Avatar uživatele
Natt

RTG – následky, těhotenství

Když jsem byla dneska na RTG zubů a nedali mi takovou tu olověnou zástěru.. Nevím, jak to nazvat… Může to mít nějaké následky? Jak moc vlastně může to záření ublížit?
A druhá otázka.. Co kdybych byla náhodou těhotná, nevěděla o tom, tudíž jim to ani neřekla? Mohlo by to taky nějak ublížit plodu? (Těhotná nejsem, jen mě to zajímá.)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3774 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
arygnoc

dnes sa už používa smerové rtg žiarenie, ktoré má minimálny rozptyl – to znamená, že keď ste bola na snímkovaní zubu, ožiarená bola iba časť v okolí zuba – dokonca ani nos nie či oči.
pri rtg zubov ohrozenie prípadného plodu (ak by ste boli tehotná) v žiadnom prípade nehrozí, dokonca ani pri tzv štítkovaní (a tam je dávka rtg vyššia ako pri bežnom snímkovaní) – ale je proste rozumnejšie predísť rtg vyšetreniu, každý lekár vám to doporučí [čo keby predsa len sa niečo stalo – myslím tým únik rtg žiarenia cez špatné clonenie].

rtg žiarenie je v opakovaných dávkach nebezpečné i zdravému dospelému človeku, prípadnému zárodku (tak sa nazýva budúci človek pár dní po oplodnení vajíčka) môže uškodiť i menšia radiácia.

na druhej strane, keď by ste bola náhodou tehotná (to sa stalo naposledy pred skoro 2050 rokmi), tak by to je potom ťažké radiť.

preto si pred každým rtg vyšetrením urobte gravi test a budete vedieť, keď už teda neviete, či náhodou nie ste.

pokiaľ sa pohybujete v rovine čo by keby, tak doporučujem ten gravi test – aby keby bolo isto.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-musi-hlasit-tehotenstvi-na-rentgenu#discussion

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví