Avatar uživatele
Zapfen

Restaurace: zkušenosti s nabízením vody zdarma – vyplatí se?

Zajímalo by mě, jak se rentuje nabízení vody zdarma. Zda se lidé skutečně rádi vracejí a více utrácejí, nebo stoly obsadí studenti s notebookama? Upravujete nějak pitnou vodu, nebo ji podáváte tak, jak teče z kohoutku?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? petra15 před 3656 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mojitek

stručně : voda zdarma se nabízí jen v luxusnějších podnicích kde se to rozhodně „vyrentuje“ na něčem jiném…
Doplňuji:
Hamon : i kdyby voda z kohoutku stála 10 kč /1 litr tak se jí vyplatí podávat zdarma.Jsou to podniky kde kafíčko stojí asitak jako jinde v obyčejný restauraci celý menu.

Upravil/a: mojitek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
suaeda

Vodu si běžně objednávám v některých restauracích k polednímu menů. Většinou ji bez problémů přinesou. Na druhou stranu v některých kavárnách ji nedají a nechtějí přidávat jako základní věc ke kávě espresso.
Restaurace a kavárny rozhodně neprodělají na vodě zdarma. Samozřejmě nejdeme do těchto podniků si jen sednout ke sklenici čisté vody, která bude zadarmo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
petra15

To ale nemyslís vázne…dát lidem jen vodu…a ani né perlivou minerálku…a to je ta chyba, kterou v Cechách casto delají…Já znám v Berlíne restauraci, kde zákazník za jídlo platí kolik chce, treba 1 €…to by v Cechách neslo?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hamon

1m3 je 1000 litru. Pri prumerne cene hluboko pod 100 Kc/m3 to je necelych deset haleru za litr. Obvykle se pije z dvoudecek, to je pet sklenic do litru. Jestli pocitam spravne, jedna sklenice tak vyjde na necele dva halere. Staci odpoved?

Neco jineho by bylo, kdyby vodupijici obsadili cely lokal a hladovci si nemeli kam sednout, ale to jsem jeste nikdy nikde nevidel.
Doplňuji:
Abys nemel malo informaci pro rozhodovani, jestli se to vyplati, tak pri plne obsazenosti restaurace o sto mistech, prumerne dobe piti vody pet minut a ctrnactihodinove otviraci dobe to dela 10 080 Kc za mesic :)

Upravil/a: Hamon

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
huxa

Hamon evidentně nikdy restauraci nevedl, popř. je čuně a neumývá po cizích lidech skleničky 🙂

Nevyplatí se, ovšem pokud budeš mít vodu zdarma pouze při objednání pokrmu, ani na tom nebudeš škodný (víceméně).
Při hloupém hrnku vody-číšník musí vzít sklenici, napustit do ní vodu, donést ji hostovi, následně odnést sklenici, umýt ji a vyleštit.
Tudíž kromě ceny vody se musí započítat také cena sklenic, jejich umytí a hadřík. K tomu všemu číšníkův čas, který vyjde nejdráže. Pokud ovšem číšník hosta bude obsluhovat tak jako tak a přidá jen na podnos sklenici vody, hned se jeho využitý čas sníží a při větší obsazenosti restaurace je toto rozdíl mezi potřebou dvou či tří číšníků.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kroutak

Pokud nenabizite hostum primo vodu z vodovodu, tak provozovani nejakeho vydejniku něco stoji (filtrovani, chlazeni…). Cena kolem 30k (do rest. spis za 40 jako http://www.esi­nop.cz/vyrobni­ky-sody). Ale jakuz padlo, hlavni naklady jsou noseni, myti sklenic… Klidne bych si za upravenou tocenou připlatil. Ale zpoplatnit jen kouhoutkovou je divny stejne jako nenabizet tocenou vodu vubec.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mojitek

kroutak : většinou se jedná o vodu z vodovodu nebo kupovanou kde 1,5 litru stojí cca 4 kč.Jinak z kohoutku je asi nejkvalitnější a nejchutnejsi (teda aspon v Praze).Jinak ty náklady : „nošení“ – 1) obsluha je tam tak či tak a rentuje se jí to na dýškách(v takových podnicích obzvlášť).

  1. „mytí sklenic“ – šoupnou to do myčky s ostatním nádobím.

Náklady nula nula nic..

před 3649 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hamon

huxa: ne, restauraci jsem nikdy nevedl, dikybohu mam na vic. Ale nadobi snad myjes tak jako tak, at je obsah zdarma nebo zaplaceny.

před 3656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
huxa

Jenže pokud obsah podáváš zdarma, nikde na umývání sklenic nevezmeš peníze.

před 3656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hamon

A jestli jako podnikatel musis resit, jestli si muzes dovolit vrazit do klientu byt i par desetikorun mesicne, pak bys to mel zabalit. Ekonome.

před 3656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hamon

A na kolik si myslis, ze to umyti vyjde? Mimochodem, rano nedejbuh po nejake delsi pauze, sklo nemyjes a cekas, az ti za to nekdo zaplati?

před 3656 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání