Avatar uživatele
zjentek

Rovná zádové svalstvo páteř?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 2872 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Asi se nedá říct, že zádové svalstvo přímo rovná páteř, ale při cvičení zádových svalů se rovná i páteř.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Na zpevnění páteře se nikdy nepodílí pouze jeden sval, ale vždy více najednou. Pokud dojde k porušení tohoto pravidla, vytvoří se svalová nerovnováha. Co se vlastně děje? Dojde k oslabení hlubokých svalů páteře. Práci za ně zastanou povrchově uložené svaly, ty se přetíží, v místě se zvýší svalové napětí a začne nás to trápit. Předpokládá se, že nedostatečná funkce hluboko uložených svalů vede k neoptimálnímu zatěžování kloubů a páteřních vazů, což může vést k akutní či chronické bolesti zad a nestabilitě bederní páteře.

Svalový systém zad

První vrstva se nazývá povrchová a její součástí je sval trapézový, široký sval zádový, což je nejmohutnější plochý sval. Dále pak svaly rombické, které se nacházejí šikmo mezi páteří a lopatkou a zdvihač lopatky.

Druhá vrstva svalů na zádech se nazývá střední a má vztah k žebrům. V této vrstvě se nachází sval pilovitý zadní a plní funkci pomocného nádechového svalu.

Třetí vrstva svalů se nazývá hluboká a tvoří svalový korzet kolem páteře, má tedy funkci fixační, ale i dynamickou, která se stará o pohyb obratlů vůči sobě.

Zdroj: Zdroj: http://rungo.id­nes.cz/aktivni-spodni-bricho-jak-na-nej-dn3-/behani.aspx?c=A140505­_132111_behani_fro

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví