Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace topení

Zdravím všechny s následujícím dotazem:
Vytápím dům plynovým kotlem s nuceným oběhem. Kdysi dávno byl standard regulece prostorovým, pokojovým termostatem. Toto je už asi pase, tak jsem na všechny radiátory v domě (13 ks) nainstaloval termostatické hlavice s ventilem. A teď mě zajímá jestli se nestane nějaký průse*, když se všechny pokoje vytopí, a vlastně se uzavřou všechny ventily. Jak bude fungovat oběhové čerpadlo, když všechno bude zavřené?

Díky za informace, případně rady jak to ještě vylepšit.

Předmět Autor Datum
Já jsem z tohoto důvodu nedal termohlavice všude, ale jen do menších pokojů a v místnosti, kde je sa…
Prasak 11.10.2011 18:45
Prasak
Kotel potřebuje odněkud vzít informaci, že už není potřeba topit a tu právě bere z prostorového čidl…
Jiří M. 11.10.2011 22:26
Jiří M.
Přesně jak píšou předešlí diskutující. V kotli by mněl být bezpečnostní termostat. který zabrání pře…
Matyas xl 11.10.2011 22:45
Matyas xl
Na kotli se má nastavit teplota podle venkovní teploty (máš-li ekvitermní regulaci, zajistí to venko…
Filuta 12.10.2011 00:24
Filuta
Díky všem za info, ale ekvitermní regulaci nemám, a pokojový termostat jsem vyhodil, protože nebyl n…
Karelst 12.10.2011 07:29
Karelst
Já jsem si pořídil bezdrátový programovatelný termostat z Jablotronu (dřív jsem měl podobný od Conra… poslední
Yarda 12.10.2011 10:48
Yarda

Já jsem z tohoto důvodu nedal termohlavice všude, ale jen do menších pokojů a v místnosti, kde je samotný termostat, tedy obývák, jsem nechal obyčejný kohouty, takže kotel spíná podle teploty největší (a prakticky nejchladnější) místnosti v bytě. Pokoje jsou vyhřátý dřív, takže tam hlavice radiátory zavřou, zatímco v obýváku se topí, dokud je třeba a dochlazení proběhne tamtéž.

Kotel potřebuje odněkud vzít informaci, že už není potřeba topit a tu právě bere z prostorového čidla, které se správně umísťuje do místnosti,která potřebuje nejvíce tepla a správně by neměly resp. nesmí být v té místnosti namontovány ony termostatické hlavice. To proto, že hlavice je vlastně druh regulátoru a kotel podle čidla se snaží regululovat teplotu v místnosti také. O docílení teploty by se snažily dva regulátory, které o sobě "neví" a to nemůže fungovat správně. Dokonce snad i v návodu kotle nebo regulátoru kotle možná najdete poznámku, že v refenční místnosti nesmí být term. hlavice.

Přesně jak píšou předešlí diskutující. V kotli by mněl být bezpečnostní termostat. který zabrání přehřátí kotle. Znamená to , že v případě uzavření všech termoventilů bude ještě chvíli topit, než dosáhne onu kritickou teplotu a vypne se.To je ale pro případ nějaké havárie. Mělo by to být ale tak, že např v obýváku - největší vytápěné místnosti, bude elektronický termostat a na topeních budou obyčejné ventily.V ostatních místnostech pak už termohlavice.

Na kotli se má nastavit teplota podle venkovní teploty (máš-li ekvitermní regulaci, zajistí to venkovní teplotní čidlo spolu s nastavenou otopnou křivkou). Takže když kotel nemá "odbyt" tepla (všechny termoventily jsou zavřené), dosáhne rychle nastavené teploty a vypne. Čerpadlu chod do zavřeného potrubí nevadí, pak se také vypne. Pochopitelně jsou ještě další bezpečnostní termostaty, kdyby něco selhalo aby se kotel nezačal vařit a nerozpáral se. Pokojový termostat by se měl dát do nejstudenější místnosti, aby zajistil vytopení na pořádnou teplotu všude, teplotu místností snižujeme právě termohlavicí na radiátoru. Někteří lidé dají porostorový termostat do obejváku, aby si tím řídili teplotu přímo tam a doufají, že i v jiných pokojích to bude v pohodě.

Díky všem za info, ale ekvitermní regulaci nemám, a pokojový termostat jsem vyhodil, protože nebyl namontován ve studené místnosti, ale podle praxe z 80 let byl v obýváku, tedy v relativně teplé místnosti. Kotel pak vypnul, ale v ostatních místnostech ještě teplo nebylo. Proto jsem dal ty termoventily. Takto se zdá, že to funguje dobře, jenom mě zajímalo jestli nebude vadit čerpadlu, že nekoluje voda. A jak tady čtu, tak snad nevadí. Tak to nechám zatím tak a čas ukáže. Kotel vypíná na základě teploty nastevené přímo na něm. Tedy ne až při havarijní teplotě.
Díky všem za příspěvky.

Já jsem si pořídil bezdrátový programovatelný termostat z Jablotronu (dřív jsem měl podobný od Conrada, ale s tím jsem nebyl spokojený) tak nemám problém přenést jej do místnosti ve které se má hlídat teplota.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru