Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Restaurování nábytku

Dobrý den, pročetla jsem diskuze a odpověď jsem nenašla, proto se ptám, zda mi, prosím, můžete poradit. Získala jsem starou skříňku, odhaduji, že maximálně 100 let. Postupně jsem ji rozebrala, rozklížila, zbavila několika vrstev barvy, obrousila. Některé díly už byly hodně zničené, tak jsem si je nechala vyrobit znovu. Zbývající obroušené kusy se jeví jako zdravé dřevo. Než skříňku znovu smontuji dohromady, chtěla bych to staronové dřevo nějak ošetřit. Chtěla bych zachovat přírodní vzhled skříňky, pouze nalakovat bezbarvým lakem. Hodlám ji plně využívat, ale chci ji zachovat co nejdéle v perfektní kondici. Poradíte mi, prosím, čím se dá to dřevo napustit nebo natřít, aby bylo chráněno před různými broučky a jinými vnějšími nepříznivými vlivy a aby nezměnilo vzhled. U nás v drogerii - barvy - laky jsou "odborníci", co vezmou pixlu z regálu, přečtou si návod a řeknou, že tohle je dobrý....
Máte někdo zkušenosti? Poradíte, prosím.
A samozřejmě je pro mě důležitá i cena :-)
Děkuji a přeji všem hezký den.

Předmět Autor Datum
Pokud v tom není červotoč, tak zbytečně ničím nenapouštět. Jinak např. bezbarvý Bochemit. Na povrch…
Uroboros 25.03.2014 11:15
Uroboros
Starý nábytek se voskuje. Kdysi se používala povrchová úprava voskem, nebo šelakem. Rozhodně bych na…
bsa 25.03.2014 12:19
bsa
Mořidlo určitě ne. To změní barvu, ale nábytek neochrání před vlhkostí. A kresbu taky nezvýrazní, na…
davča2 28.03.2014 07:08
davča2
Kdysi jsem se tím trochu zabýval. Pokud chcete lesklejší, zvýrazněný povrch, tak šelak. Ale upozorňu…
Ara 25.03.2014 12:37
Ara
Děkuji za rady. Na dřevě nejsou vidět žádné cestičky, po obroušení voní. Chtěla jsem ho něčím napene…
Ema 25.03.2014 18:43
Ema
špatně jsi četla: před tebou sepíše-rozpuštěný v lékařském benzínu, nanášení klůckem...já bych dopor…
paul 25.03.2014 21:56
paul
poradí jak na to, aby byl čistý.... Kup mezistěny ve včelařských potřebách ;-) a i jako včelař bych…
Uroboros 25.03.2014 22:19
Uroboros
Děkuji! Abych pravdu řekla, začíná to být věda :-) Jsem moc ráda za všechny rady a moc děkuji, aspoň…
Ema 25.03.2014 23:22
Ema
Psal jsem lakařský ne lékařský. Je to benzín určený jako ředidlo barev. Lékařským nic nezkazíte, ale…
Ara 26.03.2014 07:04
Ara
V podstatě máte podle rad zde vyřešeno, ano šelak i vosk. Pokud by jste chtěla hotový nátěr, tak exi…
Otazník. 26.03.2014 07:20
Otazník.
Všem vám moc děkuji! Pokud dovolíte, až bude dílo hotové, vložila bych fotografii na ukázku :-)
Ema 27.03.2014 07:51
Ema
Kousek na zkoušku. Nemusíte hned ošetřovat celou skříňku, ale vyzkoušejte si vaši metodu a přípravky…
náhodný 27.03.2014 08:31
náhodný
Doporučuji Vám následující postup: 1.vezměte kousek, který byl hodně zničený a najděte na něm část,…
trossau 27.03.2014 18:33
trossau
Mořidlo bych právě nechtěla, chci zachovat dřevěný vzhled, když už jsem si s tím dala tu práci. Sem…
Ema 28.03.2014 10:45
Ema
Bude to standardně vykytované a vybroušené. Rozhodně nedloubat, nebo bude následovat oprava. Lihové…
Uroboros 28.03.2014 11:11
Uroboros
U toho obrázku je i celkem pěknej článek: http://www.nasehobby.cz/trochu-o-moreni-a-moridlec h/
Uroboros 28.03.2014 11:12
Uroboros
Perfektní článek, už mám celkem jasno :-) poslední
Ema 31.03.2014 07:56
Ema
opravami starožitného a starého nábytku se zabývám přes 30 let. Doporučil jsem Vám prakticky nejjedn…
trossau 28.03.2014 21:19
trossau
Děkuji, vyzkouším. I když ten krém mi příjde fakt divný :-) Ale zkusím. Děkuji
Ema 31.03.2014 07:54
Ema

Pokud v tom není červotoč, tak zbytečně ničím nenapouštět. Jinak např. bezbarvý Bochemit. Na povrch bych pak doporučil lihové mořidlo (zvýrazní kresbu dřeva) a následně voskové. Lak je sice lak, ale pokud se neprovede profesionálně, tak to taky může celou práci zničit a může se pak začít brousit hezky znova. Navíc jen bezbarvý lak nebývá nic moc, protože to dřevo tolik nevynikne. Minimálně bych šel do nějakého lazurovacího laku.

Mořidlo určitě ne. To změní barvu, ale nábytek neochrání před vlhkostí. A kresbu taky nezvýrazní, naopak ji překryje jinou barvou.
Nejlepší je obyčejná fermež. Ta zvýrazní kresbu a ochrání dřevo před vlhkostí a myslím že i před škůdci.

Kdysi jsem se tím trochu zabýval. Pokud chcete lesklejší, zvýrazněný povrch, tak šelak. Ale upozorňuji, že jedna nebo dvě vrstvy nestačí. Musíte nanést deset nebo i dvacet vrstev. Nanáší se to tamponem (obal nejlépe z lněného plátna, vevnitř z bavlny).
Na matnější nábytek jsem používal včelí vosk, rozpuštěný v lakařském benzínu. Nanášeno opět tamponem. Pokud chcete zvýraznit kresbu dřeva, udělejte jednu vrstvu šelakem a další voskem.

Pokud chcete povrch barevně sjednotit, pak lihovým mořidlem. Po namoření povrch vykartáčovat měkkým kartáčem, nebrousit.

Děkuji za rady.
Na dřevě nejsou vidět žádné cestičky, po obroušení voní. Chtěla jsem ho něčím napenetrovat jen preventivně. Pokud to není zapotřebí, tím lépe.
Co se týká toho vosku - mám kamaráda včelaře, od kterého beru med. Když si od něj vezmu vosk, stačí ho zahřát a rozleštit na všechny části před sestavením? Bude to tak správně? Bude to stačit?
Moc děkuji!!!

špatně jsi četla: před tebou sepíše-rozpuštěný v lékařském benzínu, nanášení klůckem...já bych doporučil ho ale nejdříve roztavit a přes jemné sítko přecedit aby tam nebyly kouska ale čistý vosk, včelař ti určitě poradí jak na to, aby byl čistý....

poradí jak na to, aby byl čistý....

Kup mezistěny ve včelařských potřebách ;-) a i jako včelař bych raději koupil hotový homogenní výrobek se správnou koncentrací a jistým výlsedkem při použití dle návodu, než si restaurovanou skříň zku_vit vyráběním vlastního "nátěru". Beztak to o nic levněji nevyjde, jen výsledek bude horší a člověk si přidělá dost práce...

I tak bych dal dolu ještě i to lihové mořidlo, zvláště když byl nějaký díl doděláván. Na to až vosk nebo olej.

Děkuji!
Abych pravdu řekla, začíná to být věda :-) Jsem moc ráda za všechny rady a moc děkuji, aspoň neudělám zbytečné chyby, i když s nějakým procentem počítám, jsem naprostý laik, nadšenec a optimista :-)
Jste velice laskaví, že se mi věnujete, cením si toho.

Psal jsem lakařský ne lékařský. Je to benzín určený jako ředidlo barev. Lékařským nic nezkazíte, ale je zbytečně drahý. Jako vosk jsou nejlepší nové mezistěny úlu, jsou čisté. Nalámete na malé kousky a necháte pomalu rozpouštět, trvá to i několik dnů, podle vosku. Pak slijete do jiné nádoby, přecedit nemusíte, malé kousky měkkého vosku se dobře roztírají.
Pokud narazíte na menší prohlubeň, můžete ji vyplnit voskem. Nejlépe změkčeným v benzínu. Nahřátý, bůhví proč,tak dobře nedržel :-)

V podstatě máte podle rad zde vyřešeno, ano šelak i vosk. Pokud by jste chtěla hotový nátěr, tak existují voskové oleje, mrkněte se po nich, tuším že to dělá firma Osmo (asi nejen ona). Viděl jsem tím ošetřenou novou roubenku zevnitř včetně kuchyně a byla to paráda.

Kousek na zkoušku.
Nemusíte hned ošetřovat celou skříňku, ale vyzkoušejte si vaši metodu a přípravky buď na nějakém jiném podobném dřevu, nebo alespoň na kousku (třeba vzadu nebo vespodu), který nebude vidět /podobně jako si vyzkoušíte čistidlo při čištění umazaného kabátu někde na lemu uvnitř, aby neúspěšné pokusy nebyly vidět/.

Už tu někteří rádci radili šelak, přidávám se k šelaku, ale chce to mistra, který to umí, nebo to umí dobře vysvětlit a v průběhu práce poradit. V Davli je zkušený truhlář - nábytkář, který nám kdysi postup šelakování a konečnou povrchovou úpravu popisoval a radil. A je to fakt věda, znalosti a zkušenosti.

Na různé broučky, jak píšete, jsou různé přípravky, většinou toxické a nábytek se pak nesmí použít pro ukládání potravin, dotýkání rukama nebo pro děti, ale jenom na koukání v muzeu. A navíc mají své typické zbarvení a pach /zápach/.

Doporučuji Vám následující postup:

1.vezměte kousek, který byl hodně zničený a najděte na něm část, která je ještě v pořádku
2.Povrch dobře očistěte smirkovým papírem (začněte č.120 a končete kolem 400)
3.Otřete vlhkým hadrem, který nepouští chlupy a nechte uschnout
4.Vybraným odstínem lihového mořidla namořte.
5.Po uschnutí mořidla jemně přebrušte smirkovým papírem okolo 400
6.Otřete vlhkým hadrem - viz. bod 3
7.Takto ošetřený povrch natřete pomocí hubky světle hnědým krémem na obuv.
8.Po zaschnutí přeleštěte povrch jemným kartáčem.

Když se Vám bude povrch líbit, aplikujte tento postup na celou skříňku. Budete-li pracovat pomalu a pečlivě, uvidíte, že budete spokojená.

Mořidlo bych právě nechtěla, chci zachovat dřevěný vzhled, když už jsem si s tím dala tu práci. Sem tam jsou zbytky barvy, které ani broušením nejdou dolů, řekla bych, že je to nějaká vada dřeva vyplněná barvou. Když jsem to zkusila vyškrabat ostrým nožíkem, pořád jsem vydrolovala barvu. Asi tam budou "díry", ale určitě ne od napadení škůdcem. Přemýšlela jsem, že bych taková místečka zachovala jako patinu.

Bude to standardně vykytované a vybroušené. Rozhodně nedloubat, nebo bude následovat oprava. Lihové mořidlo jen kresbu dřeva zvýrazní a hlavně sjednotí, dělá se to naprosto standardně, aby nebyl nábytek tak mdlý. Jde spíš o to, že si pod pojmem mořidlo představujete bůh ví co, asi zelený Lignofix.

[http://www.nasehobby.cz/wp-content/uploads/2012/09 /%C4%8Dist%C3%A1-a-namo%C5%99en%C3%A1.jpg]

A nemusí se samozřejmě takhle na tmavo, ale když se to tmavší přebrousí, tak tam ta kresba zvláště vynikne.

opravami starožitného a starého nábytku se zabývám přes 30 let. Doporučil jsem Vám prakticky nejjednodušší, nenáročný způsob s dobrým výsledkem. Když to zkusíte na kousku prkénka, které Vám zbylo po opravě, nic nezkazíte.

Radit s pomocí strýčka Google a kláves Ctrl + c a Ctrl + v čemkoliv umí hodně zdejších "rádců". To ale moje parketa není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru