ústit husí krky na koaxiály k jednotlivým TV zásuvkám.

Dotazy:
1) má jít ke každé TV zásuvce samostatný husí krk/koaxiál? Nebo je možno jich zapojit několik za sebou (tedy některé krabice by byly průchozí)? Pokud to takto "za sebou" lze, kolik zásuvek takto maximálně zapojit? (pořád za předpokladu, že ve všech bude zapojen televizor)
2) jsou nějaké rozdíly v případě použití DVB-T či satelitu s ohledem na stavbu TV "sítě"?
3) (no flame..) pro který způsob příjmu byste se rozhodli (při zachované plánované topologii TV sítě) vy? Mi vychází jednodušeji DVB-T; co ovšem v případě, pokud by někdy později měl být připojen i satelit? Dalo by se to nějak na stávající rozvod "napasovat" (aby opět ve všech TV bylo možno sledovat cokoliv)?

Pro jednoduchost předpokládám všechny použité TV s DVB-T i DVB-S tunerem.

Primárně mě nyní ale zajímá hlavně to natažení husích krků. Ideálně tak, aby vyhovovalo oběma způsobům příjmu. Pokud by to bylo možné, přeferoval bych pochopitelně jeden krk a na něm zásuvky jako žárovičky na vánočním stromku ;-)

Díky za vaše postřehy.

Předmět Autor Datum
1) Nemusí, TV zásuvky jsou konstruovány jako rozbočovač. Pozor, jsou průběžné (rozbočovač) a koncové…
Rce 15.07.2010 13:41
Rce
Díky za rady. Mně by pasovalo, kdybych to mohl udělat ve dvou větvích (2 x 3 zásuvky). Zesilovač (t…
L-Core 15.07.2010 15:11
L-Core
Mišmaš signálů nevadí, každý si veme co potřebuje, v zásuvce je tišťák kde jsou různé filtry, co zab…
Rce 15.07.2010 23:13
Rce
Dovolím si to trochu poopravit. Tato otázka je o dost složitější než se zdá. Jen příjem DVB-T: celke…
Zerozero 16.07.2010 01:47
Zerozero
To jsem psal, že LNB je problém, páč si ho přijímače ještě různě přepínají (polarizace atd.). Tady j…
Rce 16.07.2010 02:12
Rce
Teď jsem si ještě uvědomil, že možná existují ty multipřepínače (snad ten název je správny),které js…
Zerozero 16.07.2010 02:13
Zerozero
Jak to tak čtu, bude asi nejrozumější vybudovat DVB-T rozvod (dvě větve) a kromě toho na jedno místo…
L-Core 16.07.2010 05:42
L-Core
1) jsou to koaxy, bez problemu 2) NA 3) Vod 230V je predepsanej odstup, tusimze 8cm. Duvody jsou spi…
bahno 16.07.2010 07:16
bahno
Ta "hotel. jednotka" by pro domácí použití nebyla moc vhodná. Chybí možnost volného ladění sat. přij…
Zerozero 16.07.2010 02:37
Zerozero
Jen doplnim, karta na dekodovani neni nutna ve vsech prijimacich. Existuji SAT prijimace, ktere umi…
Petr-II 16.07.2010 07:55
Petr-II
Doporučuju na všech 6 míst přívést z centr. místa(půdy) husí krky s kabely: sat, tv, Lan (i 2x - dá… poslední
Noe 18.07.2010 12:35
Noe

1) Nemusí, TV zásuvky jsou konstruovány jako rozbočovač. Pozor, jsou průběžné (rozbočovač) a koncové. Počet zásuvek je omezen výkonem zesilovače.
2) V podstatě rozdíly nejsou, vyžadují akorát kvalitnější zesilovač na půdě. Zesilovač musí mít dostatečný výkon, aby se do poslední televize v řetězci dostal dostatečný signál (zásuvky mají úbytek jako rozbočovače).
3) Satelit lze prakticky těmitéž zásuvkami a tímtéž koaxem (mají rozbočovač na destičce tišťáku - zásuvky s středním dírou na satelit). Já to mám rozvedeno starým koaxem co nám zbyl z ethernetových počítačových sítí. Je však třeba vyřešit napájení LNB členu na parabole, obyvkle se napájí z přijímače. Nevím jaký použít zesilovač. Každý TV přijímač pak musí mít svůj satelitní přijímač (setopbox), tuším, že se za každou kartu do přijímače musí extra platit.

Díky za rady.

Mně by pasovalo, kdybych to mohl udělat ve dvou větvích (2 x 3 zásuvky). Zesilovač (teď uvažuju pouze DVB-T) by snad neměl být problém, doma mám socialistickou TESA Mini a funguje bez problémů (5 TV zásuvek, televizory zapojeny ve dvou).

Přijímače (DVB-T/S) by měly (snad) být v případných TV přístrojích.

Myslíš, že existuje nějaký dostupný přístroj, který by zkombinoval DVB-T zesilovač a možnost současného připojení paraboly (třeba pro příjem ze dvou satelitů), který by výsledný mišmaš signálů pustil dál do TV rozvodu? Přinejhorším bude satelit přijímán jen na jedné TV (zatím se s ním stejně spíše nepočítá).

Mišmaš signálů nevadí, každý si veme co potřebuje, v zásuvce je tišťák kde jsou různé filtry, co zabraňují rušícím signálům lézt kam nemají. Horší bude, čím to sloučit. Možná se někde podívat po takzvaných hotelových rozvodech, používaných v penzionech, kde to zpracuje všechny možné signály a sloučí do rozvodu. IMHO to ale bude pekelně drahé... Budeš muset použít asi klasické slučovače. Někde v OBI jsem viděl zesilovač, který má vstupy na satelit a na pozemní, zesílí to a sloučí. Zkus se podívat po Netu po nějakých eobchodech ("íšopech").

Dovolím si to trochu poopravit. Tato otázka je o dost složitější než se zdá. Jen příjem DVB-T: celkem jednoduché, ale starší jednotky spol. antény většinou nelze použít, vzlášť pokud převádějí na jiný kanál. Pro rozvod použít zesilovač, pro toto vhodný. Potom je možné větvit signál pomocí rozboč. zásuvek za sebou, ukončit koncovou. Ale sloučit se satelitem, velký problém. Při uvažovaném pouze jednom sat. přijímači, by to snad i bylo možné pomocí různých výhybek. Nikoli však při dvou, nebo více přijímačích. Je nutno vzít v úvahu, že každý přijímač si napájí svůj LNB. A nejen to. Také si pomocí napěťových signálů přepíná polaritu příjmu, v případě příjmu dvou a více družic též signál DiSeqC. Při propojení do jednoho kabelu by z toho byl "guláš". Pro příjem na dvě TV se dělají dvojité LNB (i pro 4). Od každého přijímače vede do LNB samostatný kabel. Pro více přijímačů (spol. sat. anténa) se použije "tvin" LNB za ním pod střechou krabice, která se myslím jmenuje multipřepínač. Od této krabice vede samostatný kabel ke každému přijímači. Jen tak je možné zajistit aby bylo možno přijímat na každé TV jiný program. Je to napsáno ještě zjednodušeně. Pokud chceme též přijímat ze dvou či více družic, je to ještě o něco složitější. Z těchto důvodů, aby byla zachována univerzálnost, pro budoucí volbu SAT, DVB-T nebo obojí, bych radil od každého přípojného místa vést samostatný kabel pod střechu, do místa předpokládané antény. Pro případ buď SAT, nebo DVB-T jeden kabel, pro případ současně SAT i DVB-T dokonce dva kabely vedle sebe. Vzhledem k celkem příznivé ceně sat. kabelů, je to lepší než soutava různých směšovačů a výhybek. Takovýto rozvod je pak možno zapojit jakkoliv. Bez množství vložených útlumů, které tvoří každá výhybka a podobně. Z hlediska výše uvedených řídicích signálů si ty výhybky ani neumím představit.

To jsem psal, že LNB je problém, páč si ho přijímače ještě různě přepínají (polarizace atd.). Tady jedině "hotelová jednotka", co to konvertuje do UHF kanálů. Nemám však představu, co to stojí, akorát jsme to někde v nějakém penzionu montovali už dodané. Předpokládám, že když umožňuje sledovat v každém pokoji jiný program, bude měsíční cena jako řemen.

Teď jsem si ještě uvědomil, že možná existují ty multipřepínače (snad ten název je správny),které jsou průchozí pro DVB-T signál. Ale nezjišťoval jsem to. V tom případě by bylo možno ten druhý kabel jen pro DVB-T vynechat a řešit výhybkami. Ale i tak nutno vést od každého přípojného místa samostatný kabel. Ale i tak si myslím že dva kabely (DVB-T + SAT), by byly nejlepší, pravděpodobně i cenově.

Jak to tak čtu, bude asi nejrozumější vybudovat DVB-T rozvod (dvě větve) a kromě toho na jedno místo (obývák) dotáhnout kabel na satelit (zatím nepoužito, záloha do budoucnosti). Snad jeden TV přístroj zvládne být připojen na DVB-T a sat. zároveň (doma mám jen staré CRT se STB a satelit jsem nikdy neměl)

1) může být koax od DVB-T a kabel od satelitu v jednm husím krku nebo to raději vést ve dvou?
2) pokud ve dvou, můžou být husí krky těsně vedle sebe?
3) může vést TV kabeláž bezprostředně vedle rozvodu el. sitě či LAN?
4) pokud ne, jakou vzdálenost dodržet?
5) křížení koaxu a elektřiny snad možné je, ne?

Ta "hotel. jednotka" by pro domácí použití nebyla moc vhodná. Chybí možnost volného ladění sat. přijímače. Je předladěná na několik SAT kanálů, které se konvertují do běžného pásma, slučují se spol. anténou, a přijímají na běžnou TV jako klasický anal. signál. Proto na pokoji není SAT přijímač. Samozřejmě by šla použít, ale bylo by nutno se smířit s tím, že chceme li přeladit na program, který není přednastaven, skočíme si za tím účelem na půdu a přeprogramujeme jednotku:-). Pro příjem českých a slovenských programů, je nutný přijímač s dekodérem CryptoWorks a dekódovací karta pro každý přijímač. (pokud mají pracovat současně, jinak ji lze samozřejmě přendat do jiného přijímače). Karta stojí 2000,- , v případě základní nabídky se dál nic neplatí. Za placené programy se platí podle zvolené sady programů.

Doporučuju na všech 6 míst přívést z centr. místa(půdy) husí krky s kabely: sat, tv, Lan (i 2x - dá se po jednom pustit sdílení sat. karty), telefon.
V každé cimře najít vhodné!!! umístění čtyřrámečku (Tango?) a zapojit zásuvku 220V,telefon, 2x Lan, sat + TV.
Protahují se celé svazky (na obou koncích označené!)
Cenu drátů je třeba skousnout(není to tolik) - potom na půdě jen propojuješ co kam chceš.
Takhe to vypadá to na moc metrů, ale zkus ty vzdálenosti odhadnout, nebude to hrozný.
Mám:
1. Sat + Yagi - při stavbě
2. Digi (vymyslela baba)
3. O3 - nekup to se slevou, že(vymyslela o5 baba)
Nic jsem nemusel tahat znova.
Možná ti to připadá divný, ale jak šel čas...změna dispozic místností...
By asi stačilo sdílený Sat, a už nic neplatit. No chybí mi drát a navíc to železo už je doma, tak co s ním. Navíc přes rozvody a sdílení nejsem expert.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru