Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Router na půdě

Na střeše je wifi anténa, pod střechou (pálená taška + fólie proti vodě) na půdě bridge. Od ní vede do baráku TCP kabel k routeru ("Barikáda", cokoliv). S ohledem na zasíťování celého RD v husích krcích by mi technicky nejvíce vyhovovalo strčit router na půdu vedle bridge a do jednotlivých místností už přivést jen Cat(x) kabely zakončené v zásuvkách.

Jak se bude routeru na půdě líbit? V létě horko, v zimě teoreticky i mínus 20. Bridge je tam už řadu let a nestěžuje si.

V parametrech je napsáno:

Temperature
• Operating 0° to 40°C
• Storage -40° to 70°C

Jde mi spíše o osobní zkušenosti; třeba mrazy (mírně topící) router vydrží (?)

Předmět Autor Datum
Roky, cca 4 to takto mám. No problem zatiaľ. V zime občas - 20 st, v lete + 45 st.
Joseph 06.08.2010 20:35
Joseph
Mám na půdě switch a zimu přežil. Je instalovaný v elektrokrabici, takže si myslím svoji "garsonku"…
host 06.08.2010 20:36
host
Taky mě napadlo, že bych mu vyrobil přiměřeně velké polystyrénové obydlí. K 1.10. a 1.4. bych pak po…
L-Core 06.08.2010 20:41
L-Core
Bacha, žiadny polystyrén. Hasičom a ani tebe by sa to nemalo páčiť, vždy počítaj s tou najhoršou var…
Joseph 06.08.2010 20:46
Joseph
No právě, mohlo by se to přehřát, je to jen taková úvaha. Router by měl být v baráku přišroubovaný…
L-Core 06.08.2010 20:50
L-Core
Když máš takovou starost o hasiče, máš mezi trámem a routerem lignát? :-p
host 06.08.2010 20:51
host
Nie, ten trám 12x15 cm aby sa nahrial a eventuálne zapálil odhadujem potrebu dlhšieho pôsobenia pár…
Joseph 06.08.2010 20:59
Joseph
Polystyrén je IMHOj zbytečný (I když bys na top třeba mohl uplatnit "Zelená úsporám"), buď nech rout…
host 06.08.2010 20:57
host
obecně: uzavřeš-li router do voděodolné krabice (doporučuju, kondenzát, jakož i vodní vlhkost jako t…
touchwood 06.08.2010 20:59
touchwood
Ja osobne bych sehnal obycejnou slusnou zaviraci krabici. Vyrizl bych do ni otvor tak, aby sel zakry…
gd 06.08.2010 21:24
gd
Od roku 2004 routr plus zdroj umístěn v plechové krabici rozvaděče 40x40x15cm na podobné půdě co pop… poslední
Stefran 06.08.2010 22:29
Stefran

Mám na půdě switch a zimu přežil. Je instalovaný v elektrokrabici, takže si myslím svoji "garsonku" dostatečně vytopí. Jinak lidi mívají běžně routery venku, jako součást venkovních antén, ať už homemade nebo továrních, takže bych se toho nebál.

Taky mě napadlo, že bych mu vyrobil přiměřeně velké polystyrénové obydlí. K 1.10. a 1.4. bych pak po vzoru ČSLA vyhlásil zimní a letní přechody a router na zimu přestěhoval do ní. Jen abych nezapomněl v létě jej vytáhnout, aby se tam chudinka neuvařil - raději bych s ním celoročně nehýbal.

Bacha, žiadny polystyrén. Hasičom a ani tebe by sa to nemalo páčiť, vždy počítaj s tou najhoršou variantou. Ja mám jednoducho na tráme skrutky a ako na spodku sú vyseknuté otvory pre skrutky, na zavesenie, tak to visí na nich.

obecně: uzavřeš-li router do voděodolné krabice (doporučuju, kondenzát, jakož i vodní vlhkost jako taková dělají divy), se zimou mít problém nebude (sám si zatopí). Horší je to v létě, tam by mohlo docházetk přehřívání, což většinou řeším dostatečně velkou krabicí a nalepením samolepicích chladičů (bývají přibaleny k chladičům grafik, určené pro RAM moduly).

edit: jako krabice se mi osvědčily i "potravinové" krabice do ledniček/mrazáků - jsou tenkostěnné, takže prostup tepla je možný, dobře se opracovávají (vrtání průvlaků na kabely) a jsou laciné (popř. lze použít to, co naše drahé polovičky už vyřadily jako obal pro jídla nevhodný - samože bez toho jídla :-)) Na utěsnění průvlaků pak používám běžný sklenářský kyt.

Ja osobne bych sehnal obycejnou slusnou zaviraci krabici. Vyrizl bych do ni otvor tak, aby sel zakryt, a dal tam 12V vetrak a vykonovy odpor nebo zarovku pod pristroj, aby jej stoupajici teplo zahrivalo.

Princip je jednoduchy. Normalni pocasi - kryt vetraku otevreny. Horko - kryt otevreny, vetrak spusteny. Prilisna zima - kryt zavreny, zapojeni napajeni na vykonovy odpor nebo zarovku...

Pokud bych byl peclivy, dal bych tam sondu z teplomeru s bezdratovym prenosem, abych vedel, jaka je teplota... Samozrejme se da pak udelat i automaticka regulace, to mi prijde vsak zbytecne.

Co se tyka vlhkosti, pokud by nekomu skutecne vadila, tak tam lze dat k vetraku kondenzacni vyztuhy nebo plechovku naplnenou vapennym hydratem. Jednou za rok (az prestane lapat vlhkost) nebo dle stavu je potreba palene vapno vymenit. Rada jak na vojne, ale skutecne funguje. Tak se jiz vysusilo mnoho plesnivych nevetranych mistnosti (jen namisto plechovky se pouzil klasicky sud a cely pytel hydratu ]:) ).

To je jen pro inspiraci, pokud jsou vykyvy teplot skutecne tak extremni. Jinak si myslim, ze je to zbytecne...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru