Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace otáček elektromotoru

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli jde například regulátor z vrtačky, kde se reguluje rychlost otáček elektromotoru stlačením spínače, připojit nějak k otočnému zařízení, aby se ta regulace prováděla ne stlačením ale otáčením nějakého spínače. Jestli na to jde použít ten regulátor z vrtačky a udělat ho na otáčení. Děkuji za odpovědi.

A pak bych se chtěl zeptat, co všechno potřebuji na regulaci otáček u elektormotorů. Mám tři, dva z pračky, myslím že jsou o výkonu 360W a mají asi 3600ot./min. A pak mám jeden slabší. Potřeboval bych, aby se daly všechny najednou připojit do zásuvky a aby se u každého zvlášť dala regulovat rychlost otáček. Moc děkuji za odpovědi a za rady.

Předmět Autor Datum
udělat ho na otáčení. Zapátrej ve sběrném dvoře, vysavače mají otočný regulační knoflík.
čumil_old 06.11.2013 18:33
čumil_old
Regulace otáček třeba ve vrtačce se dřív dost řešila třeba v Amatérském rádiu. Jde o to, jestli je t…
Yarda 06.11.2013 21:26
Yarda
chci to použít na tenisový nahrávací stroj. Jen jsem chtěl vědět prosím Vás, jak je ten regulátor v…
Tomáš 1987 06.11.2013 22:09
Tomáš 1987
v tej vrtacke to bude zrejme tiez potenciometer, len posuvny, to predsa uvidis, a da sa to aj zmerat…
MM.. 06.11.2013 22:12
MM..
zdravím su ještě mladej kluk teprve půl století starej, ale komutátorovej motor v pračce sem ještě n…
zetka 06.11.2013 22:21
zetka
Zdravím, já nevím, jaký druh motoru to je, protože se v tom nevyznám, prostě je to takový ten klasic…
Tomáš 1987 06.11.2013 22:26
Tomáš 1987
Su na nich nejake napisy? Vies ich sfotit? Ptz ak to neni komutatorovy (s uhlikom) tak to nezreguluj…
MM.. 06.11.2013 22:37
MM..
Foto sem nejde vložit, mohu zaslat třeba na mail. Ale jsou tam tyto nápisy, údaje: značka: Mertz, 12…
Tomáš 1987 06.11.2013 22:57
Tomáš 1987
Fotky sem mozu vlozit registrovani. Neregistrovany mozu dat fotky trebars na imageshack.us, a sem da…
MM.. 07.11.2013 01:04
MM..
ja som videl v nejakom navode k nejakej sikmookej whirpol ci co ze to moze piskat lebo sa tam tru uh…
MM.. 06.11.2013 22:28
MM..
Jsou asynchronní i stejnosměrné (komutátorové) motory do praček.
U krysy 06.11.2013 22:35
U krysy
ale ať nejsu jen protiva motor z pračky(domácí ne průmyslové tam může být motor tří fázový). tak ten…
zetka 06.11.2013 22:44
zetka
Tak děkuju, já stejně budu muset vyhledat někoho kdo tomu rozumí, protože i když budu mít ten regulá…
Tomáš 1987 06.11.2013 22:53
Tomáš 1987
Komutátorové motory jsou už u moderních praček nejběžnějším pohonem, lépe se regulují, převod je u n…
Uroboros 07.11.2013 07:35
Uroboros
"zetka" - Tak jsme asi stejně staří, ale koukáme každý do jiný mašiny - většina praček dnes používá… poslední
mirektatra 09.11.2013 08:18
mirektatra
Regulátor k vrtačce si můžeš dokoupit nebo zvolit jiný regulátor pro stejnosměrné motory nebo stmíva…
U krysy 06.11.2013 22:22
U krysy
Motor který se dá regulovat jednoduchým regulátorem se pozná tak, že má vinutý rotor a uhlíky. Potom…
Zerozero 08.11.2013 02:01
Zerozero

Regulace otáček třeba ve vrtačce se dřív dost řešila třeba v Amatérském rádiu. Jde o to, jestli je to motorek s komutátorem, tam se to dá řešit tyristorovým regulátorem s potenciometrem, většinou otočným, ve vaší vrtačce je asi lineární, nebo jestli je to asynchronní motor s kotvou nakrátko, tam v případě třífázového motoru je nejlepší frekvenční měnič, může být problém, jestli při tomto použití bude stačit chlazení motoru. U praček budou motory asi nějaké speciální jednofázové s několika vinutími - pro nízké otáčky a změnu směru při praní a pro vysoké otáčky při ždímání.
K čemu to chcete použít?

chci to použít na tenisový nahrávací stroj. Jen jsem chtěl vědět prosím Vás, jak je ten regulátor v té vrtačce, jestli ho mohu použít a změnit, aby se ovládal místo stlačením nějakým otočným spínačem?

v tej vrtacke to bude zrejme tiez potenciometer, len posuvny, to predsa uvidis, a da sa to aj zmerat.
Zmysel toho prispevku vyssie bol hlavne upozornit na to ze neni motor jak motor a neni regulator jak regulator, a neda sa zapajat co ta napadne kam ta napadne. Ale tie z pracky budu asi tiez komutatorove (len nebudes vediet ktore vinutie zapojit jak a preco) takze skusit to mozes.

Zdravím, já nevím, jaký druh motoru to je, protože se v tom nevyznám, prostě je to takový ten klasický novější motor v hliníkovém pouzdře s úchyty. Jen potřebuju vědět, co potřebuju k tomu, abych mohl regulovat otáčky u všech tří motorů nezávisle na sobě, mám dva stejné z pračky a jeden z nějakého větráku.

ale ať nejsu jen protiva motor z pračky(domácí ne průmyslové tam může být motor tří fázový). tak ten motor by měl jít regulovat změnou napětí a proudu, což reulátor z vrtačky dělájeho použití je ovšem komplikovaný, tady bych se přimlouval za regulaci z vysavače umí totéž a dá se sním líp pracovat. navíc je stavěnej na větší výkon.
asi tě může odradit jeho konstrukce zdáse ti,že regulátor z vrtačky je takovej víc pohromadě. ale ten ve vysavaču je prakticky stejnej, jen z něj vedou dva drátky na vypínač dva na potenciometr dva na přívod a poslední dva k motoru. když se na to podíváš takto určitě se rozhodneš pro něj.

"zetka" - Tak jsme asi stejně staří, ale koukáme každý do jiný mašiny - většina praček dnes používá komutátorové motory právě pro jednoduchost jejich regulace. Obávám se ale, že tím konstruktér vytvoří v pračce "kurvítko",kterým omezuje její životnost a tedy zabezpečuje trvalý odbyt výroby :-(.

Motor který se dá regulovat jednoduchým regulátorem se pozná tak, že má vinutý rotor a uhlíky. Potom je možné použít regulátor z vysavače, jak zde bylo zmíněno. Pro větší výkon je ale potřeba triak vybavit větším chladičem, protože ve vysavači je chlazen velkým proudem vzduchu, tak je chladič malý.
Nebo je možno třeba použít stavebnici http://stavebnice.postreh.com/select.php?link=PT01 9 cena asi 200,-.
Regulátor z vrtačky by šel použít také, musel by se zapojit otočný potenciometr místo původního posuvného v tlačítku ale bylo by potřeba změřit hodnotu. Ale to se mi zdá nevýhodné, jako náhradní díl bude dost drahý, navíc ve většině vrtaček je řešen jako půlvlnný, reguluje jen z části a od určitých otáček nastoupí pomocný spínač v tlačítku a vrtačka běží naplno.
Tím nelze otáčky regulovat v celém rozsahu.
Dalším kritériem je, jak mají být regulované otáčky stabilní, vzhledem k zátěži motorku. Jednoduché regulátory regulují tak, že je výkon motoru měkký, to znamená, že nastavíme li otáčky a pak zvýšíme zátěž, tak motor zpomalí. Tak se chová například regulátor z vysavače. Pokud by byly větší nároky na stabilitu, je nutný reg. se zpětnou vazbou, který je složitější.
Například http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/Regulator%2 0rychlosti%20motoru.htm má zpětnou vazbu, ale reguluje jen v omezeném rozsahu. Zapojením je to regulátor z vrtačky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru