Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ribezle maju kratke strapce - preco ?

Zdravim,
Mam cervenu ribezlu, ktora mala kedysi celkom dlhe strapceky. Pesledne roky ich ma ale kratke, povedzme len 5-6 bobuliek. Cim to moze byt ? Velkost samotnych bobul sa nezmenila.
Krik je velky, ma asi 170cm vysku a rastie nasiroko. Na ribezlu fakt pomerne velke. Moze to byt tym ? Treba to nejak skratit ? Na jesen pravidelne vystrihavam niektore stare vyhonky a tym to presvetlujem alebo aj skoro na jar, kedy ako .
Ale tie strapceky su aj tak dajake kratke.
Vie niekto preco ?
Dakujem.

Předmět Autor Datum
Zdravím, nevím jestli je to odrůdou, ale od té doby, kdy jsem neměl kam dát popel z ohniště-dřevěné…
trtr 24.06.2014 21:35
trtr
Chce to více hnojit a hlavně více prořezávat - každý rok musíš odstranit cca třetinu až čtvrtinu nej…
MachR55 25.06.2014 08:04
MachR55
Hnojit to hnojim, to by snad problem nebol. Skusim to vyraznejsie prerezanie, mozno to pomoze. Dakuj…
Matfej 25.06.2014 09:25
Matfej
Ríbezle nerež ani nekoriguj. Jedine suché výhony, platí aj u stromčekových ríbezli. Krátke (neopele…
nuda 26.06.2014 12:53
nuda
Aha, tak teraz ste ma zmiatli :) Hnojil som to cereritom na jar a vzdy na jar aj hnojim, pred kvetom…
Matfej 26.06.2014 12:55
Matfej
Rybíz se musí prořezávat, to Ti řekne každej zahrádkář: První rok po výsadbě ponecháme na keři podl…
MachR55 26.06.2014 13:22
MachR55
No ja zial kravsky hnoj nemam k dispozicii, takze davam len skoro na jar ten cererit. Skusim to s ty…
Matfej 26.06.2014 13:25
Matfej
Rezom sa dostáva do rany infekcia, je nutné ošetriť ranu fungicídom. Ríbezle robím 40 rokov na stro…
nuda 26.06.2014 13:39
nuda
Rezom sa dostáva do rany infekcia, je nutné ošetriť ranu fungicídom Řežu keřové rybízy skoro 30 let…
MachR55 26.06.2014 13:47
MachR55
Klidně ořež oba dva, fakt se toho neboj, rybíz roste dobře. Ono první rok toho moc nepoznáš (i když…
MachR55 26.06.2014 13:45
MachR55
Aby sme sa nepreli. Ak má kríkový, prestarnutý, nešľachtený, neštepený ker s neuznanou, (šľachtiteľ…
nuda 26.06.2014 14:15
nuda
OK, souhlasím. :-) Autor v dotazu píše, že má keř.
MachR55 26.06.2014 14:19
MachR55
Sorry, nevšimol so si "kríkový". Pestujem šľachtené, kríkové odrody červenej odrody, ktorých bobule…
nuda 26.06.2014 14:25
nuda
Fajn este posledny dotaz, Viemz e niektore stromy sa strihaju aj po zbere urody, respektive sa skrac…
Matfej 26.06.2014 15:32
Matfej
Nevím proč předběžný, po sklizni je regulérní termín. Podpoříte vyzrání nových větví (jestli jsou).…
kejki 26.06.2014 23:02
kejki
Dobre, vcera som to vystrihal, mozno este trocha som mohol, dnessa na to pozrem znova :) poslední
Matfej 27.06.2014 08:21
Matfej

Zdravím, nevím jestli je to odrůdou, ale od té doby, kdy jsem neměl kam dát popel z ohniště-dřevěné uhlí, tak náš rybíz má trsy dlouhé cca 5-10 cm a velikost větších korálků 8-10 mm v průměru. Bude to asi hnojením. Mimo vysypání dřevěného uhlí v rozumné míře, občas zaleju Krystalonem plod a květ(hnojivo). Hodně zdaru.

P.S.: Červený rybíz už mi také dozrává.:-)

Chce to více hnojit a hlavně více prořezávat - každý rok musíš odstranit cca třetinu až čtvrtinu nejstarších větví, aby měl po 3-4 letech kompletně obnovené větve. A neboj se toho, rybíz je "divočina", rychle obrůstá. Udržuji tak keře, které jsou už snad 40 let staré - a stále bez ztráty plodnosti.

Ríbezle nerež ani nekoriguj. Jedine suché výhony, platí aj u stromčekových ríbezli.

Krátke (neopelené strapce) neosadené až do konca bobuľami znamená nedostatok vyššej dávky dusíka dodaného už koncom mesiaca február, o tri týždne zopakovať. (Síran amónny kombinovať s Dusíkatým vápnom) + Cererit.

Ríbezľa vyžaduje včasný postrek proti hubovým chorobám.

Na jeseň, po opade listov a hlavne na jar, pred pučaním je vhodné "umyť" koncentrovanejším postrekom konáriky prípravkom sulfitickej síry (výrobca agrichem).

https://www.google.sk/search?q=s%C3%ADra+520&tbm=i sch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=i_qrU87KHYmO7AaphYDY Bg&ved=0CEgQsAQ&biw=960&bih=529

Rybíz se musí prořezávat, to Ti řekne každej zahrádkář:

První rok po výsadbě ponecháme na keři podle intenzity růstu 4 - 5 silnějších, pravidelně rozložených výhonků.
Ve druhém roce z nových jednoletých výhonků ponecháme 4 - 5 vhodně rostoucích, aby tvořily pravidelný keř a vzájemně si nepřekáželi. Takto pokračujeme i další rok, abychom na tříletém keři, když nastupuje do plné rodivosti, dosáhli asi 5 - 6 jednoletých, 4 - 5 dvouletých a 3 - 4 tříleté výhonky.
Přibližně takový poměr větví je třeba udržovat řezem i v dalším období, přičemž odstraňujeme nejstarší výhonky a nahrazujeme je novými.

Byl jsem před časem u jednoho známýho, který začal upravovat zanedbanou zahradu (dědictví po tetě) a měl tam taky asi 15 keřů čevenýho rybízu, o který se minimálně 10 let nikdo nestaral. Rodil velmi málo, krátké stopky, malé bobulky. Tak ho během dvou let radikálně prořezal, od té doby pravidelně prořezává rok co rok asi třetinu výhonů - a může s rybízem chodit na trh, zásobuje celý příbuzenstvo. Dlouhý hrozny, s velkejma bobulema. Rybíz prostě nejvíc rodí na dvou-tříletých výhonech, pak jde výnos dolů.
A co se týče hnojení - každej rok na podzim dáme k rybízu kopeček kravského hnoje, na jaře ho rozhrabeme a jemně zapravíme do půdy a to je vše. Žádné další hnojení ani postřik.

No ja zial kravsky hnoj nemam k dispozicii, takze davam len skoro na jar ten cererit. Skusim to s tym rezanim, mam 2 kriky, tak jeden skusim radikalnejsie a uvidim co to spravi. Druhy zatial sice presvetlin, ale nie velmi, mam urcite obavy.
Kazdoapdne dakujem velmi za rady, uvidim ci sa tie stopky predlzia. Zle sa to obera.

Rezom sa dostáva do rany infekcia, je nutné ošetriť ranu fungicídom.

Ríbezle robím 40 rokov na stromčekoch. Kvôli pohode pri oberaní.

Ríbezla je náročná na dusík, ešte po roztopení snehu na pôde.

Ríbezla je háklivá na hubové choroby v ťažkých, zamokrených pôdach.

Vyžaduje mierne alkalickú pôdu, (medzi prsty omietku alebo vápno ku koreni)

Klidně ořež oba dva, fakt se toho neboj, rybíz roste dobře. Ono první rok toho moc nepoznáš (i když něco ano), protože nejvíce plodnosti mají právě dvou-tříleté výhony. Hele - další odkaz:

Červený a bílý rybíz převážně pěstujeme jako keř se šesti až s osmi základními větvemi, při čemž třetinu tvoří jednoleté výhony, druhou třetinu výhony dvouleté a zbylou třetinu výhony tří až čtyřleté. Platí všeobecné pravidlo, že by na keři nemělo být dřevo starší pět let.

A tady dotaz na zahrádkářském fóru:

Plodné dřevo u keřového rybízu se má postupně obnovovat po třech až čtyřech letech. To znamená, že staré většinou zababčené výhony s tmavou kůrou se odstřihnou u země a ponechají se nové výhony, které snadno poznáte. Je-li nových výhonů mnoho a zahušťují keř, vystřihneme ty slabší a silné a vitální ponecháme jako plodonoše. Jsou-li keře bez mladého dřeva, seřízl bych je u země a nechal narůst všechny letorosty nové a začal s pravidelným tříletým cyklem od začátku.
...
První řez vám bude připadat trochu radikálnější, keř se vám bude zdát příliš řídký, ale on to v dalších letech dožene. Při pravidelném řezu - odstraňování staršího dřeva - bude dále plodit řadu let.

Anebo tady:

V mnoha zahradách stojí keře s třiceti, čtyřiceti nebo ještě více tenkými, hubenými výhony, které ještě nikdy nezahlédly zahradnické nůžky. Plody jsou malé a kyselé, sklizeň je obtížná. Zde pomůže pouze radikální prosvětlení.
U keřů zanedbávaných po celá léta odstraňte přednostně všechny příliš hustě rostoucí, tenké, přestárlé výhony, stejně jako ty, které leží u země, a to tak, aby zbylé výhony mohly volně stát. V kombinaci s hnojením se po takovéto zmlazovací kúře brzy vyvinou bohatě plodící keře.
Jsou-li keře přestárlé a extrémně husté, lze postupovat ještě radikálněji tak, že odstraníte všechny výhony přímo u země.

Aby sme sa nepreli.

Ak má kríkový, prestarnutý, nešľachtený, neštepený ker s neuznanou, (šľachtiteľmi domenistifikovanou odrodou) vyrastajúci zo zeme, ideálne je na jeseň prestihať od základu celý ker s ponechaním relatívne najzdravších výhonkov jendoročného dreva. "Už kvôli presvetleniu a ozdraveniu".

Sorry, nevšimol so si "kríkový".

Pestujem šľachtené, kríkové odrody červenej odrody, ktorých bobule situované na strapcoch sa rovnajú vo veľkosti takmer strapcom "jedlého horzna".

Kvasené víno s obsahom draslíka je balzam, resp. liekom pre "srdciarov" či dementných starcov.

Fajn este posledny dotaz,
Viemz e niektore stromy sa strihaju aj po zbere urody, respektive sa skracuju tie najnovsie vyhonky a tie, ktore urcite pojdu prec. Aby sa podporil rast toho co je ziaduce.
Chcem sa teda opytat, je mozne spravit nejaky predbezny raz uz teraz po zbere urodu ? Nie nejak radikalny, ale len trocha presvetlit, nech zatial ide energia do novych vyhonkov.
Co vy na to ?

Nevím proč předběžný, po sklizni je regulérní termín. Podpoříte vyzrání nových větví (jestli jsou). Navíc teď je dobře vidět rozdíl ve věku větví, na podzim už je to všechno stejné. Jestli máte kompost, tak ho dejte ke každému keři. A k té radikálnosti, nebojte se toho, pokud to má výživu tak platí - čím víc řežeš, tím víc roste. V zahuštěném keři větve vyholují a jsou bez plodů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru