Avatar uživatele
allena35

Půjčka – ústní dohoda

Dobrý den,
půjčila jsem svému bývalému příteli peníze – 6 000 kč. Když jsme se rozešli, uzavřeli jsme ústní dohodu o splacení.Bohužel peníze nevrátil, poslala jsem mu sms, že peníze na účet nedošli a on mi odepsal, že „měl plno placení a na mě zapomněl, teď že bohužel nemá a jestli bych mu ještě počkala.“ odpověděla jsem mu, že tedy ano a ať peníze převede do konce června. Dnes mi od něj přišla sms, že má exekuci na plat a že mi peníze nepošle. Snažila jsem se zjistit, jak chce tuto situaci řešit a on napsal, že neví…pak mi volal a probírali jsme to. Chtěla jsem, aby mi podepsal, že si peníze půjčil a že je do roka vrátí, tedy do konce června 2012, odmítl se slovy, že nic podepisovat nebude, že ví že mi dluží, že příští rok zaplatí. Nechce se mi čekat, na to co bude příští rok. Jak můžu postupovat dál? Je sms dostatečným důkazem, že mi dluží. Podotýkám, že v sms je uvedeno, že ví že mi dluží peníze za postel,ale ne o částku o kterou se jedná, v další, že nemá peníze a jestli mu počkám, v další info o exekuci a že opět nemá z čeho vrátit.
děkuji za radu a přeji hezký den Alena

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4685 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Podle mých zkušeností se SMS a maily považují za podpůrné a vedlejší důkazy. V daném případě by si soud předvolal žalovaného a vyslechl jej do protokolu. Dobré by bylo mít nějaké svědky a nákupní doklady.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Michal Kole

Když už má exekuci na plat, tak běžte za jeho exekutorem, a svojí pohledávku mu přidejte.
Ale problém je že nemáte papír.

A SMS asi nebude dostatečný důkaz, sice lze přetáhnout do PC a vytisknout, ale nelze zaručit, že to text nějak neupravíte k obrazu svému.

Soudci k elektronickým dokumentům moc nakloněni nejsou a legislativa taky pokulhává

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ravenne

Zkuste přemluvit známého, ať vám podepíše uznání dluhu. To, že ví, že vám dluží peníze, je sice pěkné, ale u soudu by se k tomu asi nepřiznal. SMS se sice obecně jako důkaz většinou uznávají, ale pokud máte jen tu jednu SMS, tak si nemyslím, že byste na tom vyhrála spor. Důležité je mít nějaký „papír“, nejlépe je hned při půjčce uzavřít smlouvu, ale na to už je pozdě. Zkuste tedy přemluvit známého, ať vám podepíše uznání dluhu – pokud se bude vymlouvat, tak je už předem jasné, že vám asi nic vracet nehodlá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Jako zkuste to, ale jestli to bylo ústní dohodou, tak z toho moc nevytěžíte. Já osobně bez papíru peníze nepůjčím. I když já jsem proti půjčkám obecně. Neříkám, že to vždycky je nevýhodné, ale takové ty půjčky mezi sousedy a tak. Nám třeba pomohla půjčka na nábytek od https://epujcka­.cz/pujcka-na-nabytek/ a taky se mě rodiče ptali, jestli nechce půjčit od nich. Ale pořádek dělá přátelé a kvůli penězům se už rozešlo tolik rodin, že se mi to fakt nechce riskovat.

Nový příspěvek