Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Radiátor topí jen do 1/2

Dobrý den ,
poprosím o radu co s následujícím problémem.
Mám přízemní dům cca 200m2 vytápěný ÚT ( ústřední topení ) , novostavba , kombinace měď + plastohliník minimálním průměrů cca max.jako palec , všechny radiátory KORADO deskové s termoventilem a termohlavicí .
Narazil jsem na problém že první radiátor od kotle ( tento radiátor je v chodbě ) topí jen do poloviny . Půlka je horká půlka je studená - vodorovně .
Ostatní radiátory za tímto radiátorem topí normálně .
Zkoušel jsem odvzdušnit - nic, teče voda bez bublinek ,dále jsem u všech dalších radiátorů stáhnul hlavice na minimum a nechal čerpadlo na nejvyší stupeň tlačit vodu jen do tohoto radiátoru , nahoře byl vřící spodní část studená . Zároveň jsem zkoušel i odvzdušnit při všech ostatních uzavřených radiátorech a opět bez vzduchu krásně tekla horká voda .
Poradíte co s tím ? Ještě jsem si vzpomněl že vratka z rohoto radiátoru jde do falešné podlahovky - ve vratu namotaný had . Trubka vratky z radiátoru je pořád studená .

Děkuji za rady - pomoc .

Předmět Autor Datum
A na vratce z radiátoru do podlahy je co (termoventil, ruční uzávěr)?
Skipi 05.02.2012 10:12
Skipi
na vratce není nic , vratka jde do "centrální" vratky ...
tazatel 1 05.02.2012 12:14
tazatel 1
Tak je zpátečka napojená na tu podlahovku nebo ne?
Skipi 05.02.2012 14:18
Skipi
Píše ti že jo,je to blbě udělané,anžto to nevidíme poradit nejde.Kdo to dělal,reklamuj to.
Des 05.02.2012 15:50
Des
Ahoj , zpátečka - vratka z radiátoru jde do hada - falešné podlahovky - tzn.že vratka z radiátoru j…
tazatel 1 05.02.2012 22:34
tazatel 1
Dobrý večer,toto vypadá,že je to špatně spočítáno,použil jste tu vratku jako hada v podlaze,je to dl…
Lubomír 05.02.2012 22:57
Lubomír
Pokud vyloučím možnost neprůchodnosti (??) toho hada v podlaze, tak se nabízí snad jen možnost zavzd… poslední
Zerozero 05.02.2012 23:38
Zerozero

Dobrý večer,toto vypadá,že je to špatně spočítáno,použil jste tu vratku jako hada v podlaze,je to dlouhé vedení a domnívám se,že tenká hadice a tudíž velký odpor průtoku vody a zde je zakopaný pes.Zkusil bych nejdříve vyměnit termoventil za klasický a seřídit na největší průtok teplé vody do radiátoru.Další řešení,připojit zpátečku radiátoru kratší cestou,vyhnout se hadovi v podlaze.Ještě jedna důležitá maličkost,má radiátor dostatečný spád do zpátečky?I když máte oběhové čerpadlo, nastanou situace,že ten spád je velice důležitý.:-)

Pokud vyloučím možnost neprůchodnosti (??) toho hada v podlaze, tak se nabízí snad jen možnost zavzdušnění podlahové části. Múže tam být bublina, kterou průtok vody nedokáže vyhnat do hlavní zpátečky a pak přes kotel do místa kde jde vzduch vypustit. Pokud není podl. část vyspádovaná, což v rovině podlahy jde dost ztěží, tak při odvzdušňování na radiátoru vzduch tudy neodejde.
Každopádně odvzdušňovat při vypnutém čerpadle, lze-li to, tak při uzavřeném přívodu teplé vody od kotle, aby voda k odvzdušňovacímu místu šla pozpátku.
Pokud se to nepovede, může to být proto, že přes odvzdušňovací prvek je malý průtok, který nestačí na vytlačení vzduchu. Potom by mohlo pomoci, (v bytě trochu pohroma, únik vody), odpojit uzavírací ventil (termohlavici) od radiátoru, uzavřít přívod teplé vody k radiátoru a bublinu vytlačit zpětným větším proudem ze zásoby v expanzce do radiátoru. Potom vše smontovat zpět, nepouštět čerpadlo, neotvírat přívod teplé vody, doplnit expazku, odvzdušnit radiátor (raději všechny),opět doplnit úbytek vody, tlakovou expanzku dotlakovat a až potom otevřít uzavřené ventily a pustit čerpadlo. Snad to pomůže :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru