Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozbité kování - oprava svépomocí?

Dobrý den,
chci se zeptat, jak by se dalo opravit svépomocí rozbité kování na druhém křídle okna, tj. křídlo, které se otevírá plochou páčkou u styku obou křídel. Když ji otevřu,tak se odjistí pouze spodní zámek kování, v tom horním to stále drží. Nemám se a bát a kouknout se pod kování, jestli se třeba někde nevyvlíkla nějaká součást z mechanismu? Nepoškodím si tak okno?

Díky za rady, postřehy, nebo podobné zkušenosti. Honza

Předmět Autor Datum
asi by prospělo foto.. je to plastové nebo něco starého?
paul 13.11.2013 11:50
paul
a co jako krok 1 zkusit prostriknout WDckem? treba je to jen sekly... Kouknout bych se nebal. Kdo s…
filuna 13.11.2013 14:24
filuna
Je to plastové okno, jak příjdu z práce vyfotím a pošlu. Taky se kouknu, abych si něco užil :) ale v…
Honza27 13.11.2013 15:51
Honza27
nebát se a klidně rozebrat, svislá převodní lišta je s rohy spojená u kování MAKO, Winkhaus, ROTO, A… poslední
karelX 14.11.2013 07:51
karelX

Je to plastové okno, jak příjdu z práce vyfotím a pošlu. Taky se kouknu, abych si něco užil :) ale vzhledem k tomu, že spodní jištění se odjistí naprosto lehce a že okna jsou stará cca 4-5 let, to tipuju na mechanickou závadu. Jak dlouho už to nejde, byt jsme koupili a při předávání nás nenapadlo kontrolovat každé křídlo.

nebát se a klidně rozebrat, svislá převodní lišta je s rohy spojená u kování MAKO, Winkhaus, ROTO, AUBI pomocí ozubených hřebínků(viz..foto)Bud do sebe nahoře správně nezapadají, jsou očesaný nebo jsou vzpříčený. Nebo je ta horní lišta opravdu zarezlá.
Další možná závada je, že se vzpříčí válečky(hříbky, excentry- podle výrobce)na křídle na horní liště s protiplechy na rámu. Křídlo je bud hodně na pantech vyštelované nahoru nebo je uprostřed prohnutý rám směrem dolu vlivem většího množství aplikované montážní pěny. Tady je lepší vysklít nejprve sklo, křídlo pak většinou samo povolí.

[IMG_20131114_071923.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru