Avatar uživatele
redhead

Přípravné kurzy na VŠ

Ahoj, zajímalo by mě, jak probíhají přípravné kurzy na VŠ. Teď studuju třetím rokem ekonomiku a podnikání na střední škole a ráda bych poté studovala cestovní ruch, mezinárodní vztahy nebo žurnalistiku. Naše matikářka je jedna z mála učitelek, která se více zmiňuje o vysokých školách, ale je toho názoru, že budeme dále studovat ekonomiku atp. Já chci ale úplně jiný obor, tím pádem bych tedy měla po maturitě začít chodit na nějaký takový kurz? A kde takový kurz je, na konkrétní VŠ, kam bych chtěla nastoupit? A kdybych odmaturovala někdy v květnu, mohla bych už někdy v září/říjnu začít studovat vejšku? Je vůbec takový kurz nutný?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? manon před 4217 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lucijej

To jsou přípravné kurzy k přijímačkám na VŠ. Obvykle se na ně chodí během čtvrtého ročníku střední školy. Nejlepší je si vybrat kurz od školy, na kterou se budeš hlásit. Mají za úkol zopakovat učivo ceké střední školy se zaměřením na to, co bývá u přijímaček a vzhledem k tomu, že na těch kurzech vyučují lidé, kteří současně vyučují na dané fakultě a také bývají u přijímacího řízení, tak opravdu vypíchnou podstatné věci, které je potřeba znát u přijímaček. Rozhodně absolvování takového kurzu zvyšuje šanci na přijetí (obzvlášť, když jsi z jiného oboru).
V dnešní době takovéto kurzy pořáda snad kažá škola (během roku přes víkendy), já jsem chodila na kurz, který během od září do února (pátek odpoledne a sobota celý den, jednou za dva týdny) a opravdu se mi to vyplatilo.
Najeď si na webovky dané fakulty – studium – přijímací řízení a tam to někde bude.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
elvan

Musíš se podívat na stránky fakulty/katedry, kam bys chtěla jít, jestli něco nevypisuje. Na tvém místě bych ale začala úplně jinak. Sežeň si březnové učitelské noviny, tam je seznam všech vypsaných oborů. Projdi si je a popřemýšlej, který by tě zajímal. Některým nebudeš rozumět, ale toho se neboj a klidně si to vygoogli. Pokud si nebudeš vědět rady, můžeš podstoupit testy profesní volby, doporučuji zkušeného psychologa. Mně se to vyplatilo a teď jsem na škole, o které by se mi jinak ani nesnilo – dodalo mi to odvahu. Pak si podle toho zvol přípravný kurz, můžeš chodit v jakémkoliv věku. Důležité je také vědět, z čeho přesně budou přijímačky (pečlivě studuj stránky katedry, každá to někde píše, ať tě to pak nezaskočí, například seznam literatury, potřeba praxe například u té žurnalistiky atd.). Stačí dobře googlit. Dobré kurzy mimo univerzity pak ještě dělá Amos, Tutor, Scio a podobní. Já ve třeťáku jezdila na anglistiku FF UK, díky bohu za to, že to bylo včas – odradili mě a měla jsem ještě rok na to se připravit na to, co jsem opravdu chtěla. Rok bohatě stačí, ale musíš se tomu věnovat průběžně. Navíc budeš mít ke konci roku spoustu starostí s maturitou. Ale možná že to zvládneš sama z literatury a internetu, ty kurzy nejsou nutné, ale pokud si vybereš žádaný obor, zvýhodní tě to. Učí to lidé, kteří tou školou obvykle prošli, znají učitele a jejich požadavky. Pokud tě bude čekat i ústní kolo, přines s sebou potvrzení o absolvování kurzů. Prokážeš motivaci.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
manon

Přípravné kurzy se dělají už pro čtvrťáky. Koukni se nejlépe přímo na stránky té školy, o kterou máš zájem, určitě najdeš v jakých termínech se konají, jak se přihlásit, kolik stojí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ella

určitě máte ve škole poradkyni, která má na starosti materiály na vysoké školy, zeptej se jí. Mám rozdávali brožurky, kde byly vypsány všechny přípravné kurzy v ČR, stejně tak jsme dostávali noviny, kde byl seznam všech oborů, které se budou na daný školní rok otvírat a tak.
Pokud poradkyni nemáte, tak se koukni přímo na stránky školy, mají tam určitě kategorii „zájemci o studium“ nebo něco podobného, kde budou vypsány všechny věci týkající se budoucích vysokoškoláků :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal Kole

Pokud by mi na kurz přispěla škola tak bych neváhal. V očích profesorů na vysoké škole to z tebe dělá zodpovědnějšího studenta.

A lépe tě to připraví na přímací zkoušky, protože „počítané“ příklady více směřují do oborů studia na dané vysoké škole.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek