Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce kamenného starého domu

Dobrý den,nabírám pár dobrých rad na rekonstrukci kamenného domu. Je to starý dům po Němcích kamenné 60cm zdivo. Kompletní rekonstrukce oken,podlah,zateplení fasady a stropu.Dům má přízemý z poloviny ve svahu zasypané zeminou a je neizolovaný a vlhký neb ze zádu je sklep a vněm protíká voda a jde asi zdřejmě po dům,první patro a podkroví chci také zateplit. Každá rada nebo nějaký odkaz vítán. Jáke mám udělat okna špaletová? jaké skladby na stropy a na podlahu do přízemý? Jaká je dobrá izolace isover? Přizvat projektanta nebo se do toho pustit sám? Zateplení střechy máme eternit na bednění,krokve 12cm,jakou skladbu? Izolace přízemý odkopat a nopovou folii a drenáž? Co ta voda ve sklepu ? něják my tam nevadí ale možná asi domu tam vadí?Zateplení fasády myslím že dobrá by byla provětraná fasáda,vata a prkna? Kolik vaty 10cm? Spolehlivá značka kotlu na pevná paliva každá rada je dobrá. Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Spyh* sem dal tenhle odkaz, co všechno se dá s mokrým domem udělat. Udělat lze mnoho, ale posoudit c…
čumil_old 06.03.2011 18:31
čumil_old
Stavba pokročila,barák od izolován nopovou folii a drenážní rourou.Ale barák si pořád bude brát vlch…
maggi 23.07.2011 20:38
maggi
Také jsme opravovali starý kameňák.My jsme dali okna dřevěná špaletová,aby to bylo jak dřív.Do oken…
cuc 24.07.2011 00:13
cuc
Po třech měsících se vlhkost moc nehne, ale dvě topné sezony (a větrat!) a bude to jiná. Já jsem u o…
kejki 25.07.2011 12:20
kejki
jestliže nevložíte vodorovnou hydroizolci, barák bude vždy vlhký až mokrý. (To je fyzika)
milan.cukrar 25.07.2011 15:25
milan.cukrar
Tak okna jsme rozhodly,eurookna s trojsklem. Vodorovnou izolaci v kládat nebudem neb to by bylo kopl…
maggi 29.07.2011 19:29
maggi
Zdravím Určitě by měla pozednice sedět přímo na věnci a pásovina kolmo. Ale my děláme , že do věnce…
miri 29.07.2011 23:02
miri
OKNA - Koupil sis starý kamenný dům, abys do něj dával plastová okna??? To zní dost divně, ale zálež…
Anders 05.08.2011 13:36
Anders
Dřevo nedýchá, pokud je okno netěsné je špatné dřevěné, jako plastové. Jen si člověk musí u těsných… poslední
kejki 08.08.2011 00:11
kejki
Pokud je nopovka provedena správně včetně detailů a ukončení, pak nevidím důvod, proč by neměla fung…
sHpy00n 02.08.2011 21:49
sHpy00n
Nemá se dávat dvojsklo ven, jednoduché dovnitř?
kejki 08.08.2011 00:10
kejki

Stavba pokročila,barák od izolován nopovou folii a drenážní rourou.Ale barák si pořád bude brát vlchkost od spodu. Ted řešíme okna budem zateplovat 15cm vaty. Chtěli bychom dřevěné ale 24 oken je slušná suma penez za ně. Projektant nam navrhnul okna z trojsklem 0.9 u. Tak i tak se bude muset větrat tak nevíme co za okna dřevo? nebo plast? Když ty okna osadíme zaroven z venkovní zdí s ohledem na zateplení tak nám vzniknou v prízemí vnitřní parapety cirka 60cm. Má někdo nějaký nápad jak to pořešit?

Také jsme opravovali starý kameňák.My jsme dali okna dřevěná špaletová,aby to bylo jak dřív.Do oken se dávají na léto kytky a venkovní jsou stále otevřená.Vypadá to jak Slunce seno jahody.Jen z okna nikdo nevyje.Tu hlínu za barákem jsme odkopali a udělali tam zahrádku2m širokou.Mokro je pryč i bez odvodnění.Nevím proč chcete zateplovat zdi,u 60cm,je to jedno.Nepromrzne.

Po třech měsících se vlhkost moc nehne, ale dvě topné sezony (a větrat!) a bude to jiná. Já jsem u oken vyboural vždycky zeď až k podlaze a vyzdil hubenější+izolace, docela se mi ty niky líbí. V patře mám parapety jak píšete. S izolací počkejte, až to bude sušší, ona i ta skelná vata dokáže natáhnout dost vody.

Tak okna jsme rozhodly,eurookna s trojsklem. Vodorovnou izolaci v kládat nebudem neb to by bylo koplikované za domem máme sklep metrové zdi.strop klemba,je ve skále a na podlaze sklepa je malá studánka. Dnes nám poslal projektant detail o ukončení střechy,mě se tam nezdá to ukotvení pozednice pásovinou divně naohýbanou. Myslím že pozednice by měla sedět rovnou na věnci a pasovina kolmo k pozednici. Nebo se mýlím? Co myslíte?

Zdravím
Určitě by měla pozednice sedět přímo na věnci a pásovina kolmo.
Ale my děláme , že do věnce přímo zabetonujeme pásovinu nebo silnější plocháč, který se opře o pozednici a pak se příšroubuje. Je pravda, že je to samé vyměřování, ale výsledek perfektní.

OKNA -
Koupil sis starý kamenný dům, abys do něj dával plastová okna??? To zní dost divně, ale záleží na tvém vkusu - a na tom, jestli je vlastně záměrem, aby to vypadalo "jako za stara", nebo "dnešní normální barevná krabička" ...

Cena si většinou nerozumí se stylem, tak to holt bývá.

Nemluvě o tom, že dřevěná okna "dýchají" a přispívají k lepšímu klimatu OBZVLÁŠTĚ ve starším a vlhčím domě...

Radši bych tedy dával dražší dřevěné a postupně (každý rok několik), než levnější plasťáky ihned... Ty patří do paneláku s dokonale suchým vzduchem.

Pokud je nopovka provedena správně včetně detailů a ukončení, pak nevidím důvod, proč by neměla fungovat. Příliš hlubokých vnitřních parapetů bych se obával. Docela jistě se okna budou rosit. U špaletových oken toto nehrozí. Vnitřní křídlo s dvoj, trojsklem, vnější zasklené jednoduše.
Detail ukotvení pozednice je naprosto v pořádku. V době předbetonové se pozednice u krovů bez plné vazby s vaznými trámy kotvila obdobným způsobem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru