Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Půjde odemknout deaktivované jádro na desce ASUS M3N78-VM?

Ahoj. Zkouším odemknout 4. jádro u procesoru Phenom II X3 705 na MB Asus M3N78-VM. Aktualizoval jsem BIOS na poslední verzi. Když chci odemknout jádro, mám v BIOSu v záložce advanced > CPU Configuration, vidět řádek Advanced Clock Calibration, ale já ho tam nevidím. Četl jsem články, kde píší, že mám mít nejnovější BIOS, ale i články, kde píší, že mám mít starší BIOS, aby si PC myslel, že cpu je starý jedničkový Phenom x4, a nabídl mi pro něj nastavení Advanced Clock Calibration. Půjde to vůbec na této zákl. desce? Není problém v tom, že nemám čipset AMD ale nForce? Díky.

Předmět Autor Datum
Odemykani jader neni prdel. Desky, na kterych to jde, bys spocital na prstech jedne ruky (a to zalez…
mif 31.01.2010 13:42
mif
Procesor v záloze mám. Když jsem koukal na české recenze a zkoušeli odemykat jádro, tak se jim to bu…
Fugi29 31.01.2010 13:45
Fugi29
Mno, mne se to ze ctyr pokusu podarilo jednou. AMD velice dobre vi, proc znefunkcnit jedno jadro a p…
mif 31.01.2010 14:00
mif
Omlouvám se,že vyhrabuji tři dny staré vlákno, ale domnívám se, že se mi úspěšně povedlo odemknout 4… poslední
Pavel M 02.02.2010 21:31
Pavel M

Odemykani jader neni prdel. Desky, na kterych to jde, bys spocital na prstech jedne ruky (a to zalezi jeste na revizi BIOSu). Taky se ti muze stat, ze odemcenim nefunkcniho jadra obdrzis mrtvou kocku - pak je nutne resetovat BIOS, ale s jinym CPU (mas nejaky procesor v zaloze?). Nedelej to.

Mno, mne se to ze ctyr pokusu podarilo jednou. AMD velice dobre vi, proc znefunkcnit jedno jadro a prodat CPU jako trijadrovy. Ten jeden pokus, co mi vysel, byl ovsem taky ponekud kontraproduktivni - CPU sel teplotou na dvojnasobek (evidentne vadne jadro), i kdyz testy prosly. Jestli si to chces vyzkouset, muzes. Pomodli se ke svym bohum, proved ulitbu, zapal svicku na pentagramu. Ja ti tenhle "upgrade" doporucit nemuzu.

Omlouvám se,že vyhrabuji tři dny staré vlákno, ale domnívám se, že se mi úspěšně povedlo odemknout 4 jádro u procesoru AMD X3 720 BE.

Jak jsem postupoval já.:
Mám desku gigabyte GIGABYTE MA790FXT-UD5P (rev. 1.0) a nahrál jsem tam Bios F5... kromě toho jsem si zálohoval původní F4. Všechno prováděno přes Q-flash. Nejlepší je to hodit na USB flash disk.
Důvod,proč jsem nahrával novej Bios je ten, že mi tam chyběla položka EC firmware selection(EFS).Položka Advance Clock calibration (ACC) tam byla i předtím.

1) nahrál jsem novej Bios (F5)
2) ACC jsem nastavil na Auto
3) EFS jsem nastavil na Hybrid.
(během EFS s počítačem nic nedělejte -reset nebo tlačítko power nemačkejte! - podobné jako když nahráváte Bios)
mě se potom počítač restartoval a vypnul. po cca 5 vteřinách opět naběhl a název procesoru již není AMD X3 720 ale X4.
4)Stáhnul jsem program Super Pí, Orthos, nebo jakejkoliv jinej, kterej vytíží procesor na 100%.

No mě ten procesor běží, zatím mi nic "nespadlo", zatížení OK.. Akorát bych rád nějak zkontroloval poslední věc a to je teplota jader.

Už jsem zkoušel everest, core temp..ale tím, jak se "jakoby"(hrozné slovo) procesor "přepsal" na X4, tak žádný program ho správně nepozná.respektive údaje z čidel.

Máte někdo nějaký nápad? pak asi nezbývá nic jiného,než laserový snímač a změřit to kolem patice.Pokud jsem si šáhl na větrák během zatížení, tak to tak strašně horké nebylo.Ale teplotám v Biosu nemůžu věřit. při Idle ukazuje 39.

ventilátor mám od nexusu tento.:http://www.alza.cz/chladic-nexus-axm-8200-d79407.h tm

Takže odemykání zdar a nezapomeňte,že to děláte na vlastní riziko a každá deska to má jinak :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru