Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rada s detailem u zateplení

Zdravím,

budu zateplovat verendu, jedná se o přístavek k baráku, v současné době není ve verandě topení, ale to se plánuje zavést. Veranda je pouze stavěná z cihel. Chci ji zateplit zvenku polystyrenem na pěnu. Snad vše potřebné jsem si již nastudoval, jen bych se chtěl zeptat na pár detailů.
dle obrázku. cca kde začíná brizolůit a končí obklad bych dal zakládací lištu a polystyren. (tloušťka co dovolí další tech detaily, střecha okap. )
pod zakládací lištu by se tedy nalepil polystyren xps, ale rád bych se zeptal jak bude vypadat zakončení vespod?
s polystyrenem nemůžu jít souvisle pod terén, jelikož základ je asi o 10cm vystouplejší než zeď, takže polystyren bude končit na tom základu. Jak se polystyren zakončí?
obrázek d9eef2d80b
díky za radu

Předmět Autor Datum
"Zbytky rozpadlé asfaltové izolace.." A není to mokré? To bych pak nezateploval. EPS nad a XPS pod z…
sHpy00n 31.01.2013 10:30
sHpy00n
Bylo to stavěno už před vícero lety, a ten asfaltový pás tam byl volně vystaven povětrnostním vlivům…
vejvik 31.01.2013 12:43
vejvik
vejviku, 1) jak píše odborný kolega, zakládací lišta se dává jen vyjímečně, častěji se dává z neznal…
milan.cukrar 31.01.2013 19:39
milan.cukrar
Aha takže jestli to chapu, dam XPS rovnou na ten zaklad na zem a ne něj hned bude navazovat EPS a žá…
vejvik 31.01.2013 20:29
vejvik
Dle ETICSu se nesmí dávat jen štuk, páš je to slabá vrstva a může praskat. Dal bych EPS na dotek bří…
milan.cukrar 31.01.2013 20:39
milan.cukrar
To se blbě dělá na doraz s břízolitem. Není to jako styk hladké na hladké takže detail stojí za ho**…
sHpy00n 01.02.2013 11:05
sHpy00n
OT: Mimo soutěž. 2 - 3 mm štuku zase tak slabá vrstva není. Mnohdy je to více než šlechtěnky. Před p…
sHpy00n 01.02.2013 11:20
sHpy00n
Nemám problém s tím, začít 5cm nad základem zakládací lištou. Takže pod touto lištou bude stěna 5 cm…
vejvik 01.02.2013 11:49
vejvik
Samotnému XPS voda pochopitelně nevadí. To ani EPS. Tady jde spíš o samotný detail kdy XPS bude dosa… poslední
sHpy00n 01.02.2013 12:06
sHpy00n

"Zbytky rozpadlé asfaltové izolace.."
A není to mokré? To bych pak nezateploval. EPS nad a XPS pod zakládací lištou budou v jedné rovině? Pak je zakládací lišta na rozhraní zbytečná a přesunul bych ji 5 cm nad základ na založení XPS.

tloušťka co dovolí další tech detaily, střecha okap.

Ne, naopak tloušťka izolantu podle tabulky minimálně do žlutých, raději do zelených hodnot. Detaily střechy a okapu se vyřeší podle toho.

Bylo to stavěno už před vícero lety, a ten asfaltový pás tam byl volně vystaven povětrnostním vlivům, předpokládám, že pod zdivem je stále. Zeď mokrá není, nějaké nadměrné vlhko u zdi taky není. Maxilmálně teď od sněhu nebo když na to zaprší.
Myslel jsem, že zakládací lišta musí být, udělal bych to asi v jedné rovině, nebo s tou lištou, že by tam byl něco jako soklík, zkratka jen pro oko

do žlutých hodnod se vejít bude, plánuji nějakých 12cm izolace, ale víc se nevejde, a se střechou hýbat nebudu. Navíc co jsem koukal dle výpočtu jak se používá vnější a vnitřní teplota, tak se jedná jen o verandu na zutí bot, takže tam takové teplo jako doma v místnostech nikdy nebude, ale teď je to nevyhovuící, jelikož je tam zima jako venku.

spíš mi šlo o to, ten polystyren xps by se jen volně přiložil k základu, nebo tam musí bý nějaké oddělení

vejviku,
1) jak píše odborný kolega, zakládací lišta se dává jen vyjímečně, častěji se dává z neznalosti.
pokud je lepenka na okraji od sluníčka poškozena, tak lze opatrně odseknou omítku, vyškrábnout trošku malty ze spáry a navařit lepenku (pokud to je ale potřeba)
XPS plynule navazuje na EPS

Aha takže jestli to chapu, dam XPS rovnou na ten zaklad na zem a ne něj hned bude navazovat EPS a žádná lišta být nemusí. (krom tedy rohů a k rámu u oken jak jsem četl)

Ta lepenka by takto řešit šla, ale je to na severní straně kam moc neprší, a voda tam nemá od kud přitéct a zeď je suchá.

Ještě se zeptám na jeden detail, verandu zateplim, na polystyren pujde lepidlo s tkaninou a následně naštukuju. Jen se chci zeptat veranda navazuje na dům břízolitem, jak by jste provedli vnitřní rohy co bude navazovat zateplení a břízolit od domu, jen polystyren ke zdi domu přisadit nebo mezi dát nějakou lištu?

Děkuji za rady

To se blbě dělá na doraz s břízolitem. Není to jako styk hladké na hladké takže detail stojí za ho***. Tady bych se přikláněl k použití dilatačního profilu. Nelíbí se mi ale doražení XPS na základ. Budete muset styk ošetřit trvale plastickým tmelem a stejně bych měl obavu se zatečením pod XPS a nějaké neplechy z toho pramenící. Netvrdím pochopitelně že se tam něco bude dít, ale podle obrázku je to těsně nad terénem. Prostě se mně to nelíbí. Proto jsem uváděl zakládací profil 5 cm nad základem.

OT: Mimo soutěž. 2 - 3 mm štuku zase tak slabá vrstva není. Mnohdy je to více než šlechtěnky. Před pár roky jsme měli sáhodlouhou debatu na toto téma s techniky od Weberu. Ne že by se to kategoricky nesmělo, ale spíš to nedoporučují kvůli přilnavosti štuku na hladkou plochu lepidla vzhledem k vysokým teplotním změnám na povrchu fasády. Ve finále sami připustili že to možné je. Bez záruky ale. Hlavním argumentem byl významný podíl chemie - disperzí, adhezních složek ve šlechtěných směsích proti běžnému štuku. No a na závěr jsme je zbourali poznámkou proč by připouštěli běžný štuk když mají ve výrobním programu a prodávají štukovou stěrku. Pak jen bezradně pokrčili rameny.

Samotnému XPS voda pochopitelně nevadí. To ani EPS. Tady jde spíš o samotný detail kdy XPS bude dosazen na pevnou vodorovnou plochu, takže může dojít k zatečení a může se zde držet nějaké množství vody která buď zamrznutím, nebo dlouhodobou přítomností může zlobit. Kdyby to bylo na soklu alespoň 30 cm a výše nad terénem, pak s úpravou základu sešikmením neřeknu popel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru